Waarom Blind Gekocht voor een warmtepompboiler koos

Voor de woning van Evelien en Frieda in Mortsel koos Blind Gekocht voor een warmtepompboiler. Zo kunnen ze hun energieverbruik verlagen. Wat is een warmtepompboiler juist, en wat zijn de voordelen?

De woning die Blind Gekocht voor Frieda en Evelien was aan renovatie toe. De oude stookolieketel werd vervangen door een moderne gascondensatieketel. Een condensatieketel is bijzonder efficiënt, en is daardoor een goede keuze om een oudere ketel te vervangen. Een nieuwe gasketel in combinatie met een warmtepompboiler helpt je besparen op je verwarmingskosten. Bovendien heeft het huis reeds zonnepanelen, waardoor Frieda en Evelien dubbel kunnen besparen op hun energieverbruik.

Warm water voor de kids
Frieda en Evelien wensten in de nieuwe badkamer ook een bad voor hun gezin met drie kinderen. Als je veel warm water nodig hebt, is het interessant om een boiler te installeren naast een ketel voor verwarming. Voor Frieda en Evelien koos Blind Gekocht niet voor een klassieke elektrische boiler maar voor een warmtepompboiler. Die heeft veel minder energie nodig om water op te warmen.
Een warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. Dat betekent dat het systeem natuurlijke warmte haalt uit de buitenlucht om water op te warmen.
Bij een gewone warmtepomp dient dat water om je woning te verwarmen. Een warmtepompboiler levert warm water voor een bad, douche, wastafel of de spoelbak in de keuken.

Ideaal met zonnepanelen
De woning die Blind Gekocht vond voor Frieda en Evelien had al zonnepanelen. Zonnepanelen en een warmtepompboiler zijn een ideale combinatie. Het water in de boiler wordt dan opgewarmd door de gratis zonne-energie wanneer die beschikbaar is. Het warmwaterreservoir dient dan als een soort batterij voor warmte. Overdag, wanneer je panelen het meeste stroom leveren, wordt die opgeslagen in de vorm van warmte. Het warme water kun je later gebruiken om een bad of douche te nemen. Je hebt hiervoor een smart grid-ready warmtepompboiler nodig. Dat wil zeggen slim weten wanneer het juiste moment is om zonne-energie te gebruiken om warm water te maken en op te slaan. Hier vind je in een korte video heel helder uitgelegd hoe dit werkt.

Voordelig warm water
Net als een warmtepomp is een warmtepompboiler enorm efficiënt. Een warmtepompboiler verbruikt tot 3 keer minder dan de klassieke elektrische boiler. Daardoor ligt de besparing voor het rapen.
Een nadeel is dat een warmtepompboiler er wat langer over doet om je sanitair water op te warmen. Dat kan je opvangen door een waterreservoir te installeren dat voldoende groot is, zodat er steeds voldoende warm water is voor het hele gezin.
Door het grotere reservoir neemt een warmtepompboiler wel meer plaats in dan een klassieke elektrische boiler. Om goed te werken moet het systeem wel voldoende lucht uit de omgeving kunnen halen. In een kleine ruimte zal daarom een luchttoevoer voorzien worden.
Er zijn verschillende types warmtepompboilers. Welke de beste is, hangt van jouw situatie af.

Wat kost een warmtepompboiler?
De aankoopprijs van een warmtepompboiler ligt hoger dan die van een klassieke elektrische boiler. De prijs hangt af van de installatie die je nodig hebt. Maar eenmaal het toestel er staat, bespaar je elke maand op je energierekening. Bovendien zijn er gewestpremies die de aankoop kunnen verzachten. In de praktijk heb je de investeringen in een warmtepompboiler op ongeveer drie jaar terugverdiend. Je kan hier berekenen hoeveel je zou besparen in Vlaanderen of Brussel.

Ontdek hier hoe je met een warmtepompboiler bespaart op sanitair warm water