Waarom een lichtplan nuttig is bij een verbouwing of nieuwbouw

Hoe komt het dat het in de ene woning altijd gezellig is en in de andere net wat minder knus? Dat zou wel eens aan de verlichting kunnen liggen. De keuze van de juiste lichtpunten en de meest geschikte armaturen zijn zaken waar je best op voorhand rekening mee houdt. Wij leggen uit waarom een lichtplan belangrijk is en geven een paar vuistregels mee om de grootste lichtblunders in huis te vermijden.

Verlichting in huis is zowel functioneel als decoratief. Goed licht zorgt ervoor dat je ’s nachts de weg vindt naar de wc zonder van de trap te vallen (en liefst ook zonder helemaal wakker te worden door te fel licht). Aangepast licht zorgt ervoor dat je goed kan lezen op je favoriete leesplek. Veilige verlichting is ook aangepast aan de eisen die een ruimte stelt, denk bijvoorbeeld aan spatwaterbestendige armaturen in de badkamer. Voor een groot stuk is het juiste licht op de juiste plaats een kwestie van gezond verstand en goed op tijd bij de dingen stilstaan, want je wilt alle aansluitingen natuurlijk mooi weggewerkt hebben in plafond en muren.

Wat doet een lichtadviseur?

Een professioneel lichtadviseur kan je helpen bij het voorzien van de nodige aansluitpunten, de juiste soorten verlichting en aangepaste armaturen voor elke kamer. Hij zal je vragen stellen over je persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Bovendien is hij goed op de hoogte van alle mogelijke technologische snufjes.

De voordelen van een lichtplan

Maar wat doet zo’n lichtplan eigenlijk? Kort gezegd zorgt het ervoor dat elke kamer optimaal verlicht wordt en dat op de juiste manier en op het juiste moment van de dag.

* Aangepast licht zorgt voor een betere sfeer in je woning. Met de juiste verlichting kan dezelfde ruimte comfortabeler en gezelliger aanvoelen.

* Goede verlichting vermindert het risico op ongelukken, zoals struikelen over objecten in het donker of traptreden missen.

* Als aan het lichtplan ook bewegingssensoren worden toegevoegd, gaat het licht enkel aan wanneer het nodig is (en weer uit). De gang en de (kelder)trap zijn daar goed voor geschikt. Het is ook een manier om makkelijk energie te besparen.

De grootste lichtblunders

Om te weten waarop je moet letten bij het kiezen van de juiste verlichting, kan het helpen om te beseffen wat je vooral niet moet doen. Dit zijn de drie grootste lichtblunders in huis.

1. Verkeerd geplaatste verlichting

Als de verlichting niet op de juiste plek is geplaatst, kan dat allerlei storende effecten hebben. Bijvoorbeeld, als er slechts één lamp in het midden van een grote ruimte hangt, kan het zijn dat sommige delen van de kamer niet goed verlicht worden of dat er storende schaduwen ontstaan. We hebben niets tegen kroonluchters of andere centrale lichtpunten, maar als ze de enige verlichting in een ruimte vormen, bekom je niet het optimale effect. Maak de centrale armatuur dimbaar. Voorzie naast een centraal lichtpunt altijd meerdere accent- en sfeerlampen. Aan slimme knoppen kan je bepaalde stopcontacten toewijzen, zodat je de sfeerlampen vanop een centraal punt of via een app aanstuurt.

2. Verkeerde kleurtemperatuur

Verlichting kan verschillende kleurtemperaturen hebben, van warm wit tot koel wit. Als je de verkeerde kleurtemperatuur gebruikt, kan dat de sfeer in de kamer beïnvloeden. Warm wit (2700 tot 3000 Kelvin)licht zorgt voor een gezellige sfeer in een woonkamer. Koel wit (3500 tot 4000 Kelvin) werkt dan weer beter in je thuiskantoor. Woon je compact en/of hebben sommige ruimtes verschillende functies, dan kan je opteren voor LED-lampen met verstelbare kleurtemperatuur.

3. Te veel of te weinig verlichting

Te veel verlichting kan de kamer overweldigend maken en een oncomfortabele sfeer creëren. Aan de andere kant kan te weinig verlichting een ruimte somber en onaantrekkelijk maken. Tracht altijd de juiste balans te vinden tussen het verlichten van een ruimte en het creëren van een comfortabele sfeer.

Hou er rekening mee dat ook binnen eenzelfde ruimte verschillende functies verenigd worden en dat dat gevolgen heeft voor de plaatsing van de lichtpunten, de lichtkleur en de lichtsterkte.