Waarom is het belangrijk om te slapen in een verduisterde kamer?

Goed slapen is essentieel voor lichaam en geest. Tijdens onze slaap herstelt ons lichaam zich en maakt het groeihormonen aan. Slaap speelt ook een rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Omdat licht de natuurlijke vijand is van een goede nachtrust, zijn goed verduisterende gordijnen een must. Maar hoe zit dat precies in mekaar en wat zijn de beste oplossingen?

Op 25 maart gaat de zon op rond 6u30, op 26 maart pas om 7u30. Het is weer zo ver: de klokken mogen een uur vooruit. Tot tevredenheid van veel mensen, want ’s avonds blijft het langer licht (en je kan een uur langer slapen of feesten in de nacht van zaterdag 25 maart). Maar vergeet niet dat ook de seizoenen hun werk doen, en dat de dagen dus steeds langer worden. Op 10 juni komt de zon al piepen om 5u30. Dringend tijd om dus eindelijk iets aan die gordijnen te doen. Want in het donker slapen is echt wel beter. Ook al lijkt dat voor sommige mensen veel noodzakelijker dan voor andere.

Waarom kunnen sommige mensen slapen in daglicht?

Laten we met de uitzondering beginnen. Het klopt, de ene mens kan praktisch overal slapen, ook bij daglicht. Maar de overgrote meerderheid van mensen heeft behoefte aan (al dan niet totale) verduistering. De gevoeligheid voor daglicht heeft te maken met de instellingen van onze biologische klok, en die verschilt van mens tot mens. Onze biologische klok helpt ons lichaam om te reageren op de dag- en nachtcyclus. De ene persoon is meer gevoelig voor licht en geluid dan de andere. Over het algemeen helpt het om in een verduisterde en rustige ruimte te liggen om de slaapkwaliteit te bevorderen.

Waarom is het zo belangrijk om in een verduisterde kamer te slapen?

Het menselijk lichaam is geprogrammeerd om te reageren op de natuurlijke cyclus van dag en nacht. Wanneer we ’s avonds worden blootgesteld aan licht, kan dat onze biologische klok in de war brengen en onze slaap verstoren. Daglicht onderdrukt namelijk de productie van melatonine, het hormoon dat onze slaap reguleert.

Je slaapkamer goed verduisteren is daarbij een belangrijk wapen. Door daglicht buiten te houden, stel je je lichaam in staat om de melatonineproductie te verhogen. Je valt dan makkelijker in slaap en slaapt dieper. Een goede nachtrust is goud waard, want je zal ook beter uitgerust aan de dag beginnen en alerter zijn.

Ook een goede schermhygiëne is belangrijk

Wie ooit een nacht buiten heeft doorgebracht, ver van de bewoonde wereld, weet hoe donker het kan worden en hoezeer wij gewoon zijn geraakt aan kunstlicht om de dagen langer te maken en ons minder snel slaperig te voelen. Vooral blauw licht is daarbij een boosdoener. En laat dat nu net het licht zijn dat wordt geproduceerd door beeldschermen. Blauw licht onderdrukt de productie van melatonine. Daardoor kan het gebeuren dat je moeilijker in slaap valt of minder diep slaapt. Probeer een half uur tot een uur voor het slapengaan weg te blijven van tablets, computers en smartphones.

Kies voor een verduisterend gordijn

Daarnaast zorg je best ook voor gordijnen, maar let op. Niet alle gordijnen zijn even goed in verduisteren. Ben je gevoelig voor licht, dan kan één van deze gordijnen voor een oplossing zorgen.

1. Blackout gordijnen. Gemaakt van dichte, dikke stoffen zoals fluweel.

2. Dubbele gordijnen. Bestaan uit twee lagen stof die over elkaar heen vallen. De buitenste laag is doorgaans decoratief, de binnenste laag heeft verduisterende eigenschappen. Zulke gordijnen zorgen bovendien voor extra isolatie en geluidsreductie.

3. Rolgordijnen. Gemaakt van dichte stoffen die licht blokkeren. Installeer ze met bevestigingsmechanismen die ervoor zorgen dat de rolgordijnen nauwsluitend op het raam worden geplaatst voor maximale verduistering.