Waarom je stroom halen bij een energiecoöperatie een goed idee is

Onze energie is peperduur, maar tegelijkertijd zijn er energieproducenten die woekerwinsten maken. Kunnen we dat niet anders en beter aanpakken? Dat is de missie van veel energiecoöperaties: groene, duurzame energie tegen een democratische prijs aan de man brengen. Maar lukt dat ook in deze tijden?

Wie tot voor kort de V-test van de VREG deed voor elektriciteit, kwam steevast bij Ecopower uit als een van de interessantste opties. En wie op dit moment al bij het bedrijf klant is, ziet zijn factuur minder stijgen dan bij veel andere leveranciers. Hoe komt dat? Vanwaar die prijsvastheid?

Mede-eigenaar

De reden hiervoor is dat Ecopower een coöperatie is. Dat betekent eenvoudig gezegd dat de klanten mede-eigenaars zijn van het bedrijf. Iedereen die klant wil worden moet een aandeel kopen van 250 euro. Meer aandelen kopen mag, aandelen kopen zonder dat je klant bent ook, maar besef wel dat een coöperatie maar maximaal 6 procent dividend mag uitkeren. En dat elke coöperant één stem heeft in de algemene vergadering, of hij of zij nu één aandeel heeft of een heel pak.

Goedkope energie

Bij een energiecoöperatie zijn klanten en aandeelhouders grotendeels dezelfde personen. Een prijsverhoging om de winst op te drijven voor de aandeelhouders, zouden die aandeelhouders zelf moeten betalen. Dat houdt de prijzen laag. Bovendien produceert een groene energiecoöperatie op een vrij goedkope manier. Ze wekken namelijk enkel groene energie op, die na de initiële investering in voornamelijk windturbines en zonne-installaties zo goed als gratis is. Zon en wind sturen immers geen factuur.

Tariefverhoging

Toch kregen klanten van Ecopower onlangs het bericht dat de tarieven in november en december fors zouden verhogen. Hoe komt dat? Ecopower garandeert zijn klanten 100 procent groene stroom. Dat betekent dat het jaarlijks de stroom moet produceren die zijn klanten in die tijdspanne verbruiken. Alleen: op momenten dat zon en wind flink van jetje geven, heeft de coöperatie een overschot, dat ze op de markt moet verkopen tegen een lage prijs. Op donkere, windstille momenten produceert ze dan weer te weinig energie, zodat ze dure stroom moet bijkopen op de markt.

Geen nieuwe klanten

Alvast voor de laatste twee maanden van dit jaar zullen Ecopower-klanten dus een hoger tarief moeten betalen. Hun voorschotfactuur bestaat nu voor de helft uit de marktprijs en voor de helft uit het lagere coöperantentarief. In vergelijking met veel andere energieleveranciers valt die verhoging nog mee. Maar tot het einde van het jaar sluit het bedrijf geen nieuwe contracten meer af (en verschijnt daarom ook niet in de V-test). Onder andere door de energiecrisis was er een toestroom van klanten, en de coöperatie heeft tijd nodig om die te verwerken en de nodige hernieuwbare productiecapaciteit op te bouwen.

Coöperatieve energieleveranciers

Is er een alternatief? Vlaanderen telt intussen tal van energiecoöperaties: Pajopower, Beauvent, EnerGent, Stroomvloed, Coopstroom, BronsGroen…, meer dan dertig intussen. Alleen: de meeste ervan plaatsen wel energie-installaties, maar doorgaans wordt die energie ter plekke verbruikt. Zonnepanelen op een dak van een school, dat soort projecten. Overschotten van die energie verkopen ze dan wel vaak via bijvoorbeeld Ecopower. Om ze zelf te vermarkten, zijn ze meestal te klein. De enige andere coöperatieve energieleveranciers in Vlaanderen zijn Aspiravi, dat energie levert aan leden van vier verschillende coöperaties, en Wase Wind, dat actief is een beperkte regio. In Wallonië kun je enkel terecht bij Cociter.

Teken van hoop

De markt is dus nog erg klein, en de sector weegt veel te licht om ook een gamechanger te zijn die een positieve invloed zou kunnen hebben op de prijs. Ecopower mag dan wel de grootste energiecoöperatie zijn in Vlaanderen, het heeft maar een marktaandeel van 1,40 procent. Voor goedkope groene stroom voor iedereen is er dus nog heel veel werk aan de winkel.