“We hielden het niet uit van de warmte”
Heb jij ook een (bij momenten té) warme zomer achter de rug? Dan is het tijd om na te denken over doekzonwering, een systeem dat de zon binnenlaat als het kan en buitenhoudt als het nodig is. Ook mooi monteerbaar op bestaande ramen.
We laten een tevreden bouwheer aan het woord en beantwoorden de vijf meest gestelde vragen over doekzonwering. Twee jaar geleden verhuisde de familie Roef naar een nieuw appartement in het centrum van Gent. Het mooie zuidgerichte terras betekende in de praktijk zon van 11 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds. André Roef: “Dat klinkt heerlijk, maar bij een warme zomer is dat op zijn zachtst gezegd niet altijd ideaal. Het was bij momenten binnenshuis echt niet uit te houden van de warmte. Daar komt nog bij dat we geen airconditioning hebben.”
Goede ervaringen met zonwering
Andre Roef vervolgt: “Het was dus voor ons een kwestie om de zon zoveel mogelijk bij de ramen weg te houden. Alleen was er in dit appartement geen zonwering voorzien toen we er introkken. In ons vorige huis was dat wel het geval, en we hebben daar altijd goede ervaringen mee gehad. Dat gaf namelijk echt een groot verschil qua binnentemperatuur op warme dagen. We waren het dan ook snel eens dat we hier ook zonwering moesten installeren.”
Aangepaste kleur
De firma Torck uit Deinze stelde de Fixscreen Minimal van Renson voor. “Toen ze ons vertelden dat de Fixscreens erg slank en elegant zijn, zonder een grote doekkast, waren we verkocht. Omdat wij in een nieuw, modern gebouw wonen, leek dit type zonwering een ideale oplossing om geen afbreuk te doen aan de grote ramen met slanke profielen. Bovendien konden we kiezen voor een RAL-kleur die zo goed mogelijk aansloot bij de champagnekleur van de raamkozijnen.”
Perfect geheel
De aluminium zijgeleiders van de Fixscreen Minimal zijn amper 20 mm breed en passen op bijna elk bestaand raam. Ze worden zonder zichtbare schroeven aangebracht en versmelten dus perfect met het buitenschrijnwerk.
Het appartement van de familie Roef warmt nu veel minder op in de zomer. “Het ziet er mooi uit en het werkt goed. Het is ook erg netjes geïnstalleerd. In eerste instantie hebben we de screens laten plaatsen voor de twee grote schuiframen. Maar later lieten we er ook al voor een extra raam installeren dat in het verlengde daarvan ligt.”
Nieuwe standaard
Ondertussen zijn er al een aantal medebewoners uit het gebouw komen kijken naar deze oplossing. “Wij zijn namelijk niet het enige appartement met dit probleem. In ons huishoudelijk reglement staat nu zelfs opgenomen dat wie zonwering wil plaatsen voor dit type en kleur moet kiezen. Zo blijft het aanzicht van het gebouw eenvormig.”
Vijf vragen over doekzonwering
1. Kies ik best zonwerend glas, rolluiken of doekzonwering?
Het grote voordeel van zonwering is dat je met de screens de zon enkel buitenhoudt als het nodig is, maar wel altijd daglicht binnenlaat, zonder verkleuring. En dat je ongestoord naar buiten kunt blijven kijken.
2. Gebruik je doekzonwering enkel in de zomer?
Toch niet. In het najaar zit de zon lager. Dan is doekzonwering de remedie tegen lichtreflectie op het scherm van je tv, laptop en computer. In de winter kan je – met de screens omhoog – toch altijd blijven profiteren van de gratis energie van de zon, maar hou je die zon ook makkelijk buiten indien nodig.
3. Wat als het heel hard waait?
Geen nood: de windvaste Fixscreen doekzonwering ritst in 2 zijgeleiders op en neer en is daardoor windbestendig tot windsnelheden van 130 km/u (van zeer zware storm tot beginnende orkaan).
4. En het esthetische aspect?
Neergelaten of opgetrokken, de screens zijn altijd één met je raam op esthetisch vlak. Je kan de kleur van de doekkast en zijgeleiders én van het doek afstemmen op de kleur van je ramen.
5. Nieuwbouw of renovatie?
Bij nieuwbouw kunnen doekkast en zijgeleiders integraal in de gevel weggewerkt worden. Maar opbouw is ook een optie, zeker met Fixscreen Solar op zonne-energie (montage zonder elektrische aansluiting). Met de Fixscreen Minimal komen zijgeleiders of doekkast niet langer voor het glas van je raam uit.