Wat een digitale meter allemaal kan, ook zonder apps
De digitale meter is niet echt populair. Toch is het een handig instrument waar je heel wat mee kunt doen. Zelfs als je hem niet nog slimmer maakt door er apps aan te koppelen.
Er heerst nogal wat wantrouwen tegenover de digitale meter, en dat heeft vooral met twee zaken te maken. In eerste instantie zijn er de eigenaars van zonnepanelen, voor wie de meter vaak geen goede zaak is. Vroeger hadden ze een terugdraaiende teller, waardoor ze evenveel energie van het net konden nemen als ze erop hadden gezet. Alleen zetten ze vaak energie op het net wanneer de productie overvloedig was (en dus goedkoop) en namen ze af op momenten dat productie schaars was (en dus duur). De digitale meter corrigeert dat: productie brengt nu minder op.
Pieken uitvlakken
Ten tweede is er de onzekerheid over het capaciteitstarief, dat erop neerkomt dat je elektriciteitstarief hoger wordt bij veel piekverbruik. Een klassieke meter kan dat piekverbruik niet meten, en dus geldt er daarvoor een vast tarief. Een digitale meter kan dat wel: wie hoge pieken heeft, betaalt meer. De bedoeling is onder andere om het elektriciteitsverbruik beter te spreiden, zodat het net niet al te veel verzwaard hoeft te worden om alleen maar een paar pieken op te vangen.
Knipperlicht
De eenvoudigste tool die je meter aan boord heeft om je piekverbruik in het oog te houden, is… het knipperlichtje. Knippert het snel, dan verbruik je op dat moment veel, trager is beter. Niet echt een heel precieze methode, maar je hoeft zo niet door het hele menu te scrollen om te zien hoeveel je precies verbruikt. Handig wanneer bijvoorbeeld je wasmachine draait: die heeft een piekverbruik wanneer het water opwarmt, maar veel minder daarna. Aan het knipperlichtje kan je dan zien wanneer je beter even geen andere apparaten inschakelt, en wanneer het wel kan.
Hoe lees je het scherm?
Maar het schermpje aflezen kan dus ook. En daarop is er heel wat meer te zien dan op je klassieke meter. Het toont je achtereenvolgens een aantal gegevens, die je door te klikken op de groene knop naast het scherm ook apart kunt opvragen. Handig als je maar één of enkele gegevens nodig hebt (manueel heb je ook meer gegevens beschikbaar dan het automatische display toont). Uiteraard toont de meter in de eerste plaats je totale verbruik, zoals je klassieke meter, al splitst hij dat wel op in dag- en nachttarief (respectievelijk code 1.8.1 en 1.8.2).
Handige info
Het opgetelde dag- en nachtverbruik vind je onder code 1.8.0, handig voor wie een enkelvoudig tarief heeft. Wie zonnepanelen heeft, kan op het scherm ook zien hoeveel hij al op het net heeft geplaatst, ook weer opgedeeld in dag- en nachttarief en de som van de twee (respectievelijk de codes 2.8.1, 2.8.2 en 2.8.0.) Voor wie nachttarief voor zonnepanelen een beetje vreemd vindt: het weekend geldt ook als nachttarief. Voorts toont het scherm onder andere ook de maximale piek van de lopende maand (1.6.0) en hoeveel je op dit ogenblik verbruikt (1.7.0) en op het net zet (2.7.0).
Gemakkelijk vergelijken
Allemaal handige info dus. En op mijn.fluvius.be vind je nog meer. Daar is onder andere je verbruikshistoriek in handige grafieken gegoten. Ook weer opgedeeld in dag- en nachttarief, maar je kunt ze ook ‘gestapeld’ weergeven, met dag- en nachtverbruik meteen bij elkaar opgeteld. Je kunt kiezen voor een week- (verbruik elke dag van de week), maand- (verbruik elke dag van de maand) of jaarweergave (verbruik per maand), waardoor het heel gemakkelijk wordt om verbruik per dag, week of maand te vergelijken. Wie zonnepanelen heeft, kan op dezelfde grafieken ook zijn stroominjectie op het net zien.
Piekverbruik controleren
Ten slotte vind je op mijn.fluvius.be ook nog je piekverbruik per maand terug: het hoogste vermogen dat je in die maand gedurende een kwartier hebt verbruikt. Handige informatie om je capaciteitstarief onder controle te houden. Goed om weten: de gemiddelde maandpiek in Vlaanderen bedraagt momenteel zo’n 4,3 kW. En om de ongerustheid toch een beetje te temperen: het capaciteitstarief heeft enkel betrekking op de nettarieven, die maar een relatief klein deel uitmaken van je elektriciteitsfactuur. De invloed ervan blijft dus al bij al relatief beperkt.
Zuiniger
De digitale meter is dus geen pestmaatregel, zoals weleens te horen valt. Het is integendeel een instrument dat een rationeler en zuiniger energieverbruik mogelijk maakt (nog meer als je er een energiebeheersapp op aansluit, onder andere te vinden op maakjemeterslim.be). Bovendien helpt de meter nu al om elektriciteitsverbruik en -consumptie beter op elkaar afstemmen, en zal hij dat in de toekomst nog veel efficiënter kunnen.