Wat is een recirculatiedampkap?
Vroeger bliezen dampkappen de kookluchtjes gewoon naar buiten. In nieuwbouw is recirculatie de norm geworden. Wat zijn de voordelen en eventuele nadelen van dampkappen met recirculatie en waar moet je op letten? En kan je ze ook bij een grondige renovatie installeren?
De voordelen van een dampkap met recirculatie zijn duidelijk: je verspilt minder energie omdat je geen opgewarmde lucht naar buiten blaast. Maar waar gaat die afgevoerde lucht dan wel naartoe? Hoe zit het met geurhinder in huis? En waar gaat het vocht heen dat tijdens de werking van de dampkap wordt aangezogen? Allemaal vragen waarop Olivier Lambert, Marketing Director van Novy, het antwoord weet.
Wat is een recirculatiedampkap?
Olivier Lambert: “Recirculatiedampkappen voeren de lucht niet naar buiten af, maar filteren de geuren eruit en blazen zo de gezuiverde lucht terug in de keuken. Het succes van deze toestellen hangt samen met de verstrengde isolatienormen. Ik schat dat 95% van de nieuwbouwwoningen is uitgerust met een dampkap met recirculatie.”
Wat is het voordeel van recirculatie?
“Energiezuinigheid en comfort. Met een traditionele dampkap blaas je tijdens het koken ettelijke kubieke meters verwarmde lucht naar buiten. Daarbij gaat veel energie verloren, want alle verdwenen warmte moet opnieuw opgewekt worden. Daar is veel energie voor nodig en in woningen met lagetemperatuurverwarming kan het een tijdje duren vooraleer de bijbehorende drop in temperatuur wordt opgevangen. Dat probleem vermijd je met een recirculatiedampkap.”
Hoe werkt zo’n recirculatiesysteem?
“De afgezogen lucht passeert eerst door een vetfilter. Door het vet te verwijderen, beschermen we de dampkap en de ventilatiebuizen. Daarna jagen we de lucht door een koolstoffilter. Die dient om de geuren te neutraliseren, want anders zou je door heel de woning kookgeuren verspreiden. Vervolgens wordt de gereinigde lucht in de keuken geblazen.”
Werkt een recirculatiesysteem enkel in combinatie met een ventilatiesysteem?
“Dat klopt, en bij voorkeur met een goed functionerend, vraaggestuurd ventilatiesysteem. Bij het koken wordt er ook waterdamp geproduceerd. Een vraaggestuurd ventilatiesysteem beschikt over een H2O-sensor en zal dat vocht afvoeren. Als dat niet het geval is, kan je met schimmelvorming te maken krijgen. Voor renovaties zijn recirculatiedampkappen alleen een optie als er ook een ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd, wat hoofdzakelijk voorkomt bij ingrijpende energetische renovaties.”
Werkt een recirculatiedampkap even goed als een klassieke dampkap?
“Om goed te werken – dus de kookgeuren goed afvoeren – moet een recirculatiesysteem aan drie voorwaarden voldoen. Om te beginnen moet de dampkap groter en breder zijn dan het kookoppervlak. Anders zal ze niet alle geuren capteren. Ten tweede moet ze over een krachtige motor beschikken om de kookdampen weg te zuigen. Ten derde is er de kwaliteit van de koolstoffilter om de geuren te absorberen.”
Waaraan moet een goede koolstoffilter voldoen?
“Een koolstoffilter moet voldoende dik en breed zijn. Ook het type koolstof is belangrijk. Sommige fabrikanten behandelen de koolstof om bepaalde storende geuren te neutraliseren. Bij Novy gebruiken we een speciale coating rond de koolstof die voor een sterke absorptie zorgt van visgeur, een geur die door de meeste mensen anders als storend ervaren wordt.”
Hoe lang gaat zo’n koolstoffilter mee, en wat kost het om hem te vervangen? “Ook de prijs en de levensduur van koolstoffilters verschilt van fabrikant tot fabrikant. De levensduur is berekend op het aantal kookuren. Wanneer de filter bijna verzadigd is, krijg je daarvan een melding op de dampkap of het kookvuur. Onze filters gaan tussen de 3 à 5 jaar mee en kosten ongeveer 200 euro. Voor een gemiddeld huishouden moet je dus rekenen op 50 euro per jaar. Dat is uiteindelijk een acceptabele kost, en zeker veel minder dan wat het je zou kosten aan extra energie als je geen recirculatiedampkap had.”