Wat moet je weten als je overweegt airco aan te schaffen?

Dat je met airco je huis koel kunt houden, weet iedereen. Maar toch doen er ook heel wat negatieve verhalen over airco de ronde: slecht voor je gezondheid, en nefast voor het milieu en voor je energierekening. Maar is dat allemaal niet (meer) waar?

Natuurlijk is het verstandig om de warmte in de zomer zo veel mogelijk buitenshuis te houden. Dat kan door op hete dagen de ramen te sluiten als de buitentemperatuur oploopt, door rolluiken of zonwering te plaatsen, en door goede isolatie (meer concrete tips vind je hier). Maar er komt een moment dat al die middelen niet helpen en dat het binnenshuis echt té warm kan worden. Onaangenaam om in te slapen, te werken en te studeren, en soms is die hitte ronduit ongezond. Is airco dan een goede oplossing?

Is airco ongezond?

Als de temperatuur lang boven 25 graden Celsius blijft, kunnen mensen gezondheidsklachten ontwikkelen, zoals vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn of gezwollen enkels. Met airco in huis laat je het zo ver niet komen. Het heeft voor sommigen ook de naam om ongezond te zijn, maar dat is een fabeltje – als je de airco tenminste correct gebruikt. Zo moet je regelmatig de filters reinigen. En je zet de airco best ook niet te koud. Als in: niet meer dan zeven graden lager dan de buitentemperatuur. Want al te grote verschillen in temperatuur kunnen wel voor problemen met de luchtwegen zorgen.

Is airco slecht voor je energiefactuur?

Een airco verbruikt energie, maar als je gebruikmaakt van je eigen zonne-energie, moet je je daar helemaal geen zorgen over maken. Op de warmste dagen produceert je PV-installatie overvloedig gratis zonnestroom. Geen zonnepanelen? Zo’n energieslokoppen zijn hedendaagse airco’s nu ook weer niet. Ben je energiebewust, weet dan dat je beter voor een vaste dan een mobiele airco (zie verder) kiest wegens efficiënter. Let zeker op het energielabel en ga voor een A-label. Gebruik je airco ook verstandig: zet hem niet te koud. En gooi de ramen open zodra het buiten frisser is dan binnen. Dan kan de airco uit.

Is airco slecht voor het milieu?

Dit vooroordeel hangt deels samen met bovenstaande: als je slim verbruikt en/of eigen zonnestroom of groene stroom gebruikt, is er vanuit milieustandpunt weinig aan te merken op airco. Toch niet op het gebied van energieproductie. Een ander aandachtspunt is het gebruik van HFC’s of fluorkoolwaterstoffen in airco. Oude airco’s (en koelkasten) werken met koelmiddelen met een negatief effect op de ozonlaag. Sinds 2015 is Europa bezig met het geleidelijk terugdringen van het gebruik hiervan, onder andere door ze verplicht te vervangen door meer duurzame gassen. Met een nieuwe airco met minder en/of ander koelmiddel kun je dus op twee oren slapen.

En wat met mijn goede oude ventilator?

Ook een ventilator zorgt voor een gevoel van verkoeling, maar zonder de temperatuur te verlagen. Een ventilator brengt de lucht in beweging, waardoor je lichaamswarmte versneld wordt afgevoerd en je zweet sneller verdampt. Een ventilator werkt dus alleen maar op de gevoelstemperatuur. Als het écht warm wordt in huis (+25° Celsius) is een airco de enige manier om de temperatuur snel en efficiënt te verlagen.

Kan ik mijn huis ook afkoelen met mijn vloerverwarming?

Ja, er bestaan types van vloerverwarming waarmee je ook kunt koelen. Met name met een geothermische warmtepomp kun je de vloer koelen in plaats van verwarmen. Merk wel dat het resultaat veel langer op zich laat wachten dan met een lucht-luchtwarmtepomp (de meest gebruikte vorm van airco) en dat je het nooit even koel zal kunnen maken als met een lucht-luchtwarmtepomp.

Tussen haakjes: je kunt je woning ook verwarmen met de meeste airco’s. De warmtepomp die een airco eigenlijk is, gebruik dan buitenlucht, krikt de warmte erin op en geeft ze binnenshuis af.

Wat zijn de belangrijkste types van airco?

Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een vaste en mobiele airco. Het verschil spreekt voor zich: een vaste airco zit vast aan je muur (een wandmodel) of is onzichtbaar ingebouwd. Een mobiel toestel kun je in eender welke kamer opstellen. Houd er wel rekening mee dat een mobiele airco over het algemeen minder efficiënt is dan een vaste.

Welke airco past het best bij mij?

Je weet nu al iets meer over airco en wat er zoal mogelijk is, maar welk systeem past het best bij jouw behoeften en jouw budget? Van Marcke Installs maakt het je graag gemakkelijk. Je kunt bij de advies- en installatieservice van Van Marcke terecht voor:

• Gratis online schatting van toestel plus installatie.
• Gratis bezoek van een installateur.
• Professionele installatie van je nieuwe airco.

Maak er snel werk van en binnenkort kun ook jij weer het hoofd koel houden, zelfs tijdens de volgende hittegolf!

Maak hier online een prijssimulatie voor jouw airco.