Wat zijn de kostprijs en regels rond het tuinkantoor?

De laatste jaren werd thuiswerken voor velen het nieuwe normaal. Twee à drie dagen telewerken is heel normaal voor wie dat kan. Helaas heeft niet iedereen genoeg plaats in huis voor een eigen kantoorruimte. Maar misschien ben je wel de gelukkige bezitter van een (grote) tuin. Kan een tuinkantoor een alternatief zijn? Wat kost dat en wat zegt de bouwcode?

Geen file, altijd goede koffie en geen gezeur van collega’s. Thuiswerken biedt heel wat voordelen. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om rustig te werken in zijn of haar woning. In het beste geval heb je een eigen, afgesloten bureau om je af te schermen van je kinderen of van je partner, die misschien ook druk aan het videobellen is. Gonst je hoofd ’s avonds en verlang je stiekem al terug naar de dagelijkse file? Misschien is er een alternatief.

In alle stilte

Heb je weinig plaats in huis, maar wel een grote tuin? Dan is een tuinkantoor een goede oplossing. Het klinkt aantrekkelijk: een huisje in je tuin waar je in alle stilte en vrijheid je ding kunt doen, met een mooi zicht naar buiten. Thuis en toch helemaal gescheiden van je privé. De vraag naar tuinkantoren is bijna niet bij te houden, zegt Karel Vervaet. Hij is een van de twee zaakvoerders van Systimber, een bedrijf uit De Pinte dat met houtschakelbouw onder meer tuinkantoren plaatst.

Prijs en vergunning

Een tuinkantoor is een losstaand bijgebouw in je zij- of achtertuin. In de meeste gevallen is dit vrijgesteld van een omgevingsvergunning. Maar goedkoop is het niet. Een tuinkantoor laten plaatsen vergt een flinke investering. Karel Vervaet: “Geleverd en geplaatst beginnen de prijzen circa rond 21.000 euro. Doorgaans bedraagt de bovengrens 40 vierkante meter en dan kun je tot 50.000 euro gaan. Dat is ongeveer de prijsvork, telkens exclusief btw. Hoe groter, hoe duurder, uiteraard.”

Een omgevings- of bouwvergunning is meestal niet nodig. Er is enkel de meldingsplicht als je enkele voorwaarden respecteert. Alle bijgebouwen samen mogen maximaal 40 vierkante meter groot zijn. Het tuinkantoor mag maximaal 3,5 meter hoog zijn, moet voldoende ver van de perceelsgrens staan (3 meter in een zijtuin, 1 meter in een achtertuin) en moet binnen een afstand van 30 meter tot de woning blijven. Check de volledige regelgeving op omgevingsloket.be en doe navraag bij je gemeente.

Houtschakelbouw

Tuinkantoren kunnen net als woningen uit diverse materialen worden opgetrokken. Sommige bedrijven vertrekken van bestaande containers, bijvoorbeeld. Bij Systimber kiezen ze voor houtschakelbouw. Dat systeem gebruikt massieve balken van 8 cm dik vurenhout die met behulp van een metalen afstandshouder verticaal met elkaar verbonden worden.

Zo ontstaan panelen voor muren, daken en vloeren die nog kunnen ‘werken’, maar dankzij een EPDM-dichting (synthetisch rubber) tussen de balken toch maatvast en luchtdicht zijn. De structuur wordt ter plaatse in elkaar gezet, waardoor een tuinkantoor ook in stadstuintje mogelijk is. Even simpel als een Meccano-bouwset, zou je kunnen zeggen. De montage neemt ongeveer 48 uur in beslag, de afwerking nog eens 24 uur.