Welke tegels zijn geschikt voor de badkamer?

De juiste tegels kiezen voor een badkamer is geen sinecure: het aanbod aan kleuren, vormen en sferen is immers enorm. En bovendien zijn niet alle tegels even geschikt of veilig voor een vochtige ruimte. Een korte handleiding.

Onze (groot)ouders hadden het maar wat makkelijk: in hun badkamer hoorde een witte, vierkante tegel, hooguit met hier en daar een motiefje of een smalle strook in een donkere kleur. En klaar. Blauwe, roze of groenige tinten konden eventueel ook nog. Maar avontuurlijker hoefde het echt niet te worden. Nee dan zitten wij met een pak meer keuzestress. Kleuren gaan van zwart tot wit en alles daartussen. Ook qua vormen is er veel meer variatie dan de klassieke vierkante tegel. En ga je voor een keramische, een cementtegel of toch een in natuursteen?

Wand- en vloertegels voor de badkamer

Een eerste onderscheid dat je moet maken is dat tussen vloertegels en wandtegels. Er is immers een verschil in slipweerstand en hardheid. Hoe glad ze zijn maakt niet uit voor wandtegels, voor vloertegels uiteraard wel. Een vloertegel moet ook steviger zijn dan een wandtegel, omdat je er over loopt. Daarom kun je wel een wand bekleden met (iets duurdere) vloertegels voor een mooi eenvormig effect. Maar omgekeerd, wandtegels gebruiken voor de vloer, kan niet.

(G)een slippertje

Ook de gladheid van vloertegels houd je dus maar beter in het oog. De slipweerstand wordt uitgedrukt in een R-waarde en een NEN-EN 13451-1-normering. De R-waarde is de antislipwaarde met schoenen aan. Die kan tussen 9 en 13 liggen, waarbij 11 ideaal is voor de badkamer. Hoger kan, maar is soms wat moeilijker te poetsen, lager is te glad. De NEN-EN 13451-1-normering drukt de slipweerstand zonder schoenen uit, op blote voeten dus: voor de badkamer is B of C geschikt, A is te mijden.

Zo geplaatst

Verder denk je ook op voorhand beter even na over het formaat of de afmetingen van de tegels die je wilt gebruiken. Mozaïektegels of kleine (metro)tegels kunnen erg mooi zijn, maar zijn ook erg arbeidsintensief om te plaatsen. Heel grote tegels dan maar? Dat schiet inderdaad lekker op bij het plaatsen. En bovendien heb je minder voegen, wat nadien gemakkelijker is in het onderhoud. Het nadeel met grotere tegels is dan weer dat je meer snijwerk hebt in hoeken en kantjes, rond stopcontacten, schakelaars en leidingen.

Visgraatmotief

Qua formaat heb je de klassieke vierkante of langwerpige rechthoekige tegels, maar ook zeshoekige of visgraattegels zijn mogelijk. Bovendien kan een combinatie van formaten, bij voorkeur in hetzelfde materiaal, een mooi effect hebben omdat het zorgt voor variatie. Bijvoorbeeld een wand in een gewone of grote tegel, maar een douchecabine in een kleinere mozaïektegel. Die variatie kan deels ook eventuele problemen met de plaatsing opvangen.

Kleuren combineren

Spelen met kleur is een andere manier om je badkamer spannender te doen ogen. Een lichte kleur heeft nog vaak de voorkeur omdat ze fris oogt en optisch vergroot. Nadeel is wel dat je er meer vuil op ziet. Felle kleuren kunnen ook, om je een ochtendboost te geven, of net warme, donkere kleuren om het wakker worden zachtjes te doen verlopen en je voor het slapengaan al in de juiste sfeer te brengen. En waarom niet verschillende kleuren combineren voor een speelser effect? Vooral mozaïektegels zijn op dat vlak erg dankbaar, maar ook tegels met verschillende motieven kunnen mooie combinaties vormen.

Industrieel, retro of luxe

En ten slotte zijn er nog de materialen die de sfeer van je badkamer bepalen. Cementtegels voor een industriële look bijvoorbeeld, of metrotegels voor een retro uitstraling. Natuursteen geeft dan weer een chic cachet en straalt luxe uit. Zeshoekige keramische tegels zorgen voor wat speelsheid en een vleugje vintage, terwijl mozaïektegels vaak fris en vrolijk ogen. Er zijn zelfs keramische tegels met een houtlook, voor een warme uitstraling. Misschien wel een optie nu er een kille energiewinter voor de deur staat.

Prijs

Niet onbelangrijke vraag: wat moet dat allemaal kosten? Over het algemeen kun je zeggen dat keramische tegels doorgaans het goedkoopst zijn en tegels in natuursteen het duurst. Reken voor een eenvoudige tegel op 10 à 20 euro per vierkante meter (zonder plaatsing), duurdere heb je vanaf 50 euro per vierkante meter. Wie niet te diep in de buidel wil tasten, kan er ook voor kiezen zijn bestaande tegels op te frissen met een nieuw kleurtje. Informeer je daarvoor wel goed: tegels zijn niet altijd makkelijk te verven.