Wellness in de badkamer: infrarood, jacuzzi, sauna of hamam. Wat kost dat?
Elke dag naar de sauna? Dat tikt financieel aan en het is ook een heel gedoe. Steeds meer wellnessliefhebbers creëren daarom hun persoonlijk wellnesscentrum in hun eigen woning. En dat kan je voor zoveel of zo weinig geld doen als je ervoor over hebt.
Is het je ook al opgevallen hoeveel leuke dingen je thuis kan doen waarvoor je vroeger naar buiten moest? Veel mensen hebben ondertussen een home gym of een huisbioscoop. Heel wat hobbykoks installeerden een volwaardige professionele keuken. Ben jij meer van het relaxerende type en breng je regelmatig een paar uur in de sauna door, dan is een eigen wellness in huis misschien wel iets voor jou. We rangschikken onze wellness wenslijst van redelijk betaalbaar naar al wat duurder.
Onder de 1000 euro
Heb je een beperkt budget en beschik je over een kleine ruimte, dan is een éénpersoons infraroodsauna misschien wel iets voor jou. Je vindt zo’n modellen al met een grondoppervlak van 1 m x 1 m, dus in heel wat badkamers is er wel nog een plekje voor. Het stroomverbruik ligt laag met zo’n 1300 W. Het grote verschil tussen traditionele sauna’s en infrarood is dat die laatste enkel je lichaam verwarmen en niet de lucht. Deze sauna’s hebben naar verluidt een positief effect op spierpijn en helpen mogelijk je bloeddruk te verlagen.
Onder de 2000 euro
Voor veel mensen is een jacuzzi of bubbelbad de ultieme luxe. Een bubbelbad kan heerlijk relaxerend zijn met lichaamsmassage via lucht of water (of beide). Naargelang je stemming kan een bubbelbad je helemaal verkwikken of juist helemaal doezelig maken. Het grote voordeel van een eigen bubbelbad is dat je helemaal gerust kunt zijn over de hygiëne. Toch als je altijd eerst doucht voor het bubbelen en je jacuzzi regelmatig een reinigingsbeurt geeft.
3000 euro en meer
Voor een Finse sauna met saunakachel betaal je rond de 3000 euro of meer. Zo’n traditionele sauna heeft een heel eigen atmosfeer en een kenmerkende geur. De Finse sauna is een droge sauna met een luchtvochtigheid tussen de 5 en 20% en een temperatuur die kan oplopen tot 80 à 100 °C. Een Finse sauna, dat is niet alleen lekker zweten en genieten van de stilte of een goed gesprek. Regelmatig saunabezoek is ook goed voor hart en bloedvaten, tegen chronische pijn en spierpijn. Je komt herboren buiten en kunt de wereld weer aan.
4000 euro en meer
Alhoewel je ook stoomcabines vindt onder de 1000 euro, betaal je voor een echt stoombad op maat makkelijk 4000 euro. Een hamam of Turks bad, dat is synoniem voor ontspanning en ultieme huidreiniging. Een hamam is minder heet dan een klassieke sauna. De stoom van zo’n 40 °C opent je poriën en reinigt je huid als niets anders. Bovendien word je heerlijk ontspannen van zo’n sessie in de huishamam. Zeker als je etherische oliën toevoegt aan de stoom. Wordt het eucalyptus, lavendel of toch eerder citroengras? Geen zorgen, thuis kan je elke dag wat anders proberen.