Wonen aan een drukke straat: hoe hou je het lawaai buiten?

Woon je in een bestaande woning aan een drukke straat, dan is de kans groot dat er straatlawaai binnendringt. Met je buitenschrijnwerk kan je het verschil maken: we bespreken drie mogelijke oplossingen in verschillende prijscategorieën. En er zijn nog andere elementen buiten ramen en deuren die het geluid kunnen dempen.

Als je al ooit in een nieuwbouwwoning aan een drukke invalsweg bent geweest, weet je dat het mogelijk is om straatlawaai bijna volledig te dempen. In oudere woningen is dat vaak veel minder het geval. Er zijn nochtans heel wat oplossingen mogelijk om het lawaai aanzienlijk te reduceren.

Geluidsoverlast is een groot probleem. Volgens het Europees Milieuagentschap wordt 20% van de Europese bevolking langdurig blootgesteld aan lawaai dat schadelijk is voor de gezondheid. Door de stedelijke groei en de toename van het verkeer is het aannemelijk dat dit aantal alleen maar zal toenemen.

Lawaai en gezondheid

Blootstelling aan lawaai kan leiden tot ergernis en prikkelbaarheid, maar het is ook slecht voor de gezondheid. Langdurige blootstelling aan lawaai kan leiden tot slaapstoornissen, problemen met hart en bloedvaten, stofwisselingsstoornissen een leerachterstand bij kinderen.

Het is niet allemaal kommer en kwel. Heel wat gemeenten leggen het verkeer aan banden en investeren in zachtere mobiliteit. De toename van elektrische voertuigen zorgt ook voor minder straatlawaai. Maar vooral: met de juiste ingrepen kan je het aantal decibels in huis fel verminderen.

Akoestisch glas in bestaande ramen

Dit is de goedkoopste en minst ingrijpende oplossing. Maar ze heeft alleen zin als je raamprofielen in goede staat zijn en luchtdicht aansluiten tegen de gevel. Je kiest hierbij ook niet voor gewoon dubbel glas maar voor dubbelglas met geluidsisolerende folie tussen of geluidswerend gelaagd glas.

Kies je voor deze oplossing, dan is het essentieel dat er geen geluidslekken zijn in het bestaande schrijnwerk. Denk aan een slecht sluitend raam, onderbrekingen in de isolatie van de raamkaders… Zorg ervoor dat al deze lekken gedicht worden.

Voorzetramen (of achterzetramen?)

Een tweede oplossing is een extra raam voor of achter je bestaande ramen te plaatsen. Strikt gezien spreken we van voorzetramen als ze aan de buitenkant worden geplaatst en van achterzetramen als ze aan de binnenkant worden geplaatst. Achterzetramen zijn soms de enige oplossing, bijvoorbeeld bij beschermd erfgoed. Of omdat je je bestaande ramen zo mooi vindt dat je er geen afstand van wilt doen. Het is ook goedkoper dan volledig nieuwe ramen laten steken.

Nieuw buitenschrijnwerk

De beste maar ook duurste oplossing is investeren in nieuw buitenschrijnwerk. Het grote voordeel is dat je dan alles meteen goed kunt laten doen en dat je er het allerbeste resultaat mee kunt bereiken. Ook hier zijn er nog veel verschillen in akoestische prestaties. Om goed te zijn, moeten zowel het glas, het kader als de afdichtingsvoegen akoestisch superieur zijn. Kies voor gelaagd glas, dik glas of dubbelglas met een asymmetrische opbouw (twee verschillende glasdiktes).

Deuren en dak

Om een huis helemaal te beschermen tegen straatlawaai, volstaat het niet om alleen de ramen aan te pakken. Daarom investeer je best ook in een nieuwe, akoestisch superieure voordeur (of een geluidsisolerende binnendeur in de gang). Dakisolatie is sowieso een goed idee, ook voor thermische prestaties. Let er wel op de isolatie aansluitend en luchtdicht wordt aangebracht.

Daarnaast kan je ook met eenvoudige ingrepen de impact van lawaai verder verminderen: met tapijten en gordijnen bijvoorbeeld. Of door de kamerindeling te veranderen en in een rustiger deel van de woning te slapen. Meer tips over omgaan met (buren)lawaai vind je hier.