Wonen, werken, dansen

De woning van architect Anouk Taeymans in Berchem is een pareltje. Een slimme en smaakvolle renovatie met plaats voor wonen, werken én raven.

Anouk Taeymans is naast ingenieur-architect ook interieurdesigner en ontwerpster. Samen met haar vriend Yves transformeerde ze een saaie, donkere burgerwoning in Oud-Berchem tot een ruime, lichte woonst met werkruimte, terrassen, een schitterende keuken en een fraaie compacte badkamer. En ze slaagde erin een ventilatiesysteem D in een renovatie te integreren.

Het gelijkvloers was een garage met plaats voor vier auto’s. Op dezelfde plek heeft Anouk nu haar showroom en werkruimte (met volwaardige stadstuin, dankzij de aankoop van een naburig pand). Op de eerste verdieping vinden we de leefkamer, keuken, eetplaats en een groot terras. De bovenste verdieping herbergt de ouderlijke slaapkamer, een badkamer en de kinderkamer van Bill (4).

Meer licht

Anouk leidt ons rond door de geslaagde verbouwing, die ook als visitekaartje dient voor haar architectuurpraktijk. “De rode draad in deze verbouwing is zo veel mogelijk licht binnen trekken. Vandaar dat we de kleine ramen aan de achterkant door veel grotere ramen lieten vervangen en ook een aantal dakramen hebben geïnstalleerd.”

De leefruimtes hebben een zuiderse uitstraling, met gekaleide muren, veel tinten van ‘greige’ (grijs en beige) en gezellige stoffen. Anouk legt uit: “Ik koos materialen met een warme uitstraling die ook vaak wat bruter zijn. Ik hou van een niet al te perfecte, ruwere schil. Dat maakt het minder erg als er ergens iets aankomt. In dit huis mag geleefd worden.”

Ventilatie

Voor er van decoratie sprake kon zijn, had Anouk in de conceptfase al besloten dat ze een ventilatiesysteem D wou. Dat is wat ongebruikelijk in een renovatie, omdat er zowel aanvoer- als afvoerleidingen nodig zijn.

Waarom eigenlijk die nadruk op ventilatie, toch een beetje een ondergeschoven kind bij renovatie? “Klopt, mensen zijn zich over het algemeen onvoldoende bewust van het belang van verluchting. Als je je woning goed isoleert – zoals wij hebben gedaan – bekom je een luchtdichte doos. Zon. Ik wou dat de binnenlucht zo gezond mogelijk is. Nu weet ik dat als we binnen zitten – negentig procent van de tijd tenslotte – de lucht alvast gezond is.

Rave cave

Een andere uitdaging in het ontwerp is dat er op het gelijkvloers een kantoor moest komen. Dat betekent dat voor de leefruimte nog 120 m2 overbleef, dus toch nog een vrij compact geheel.

Een stadstuin op het gelijkvloers én een terras aan de keuken, is dat wel nodig? “Met ons gezin zitten we niet zo vaak beneden in de tuin. Maar als er vrienden komen, gebruiken we beide verdiepingen. Apero doen we meestal op het gelijkvloers. In de winter in de zitkuil, in de zomer rond de OFYR – een kooktoestel waarbij op open vuur wordt gebakken. Eten doen we dan op de eerste verdieping. En vaak beëindigen we de avond dan toch beneden, waarbij de zitkuil dienst doet als rave cave, inclusief laserlichten.”

Keuken met schelpen

We gaan naar boven langs de trap – een leuk origineel element, inclusief jaren vijftig gietijzeren trapleuning. Een van de weinige authentieke elementen die werden behouden, en een extra cachet geven aan het moderne nieuwe geheel.

Het pronkstuk van de eerste verdieping is de op maat gemaakte keuken. “Als basis nam de keukenbouwer een stuk granito, waar hij granulaten aan toevoegde, vermengd met gemalen schelpjes. Dat procedé paste hij ook toe op de keukenkastjes. Het geheel is met epoxyhars vastgemaakt en afgewerkt met vlekafstotende was zodat het tegen een stootje kan. Eventuele vlekken kan je makkelijk snel wegvegen.”

Deens design

De blikvangers van de zithoek zijn de safari chairs van de Deense designer Kaare Klint. “Ik heb vier jaar in Noorwegen gewoond en dat heeft me sterk beïnvloed”, zegt Anouk. “Licht binnentrekken is natuurlijk essentieel, maar ik hield er ook een voorkeur aan over voor natuurlijke materialen en vintage meubilair.”

De gordijnen zijn in linnen, een ander handelsmerk van Taeymans. “Dat linnen kopen we aan bij de bron, zodat we het aan interessante prijs kunnen verkopen. Ik ben dol op linnen. Het neem vocht op uit de ruimte, en helpt zo om het binnenklimaat te regelen. Wij laten die gordijnen trouwens altijd 5 of 20 cm te lang maken om een mooi romantisch effect te bereiken.”

Doorkijkdouche

De tweede verdieping vergde heel wat puzzelwerk, want ze herbergt een ruime main bedroom, een badkamer, een wasruimte, een grote ingemaakte kast en de kinderkamer. Anouk opteerde voor een compacte badkamer afgewerkt met een transparante glazen wand vlak naast de douche. “Op deze manier voelt de badkamer van amper 6 vierkante meter toch veel ruimer, mede dankzij het dakraam. Natuurlijk heb ik er wel even over getwijfeld. Wat als we bezoek hebben? Maar de realiteit is dat je geen douche neemt als er bezoek is. En desnoods kunnen we nog altijd half-transparante folie op het glas aanbrengen.”

Info/fiche

  • Bouwjaar: 1954
  • Renovatie opgeleverd in: 2021
  • Type woning: Rijwoning, 220 m2 bewoonbare oppervlakte
  • Architect: Anouk Taeymans – www.byanouk.com
  • Technieken
    • HR gaswandketel.
    • Vloerverwarming op gelijkvloers en eerste verdieping.
    • Convectoren op de tweede verdieping.
    • Compact ventilatiesysteem D van Renson.
  • Bijzonderheid: De woning heeft een E peil E 59, bijzonder laag voor een verbouwing. Dankzij de uitstekende isolatie en het goede E-peil geniet Anouk van een fiscaal voordeel: een vermindering van de onroerende voorheffing.
  • Foto’s: Steven Colin