Zes keer gevelbekleding

De gevel is het gezicht van ons huis, en daarom willen we dat die er mooi en verzorgd uitziet. Dit zijn zes opties om je gevel te bekleden.

Vooraf even dit: gevelbekleding heeft op zich een zekere isolerende waarde, al is de isolatiewaarde doorgaans niet wat de overheid vereist tegen 2050. Daarom is het aan te raden om meteen ook extra isolatie te voorzien tegen een niet of te weinig geïsoleerde gevel. Reken voor isolatie op een extra kostprijs van zeker 60 euro per vierkante meter.

Is de gevel al voldoende geïsoleerd en wil je hem enkel verfraaien, dan kan je onderstaande producten zonder extra isolatie aanbrengen.

1 – Crepi

Een van de bekendste betaalbare gevelbekledingen is crepi, een soort gevelpleister op basis van kalk. Je hebt natuurlijke crepi, die redelijk dik wordt aangebracht. Daarnaast is er ook synthetische of kunstharspleister, die dunner kan worden aangebracht. Die laatste oogt strakker en wordt daarom vaker gebruikt voor moderne woningen, al is hij wel iets duurder dan de natuurlijke variant. Reken voor een gevelbekleding in crepi op zo’n 50 à 80 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing.

2 – Spuitkurk

Een alternatief voor crepi is spuitkurk. Net als bij crepi heb je keuze uit verschillende kleuren. Bovendien heb je bij spuitkurk verschillende korreldiktes, zodat je kunt kiezen voor een gladdere dan wel een wat ruwere variant. Breng je de spuitkurk rechtstreeks op de stenen aan (kan ook op andere oppervlakken), dan zie je de structuur nog. Wil je echt een glad oppervlak, dan moet je de muren dus eerst laten gladstrijken.

Zowel crepi als spuitkurk hebben minimaal onderhoud nodig: eenmaal per jaar goed afspuiten met de tuinslang volstaat veelal. Spuitkurk mag dan meestal wel een klein beetje duurder zijn dan crepi, daar staat tegenover dat het beter isoleert.

3 – PVC

Je kunt je gevel ook laten bekleden met kunststof of pvc. Dat klinkt misschien niet meteen aantrekkelijk, maar heeft wel een aantal voordelen. Zo is het verkrijgbaar in tal van stijlen en materiaalimitaties: de hout- of baksteenlook is vaak nauwelijks van echt te onderscheiden. Bovendien vraagt het materiaal weinig tot geen onderhoud, en blijft het zeer lang mooi. Daarnaast isoleert pvc vrij goed, al is het ook hier weer aan te raden om je gevel meteen ook extra te isoleren. Voor een pvc-gevel betaal je iets meer dan voor crepi of spuitkurk: zo’n 75 à 125 euro per vierkante meter.

4 – Leien

In dezelfde prijscategorie is er gevelbekleding met leien. Wij associëren leien meestal met dakbedekking, maar zeker in het buitenland zie je dat ze ook vaak tegen gevels worden aangebracht. Een zeer betaalbare oplossing. Wie kiest voor natuurleien in plaats van kunstleien krijgt een gevel met extra uitstraling en karakter, maar betaalt daar ook meer voor: 110 à 125 euro per vierkante meter.

5 – Hout

Hout heeft tegenwoordig de reputatie duur te zijn, al heeft het als gevelbekleding ontegensprekelijk voordelen: het is gemakkelijk te plaatsen en te herstellen, en het staat garant voor een bijzondere look. Het meest geschikt voor een gevel is hardhout (duurzaamheidsklasse I en II), omdat het onbehandeld geplaatst kan worden. Een betaalbaarder alternatief waar je geen tropisch hout voor nodig hebt is thermowood: minder duurzame houtsoorten worden via een verhittingsproces opgetild tot het duurzaamheidsniveau van hardhout. Een houten gevel heb je vanaf zo’n 120 euro per vierkante meter.

6 – Gevelplaten

Nog een goede optie ten slotte zijn vezelcementplaten. Je hebt ze in tal van kleuren en maten, ze zijn gemakkelijk te onderhouden en ze gaan heel lang mee. Bovendien zijn ze ook vrij goedkoop: gemiddeld zo’n 100 euro per vierkante meter. Ook hier weer (zoals eigenlijk bij alle gevelbekleding): je combineert ze het best met gevelisolatie.