Zes tips om minder energie te verbruiken in je woning

De energieprijzen swingen de pan uit. Dat hoef je niet lijdzaam te ondergaan. Daarom dit handig overzicht met concrete tips. We geven telkens aan hoeveel procent energie je met elke ingreep kunt besparen. En we beperken ons niet tot tips over verwarming alleen. Ben jij klaar voor Operatie Besparing?

De beste manier om je energiekost te verlagen, is je verbruik te verminderen. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je moet betalen. Maar hoe doe je dat zonder echt comfortverlies of zware investeringen? Je hebt natuurlijk geen zin om kou te lijden. Toch loont het de moeite om je verwarmingsgewoontes kritisch te evalueren. Je verwarming is namelijk verantwoordelijk voor 60 tot 70% van het totale energieverbruik in je woning. Op dit vlak kun je dus met kleine ingrepen veel verschil maken. Dit zijn de zes tips van onze verwarmingsexperts om energie te sparen, elk jaar opnieuw.

1. Tot 7% energie besparen

Door je verwarming slechts een graadje lager te zetten, bespaar je 7% energie. Je leest het goed: door de temperatuur te verlagen van 22° C naar 21° C bespaar je zomaar even 7% op je verbruik en dus ook op je energierekening. Stook je woning dus niet warmer dan nodig, en trek eventueel een extra trui aan.

2. Bespaar 5% door onderhoud

Jaarlijks onderhoud van de mazoutketel is niet alleen wettelijk verplicht, je bespaart er ook gemiddeld 5% mee op je jaarverbruik. Dat is een kost die je dus heel snel terugverdient.

3. Verwarm als het nodig is

Zet je verwarming ’s nachts af, en ook overdag als je niet thuis bent. Stel je thermostaat zo in dat de verwarming een uur voor je thuiskomst aanspringt én een uur voor het slapengaan uitschakelt. Zo verbruik je veel minder en verlies je geen sikkepit aan comfort.

4. Warm of heet water?

Verlaag de temperatuur van je warmwaterboiler: je kraanwater thuis hoeft immers geen 80 graden heet te zijn. Stel de temperatuur van de warmwaterboiler in op 60° C, dat is ruim voldoende. Let op, laat de watertemperatuur niet zakken onder de 55° C, want dan bestaat er kans op legionellabesmetting.

5. Tochtstrips en radiatorfolie

Veel warmte ontsnapt door kleine kieren of slecht sluitende vensters en deuren. Kleef tochtstrips op plaatsen waar je de kou voelt binnenkomen en hang radiatorfolie achter radiatoren op buitenmuren. Twijfel je waar de tochtgaten zich precies bevinden? Als je het met je hand niet nauwkeurig genoeg voelt, kun je een brandende aansteker gebruiken om te detecteren waar het binnen waait. Als je beter isoleert, zorg er dan wel voor dat je je woning altijd voldoende ventileert.

6. Geslaagd met buisisolatie

Er gaat ook veel warmte verloren via de verwarmingsbuizen van je stookolieketel naar de radiatoren. Zeker in ruimtes die niet verwarmd moeten worden, zoals de garage of de kelder, is dat natuurlijk zonde. Buisisolatie plaatsen is een van de meest renderende isolatie-ingrepen die je kunt doen. Je kan elk jaar tot 30 liter stookolie besparen voor elke meter buis die je isoleert. Tel uit je winst!

Nog meer besparen?

• Koelen & vriezen. Plaats je koelkast en diepvries uit de buurt van een warmtebron zoals een fornuis. Vergeet ook niet de diepvries regelmatig te ontdooien.

• Wassen & drogen. Op een iets lagere temperatuur wassen is doorgaans even effectief als op hogere temperaturen, tenzij voor heel vuile kleren of hardnekkige vetvlekken. Een droogkast verbruikt twee tot drie keer zoveel energie als een wasmachine, dus drogen op een rek is slimmer. Je natte kleren over de radiatoren leggen, is dan weer geen goed idee, omdat die hun warmte dan onvoldoende kunnen verspreiden.

• Lampen & slaapstanden. Gewone lampen vervang je best door ledverlichting. Wist je dat tot 10% van ons dagelijks energieverbruik verloren gaat aan toestellen in slaapstand? Door timers te gebruiken of met uitschakelbare stopcontanten te werken, vermijd je sluipverbruik.

Nog meer tips over energie sparen?