Zo integreer je een vleugje zen in je interieur

Rust en ruimte, daar draait het om in een zen interieur. Een vleugje luxe mag, zolang die maar ten dienste staat van het geheel. Tien tips voor een prikkelvrije omgeving waarin je lichaam en geest honderd procent kunnen ontspannen.

Maximale lichtinval

Haal daglicht binnen door het aantal wanden, doorgangen en binnendeuren te beperken. Een open gevoel creëren mét de mogelijkheid om ruimtes af te sluiten voor geluid, geuren en kou? Dan zijn wanden in glas en staal een elegante oplossing. Staal met stijl maakt ze op maat met verschillende indelingen, stijlen, glassoorten en systemen.

Staal met stijl – Prijs: op aanvraag

Warm en natuurlijk

Warme kleuren en materialen brengen een gevoel van rust en luxe in huis. Denk daarbij niet alleen aan meubelen, maar ook aan de vloer. Je hoeft daarom niet te investeren in een massief eiken parket: de vinylvloeren van Floorify zijn nauwelijks te onderscheiden van echt. Afzonderlijke planken klikken in elkaar tot een visgraatmotief met een hypernatuurlijk effect.

Floorify – Prijs Unagi-visgraat: 59,95 euro per m2

Denk aan de details

Less is more in een zen interieur, maar dat betekent niet dat details onbelangrijk zijn. Elk element is doordacht en tilt het geheel naar een hoger niveau. Net als deze thermostatische kraan uit de Velis-reeks van het Italiaanse label Nobili, verkrijgbaar bij Desco. Het toppunt van esthetiek met een maximum aan comfort.

Desco Prijs: vanaf 628 euro

Strak en slim

Keukentoestellen en rondslingerend keukengerei kunnen het zengevoel verstoren. ixina komt daarom met slimme opberg- en plaatsingsoplossingen, vaak met een strakke uitstraling zoals deze CLARA BETON-keuken in zand. Goed om weten: de keukenbouwer compenseert de CO2-uitstoot voor elke verkochte keuken met 18 geplante bomen op Madagaskar.

Ixina – Prijs CLARA BETON: 6.739 euro (inclusief elektrotoestellen en sanitair)

Volle maan

Inbouwverlichting houdt je interieur strak en minimalistisch, armaturen en staande lampen zoals deze Arenales-tafellamp bij Eglo zorgen voor de broodnodige sfeer. Ze bestaat uit een matte opaalglazen bol en een ronde metalen voet in geborsteld messing. Als een volle maan die elke avond boven je dressoir verschijnt.

0606 – Prijs: 74,95 euro

Zwevend design

Ranke designs geven je minimalistische interieur extra luchtigheid. Dit Solid Surface-bad van Balmani Scala bij X2O Badkamers lijkt te zweven dankzij de inspringende voeg onderaan. Het mat witte oppervlak geeft het een moderne en tegelijk tijdloze uitstraling, en is makkelijk in onderhoud.

X²O Badkamers – Prijs: vanaf 1.814 euro

Rust in je hoofd

Elektronische apparaten kunnen perfect in een minimalistische woning, denk maar aan slimme verlichting, een smart interface aan de voordeur of een netjes weggewerkte audio-installatie. Met de JUNG Smart Control 8 stuur je alle smart functies aan via één touchdisplay. Orde in huis, rust in je hoofd.

JUNG – Prijs: 975 euro (excl. btw)

Zachte tinten

Variëren met zachte tinten zorgt voor rust en eenheid in elke ruimte, ook in de badkamer. De Sunlit Days-reeks van Cosentino is een collectie kwartscomposiet in kleuren als Posidonia Green en Cala Blue. De reeks is bovendien CO2-neutraal: ze werd geproduceerd met hernieuwbare energie en gerecycleerd water.

Cosentino – Prijs: op aanvraag

Ultieme weldaad

Alle stress wegspoelen na een halfuurtje sauna of stoombad: de ultieme weldaad voor lichaam en geest. Op Batibouw is dit jaar trouwens een hele hal gewijd aan home wellness. Je vindt er onder andere Gervi met deze BodyLove SH sauna- en hamamcombinatie van Effegibi. Twee cabines, op maat gemaakt met een Italiaanse designafwerking.

Gervi – Prijs: op aanvraag

Buitenleefruimte

Aansluitende binnen- en buitenruimtes geven het zengevoel een extra dimensie. Grote ramen, een vloer die bijna naadloos overgaat in het terras en een overkapping zoals dit exemplaar van Renson creëren eenheid en balans. Ingebouwde screens, sluitbare lamellen, schuifpanelen en ledverlichting laten je het hele jaar door genieten van je buitenleefruimte.

Renson Outdoor – Prijs: op aanvraag