Zo maak je het spannend in de slaapkamer

Je slaapkamer een oase van rust? Ja, maar saai hoeft ze daarom niet te zijn. Enkele ideeën om er een leuke en spannender plek van te maken.

De slaapkamer is de plek waar we rust willen creëren, en de drukke wereld zoveel mogelijk buiten proberen te houden. Maar dit mag er niet toe leiden dat die slaapkamer er nogal ongeïnspireerd uitziet. We willen natuurlijk zoveel mogelijk afleiding vermijden, kwestie van onze zintuigen niet te veel te prikkelen voor het slapengaan. Al kun je het ook anders aanpakken: als je de zintuigen streelt, wordt het eens zo makkelijk om weg te dromen in dat veilige en warme nest van je.

Kleur

Een eerste en makkelijke manier om sfeer te creëren in je slaapkamer is: kleur. Veel slaapkamers zijn geschilderd in een variant van (gebroken) wit. Dat is dan wel neutraal, veilig en niet-prikkelend, maar soms ook wat saai. Je geeft de ruimte meteen al een heel andere uitstraling door ze een kleurtje te geven. Geen wild geschetter liefst, trendy zijn nu (zacht)groen, taupe en varianten van grijs. Hetzelfde kalmerende effect bereik je met rood- en aardetinten. En voor de durvers: een echt donkere kleur, zoals donkerpaars, benadrukt meteen dat dit een ruimte voor de nacht is.

Ochtendzon

Maar anderen verkiezen dan weer net het omgekeerde: frisse kleuren, zoals varianten van geel, roze of zelfs (zacht)oranje, waardoor het ’s ochtends aangenaam ontwaken wordt in een zuiderse sfeer. De vrolijk binnenvallende zonnestralen moet je er in onze contreien dan wel vaak zelf bij denken. Voor welke kleur je ook gaat, je hoeft niet meteen de hele kamer in de verf te zetten: één accentmuur volstaat al vaak om een mooi effect te creëren en een eentonige ruimte in een handomdraai extra cachet te geven.

Natuurlijke materialen

De volgende stap is de aankleding van de ruimte. Natuurlijke materialen doen het nu goed, zoals onbewerkt hout, ruw geweven tapijten, decoratie in riet, die goed passen bij de muren in aardetinten. Foto’s, tekeningen of schilderijen van rustgevende taferelen kunnen die sfeer nog versterken. Helemaal spectaculair zijn wandgrote natuurafbeeldingen van bijvoorbeeld bossen of (mistige) berglandschappen. Vaak vind je ze achter het hoofdeinde van het bed, zo creëren ze een aangenaam gevoel bij het betreden van de kamer, maar trekken ze niet te veel aandacht vanuit het bed.

Versailles

En waarom eens niet all the way gaan? Je hele woning inrichten in de stijl van een Russische datsja, een Marokkaanse riad of traditioneel Japans huis is er misschien wat over, maar één (slaap)kamer kan wel erg intrigerend zijn. Deze verrassende voorbeelden zagen wij alvast: een grote kamer waarbinnen een ovalen slaapkamer was gebouwd in onvervalst classicistische stijl, alsof je vanuit de gang Versailles binnenstapte; een sprookjesachtige kinderkamer van vloer tot plafond versierd met zwierige art-nouveaudecoratie; en een kamer met gefumeerde spiegels en zware stoffen, als sliep je in een luxehotel.

Hout

Maar ook voor wie niet zo ver wil gaan zijn er heel wat mogelijkheden. Hout in de kamer geeft bijvoorbeeld rust voor het oog. En dan hoef je er niet meteen een Alpenchalet van te maken, één (achter)wand in hout kan al voor een warm effect zorgen. En waarom zou je de gordijnen niet vervangen door (of aanvullen met) houten binnenluiken? Ze zien er luxueus uit en creëren een sfeer van geborgenheid in een besloten, knusse ruimte. Ook een houten bankje aan het voeteinde van het bed is populair: niet alleen mooi, maar ook handig om bijvoorbeeld even wat kleren of beddengoed op te leggen.

Hemels

Helemaal knus en geborgen wordt het als je rond het bed zelf een cocon maakt. De manier bij uitstek om dat te doen is een hemelbed. Je vindt ze van klassiek en rijkelijk tot strak en modern. En je kunt er makkelijk wisselende sferen van intimiteit en openheid mee creëren. Is je slaapkamer (te) groot, dan kun je het bed ook in een soort afgeschermde nis zetten, door middel van een stijlvol kamerscherm, een rek met snuisterijen of een hemel boven het hoofdeinde.