Zo verlaag je je energiefactuur op korte en lange termijn
De oplopende energieprijzen hebben iedereen wakker geschud. Hoe krijg je jouw energiefactuur naar omlaag, zowel op korte als op lange termijn? En kan dat alleen met een warmtepomp? Het is een verhaal van alsen en maren, want elke woning is anders. Dit zijn de meest gestelde vragen over verwarming – en de antwoorden.
Is een warmtepomp altijd de beste oplossing?
Sinds de energieprijzen de pan uit swingen, praat iedereen over warmtepompen. Warmtepompen werken op elektriciteit en halen tot 75% van hun energie uit de omgeving (lucht, water, bodem). Dat maakt ze heel efficiënt en zuinig, maar de warmteafgifte is minder groot dan bij gasketels. Dat maakt warmtepompen vooral geschikt voor zeer goed geïsoleerde renovatiewoningen en voor nieuwbouwwoningen. Voor andere woningen kan een gaswandketel nog steeds de beste oplossing zijn (zie onder vraag 3). Maar er zijn ook hybride systemen mogelijk (zie onder vraag 4).
Mijn woning is niet genoeg geïsoleerd, hoe kan ik dan energie besparen?
Een woning isoleren doe je niet van vandaag op morgen. In afwachting van grondige en luchtdichte isolatie kan je alvast een paar dingen doen.
• Plan een ketelonderhoud. De technieker regelt je ketel dan optimaal af, wat voor optimale verbranding zorgt en een langere levensduur. Bovendien is een regelmatig onderhoud verplicht.
• Ga voor zoneregeling. Met slimme thermostaten verwarm je alleen waar en wanneer het nodig is
• Verlaag de temperatuur met één graad. Als je de thermostaat op 19° C zet in plaats van op 20° C, bespaar je 7% op je energiefactuur.
Is het verstandig om nu nog voor een nieuwe gasketel te kiezen?
Ondanks de huidige gasprijzen is een nieuwe condenserende gaswandketel in een aantal gevallen nog steeds de beste keuze. Als je een oude, niet condenserende gasketel vervangt door een nieuw model, bespaar je tot 35% op je energiefactuur. Een gaswandketel is vaak de beste keuze voor bestaande woningen die niet zijn uitgerust met lage temperatuur verwarming (zoals vloerverwarming). Het is bovendien een verwarmingsinstallatie die de woning snel opwarmt en eenvoudig te installeren is.
Kan ik hernieuwbare energie combineren met gas of stookolie?
Dat kan, we spreken dan van hybride verwarming. Het is een slim systeem dat een conventionele ketel op gas of stookolie combineert met een warmtepomp. De installatie kiest automatisch voor de meest voordelige manier van verwarmen. Zo verbruik je tot 80% minder fossiele energie. Als de oriëntatie van je dak goed is, verdient het ook aanbeveling om fotovoltaïsche zonnepanelen en/of een zonneboiler (voor warm water) te installeren.
Waar kan ik terecht voor objectief advies voor de beste verwarmingsoplossing voor mijn woning?
Je woning zo efficiënt mogelijk verwarmen en koelen aan de beste prijs nu en in de toekomst is een complexe kwestie waar heel wat vragen en mogelijke oplossingen bij komen kijken. Zie je door de bomen het bos niet meer en ben je op zoek naar persoonlijk advies? De energieadviseurs van Big Blue by Van Marcke staan voor je klaar. Zij luisteren naar je wensen en brengen de mogelijkheden in kaart. En omdat ze niet exclusief gebonden zijn aan bepaalde merken of technieken, stellen ze in alle objectiviteit de meest geschikte oplossing voor.