Denk je aan vloerverwarming? Dit zijn de do’s & don’ts

De do’s & don’ts van vloerverwarming. Want deze manier om je woning te verwarmen is vaak, maar lang niet altijd volledig de beste keuze. We moeten het even hebben over energie-efficiëntie, dekvloeren, tapijt en CV-ketel-upgrades.

Eerst dit: als je droomt van vloerverwarming, doe dat dan liefst vóór de vloer(en) in kwestie er liggen. Tenzij de installatie van vloerverwarming een onderdeel vormt van een grotere renovatie is het plaatsen van vloerverwarming vooraf goedkoper, praktischer en een heleboel minder gedoe. En toch zijn er oplossingen voor bestaande vloeren…

Vloerverwarming bij bestaande vloeren

Ligt er toch al een vloer en wil je vloerverwarming, dan heb je meestal – maar niet altijd – twee opties. Je werkt de vloerverwarming alsnog in de bestaande vloer in, of je plaatst de hele installatie in een nieuwe vloer erbovenop. Wanneer mogelijk kies je liever voor die eerste piste. Zo vermijd je een ophoging met op- en afstapjes, het verplaatsen van stroom- en andere contactpunten, het inkorten van deuren … en dat nooit prettige gevoel dat het plafond lager is komen te hangen.

Erop en eronder

Tenzij je een deskundige bent, laat je vloerverwarming liever door professionelen installeren. Doe je het toch zelf, laat je dan goed adviseren over de vloerlagen onder en boven je vloerverwarmingsleidingen. De laag eronder moet voldoende geïsoleerd zijn om de warmte omhoog te sturen, terwijl de dekvloer de warmte juist efficiënt moet doorlaten en verdelen. Hou bij het isoleren ook rekening met buitenmuren. In oudere gebouwen kan heel wat vloerwarmte via de zijkanten naar buiten ontsnappen.

Klassieke tocht

De efficiëntie van elk type verwarming gaat hand in hand met de isolatie van de te verwarmen ruimte. Omdat vloerverwarming voor een eerder trage opwarming zorgt, is het in slecht geïsoleerde ruimtes minder geschikt dan sneller verwarmende radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan oudere, meer klassieke en vaak ook tochtige huizen. Een combinatie van vloerverwarming met radiatoren is daar dan weer wel een optie.

Check de bron

Over energie-efficiëntie gesproken: met vloerverwarming kan je de temperatuur voor je woningruimte tot zo’n 2 tot 3 graden lager instellen. Dat komt neer op een energiebesparing van tot 15 procent per jaar. Doe dat voordeel niet teniet door je vloerverwarming aan te sluiten op een oude, weinig energiezuinige CV-ketel. Elke specialist zal je aanraden om daar voor een upgrade te gaan. In nieuwe woningen is dit zelden een probleem, bij renovaties kan het wel een aandachtspunt zijn.

Meer ruimte? Tapijt? Ja, maar …

Vloerverwarming betekent geen radiatoren en dus een strakkere interieurlook, met meer bruikbare ruimte. Een absoluut argument voor deze manier van verwarmen… behalve wanneer je die gewonnen ruimte helemaal wil volstouwen. Voor een optimale efficiëntie van vloerverwarming hou je immers liever 40 procent van de vloeroppervlakte vrij. Wat dan met tapijt? Kleine exemplaren zijn geen probleem, voor grotere vloerkleden check je het etiket liever op het symbool dat compatibiliteit met vloerverwarming bevestigt.

Parket? Natuursteen?

Niet alle types vloeren laten zich moeiteloos combineren met vloerverwarming. Sommige natuursteentypes zijn absoluut niet compatibel. Je specialist kan je vertellen welke. Parket en laminaat kunnen wel, maar met lakafwerking is het opletten. Meestal wordt bij houtvloeren ook met een lagere maximale watertemperatuur gewerkt (max 28°C in plaats van 35 tot 40°C) wat de opwarming (nog) langzamer maakt.  Om uitdroging van het hout te voorkomen, is een luchtbevochtiger aangeraden.

Overal?

Is het nodig om de vloerverwarming over de hele vloer te leggen? Eigenlijk doe je dat beter wel. Zelfs onder dat keukenblok of die ingebouwde wandkast. Want wie zegt dat je die keuken over x-aantal jaar niet helemaal anders inricht? Of die wandkast inclusief de wand erachter weghaalt? Weet wel dat er speciale isolerende platen bestaan om bijvoorbeeld te plaatsen tussen je verwarmde vloer en de koelkast die erop staat.

Tot slot nog

… enkele do’s en don’ts bij vloerwarming die van pas kunnen komen.

  • Wanneer je combineert met weliswaar sneller verwarmende radiatoren, zorg er dan voor dat de vloerverwarming domineert en de basis van je verwarming vormt.
  • Zet je vloerverwarming liever nooit helemaal uit. Het is energiezuiniger om ze eerder een paar graden lager te zetten.
  • Start je vloerverwarming na langere tijd weer op, doe dat dan stapsgewijs en voer geleidelijk aan de watertemperatuur op (en dus niet de thermostaattemperatuur).