Kleurenconsulente Evi: “Ik hou altijd rekening met de lichtinval”

Sommige mensen verven hun hele interieur wit, maar dat is niet noodzakelijk een goed idee. Het doet er namelijk ook toe wélk soort wit je gebruikt. Kleuren kiezen, dat is nog een andere klus. Evi, kleurenconsulente bij Thiry Paints, weet raad.

Hoe gaat een kleurenconsulente te werk?

Evi: “Als de klant het ziet zitten, kom ik graag langs voor een huisbezoek. Dan kan ik rekening houden met de vorm en stijl van de woning. Maar vooral: zo leer ik de mensen kennen en zie ik vaak meteen wat ze mooi vinden. Op die manier kan ik beter kleuren kiezen die echt bij hen passen. Het is bij het inrichten of herinrichten van een woning essentieel om de eigenheid te bewaren van de mensen die er wonen. Een prachtige woning die zo in een fancy interieurmagazine kan is leuk, maar jezelf thuis voelen in een mooi interieur is nog beter.”

Hoe doe je dat, kleuren voorstellen die bij iemand passen?

“Bijvoorbeeld door rekening te houden met de accessoires en die kleuren te integreren in de woning. Wanneer mensen veel planten in huis hebben, kan het boeiend zijn om in die groentinten verder te gaan met bijvoorbeeld olijfgroen. Of om een speels koraalroze voor te stellen. Zo’n keuze tussen een braver groen of een gedurfder roze is meteen een voorbeeld van hoe je samen met de klant diens stijl probeert te behouden.”

Fotocredit: Levis Atelier

Zijn er ingrepen die je geregeld voorstelt, zeker bij een grondige make-over of een nieuwbouw?

“Ik ben een grote fan van behang. Het is veelzijdig en een echte eyecatcher in een interieur. Als we voor behang gaan, dan kies ik samen met de klant een collectie uit die aansluit bij de woning en de stijl. Nadien kiezen we dan kleuraccenten voor de andere muren op basis van het behang.”  

(Behangfan? Hier kom je alles te weten over hoe je behang kiest.)

Wat als ik absoluut geen behangpapier wil?

“Dan vertrek ik van de raamdecoratie en stel ik aansluitend daarbij kleuraccenten voor. Als er geen raamdecoratie is of een heel neutrale, dan kijken we naar de kleurencollecties en maken we een selectie uit kleuren die we mooi vinden. Deze kleurstalen houden we tegen de muren om te kijken of ze met de lichtinval nog geschikt blijven. Wij lenen ook handgeschilderde stalen in A3 formaat uit. Zo kan je de kleur nog beter inbeelden tegen je muur.”

Twee kleuren in dezelfde ruimte, mag dat nog van de kleurpolitie?

“Dat kan, maar dan kies je best voor dezelfde kleursoort. Een donkerbruin in combinatie met een lichtbruin bijvoorbeeld. Al moet ik erbij vermelden dat dat een beetje passé is.”

En welk van de vijftig tinten wit vind je het meest geschikt?

“Ik zou aanraden om in moderne, strakke woningen voor spierwit te kiezen. In een oudere of klassiekere woning doe je dat beter niet. Dan kies je eerder voor een geler, warmer wit. Dat past beter bij de stijl en de inrichting van zo’n woning. Ik hou wel altijd rekening met de lichtinval. Als je heel grote raampartijen hebt, kan spierwit té wit en té koel aanvoelen. Dan kan je soms beter voor een warmer wit kiezen om te zorgen dat het niet te klinisch wordt. Je voelt het al, zelfs witte verf kiezen vraagt om een woordje kleuradvies.”

Verf je het plafond en de muur best in hetzelfde wit?

“Meestal wel. Dat heeft alleen maar voordelen. Je bespaart tijd doordat je niet extra moet afplakken. Je bespaart geld doordat je geen twee verschillende kleuren moet kopen. Maar wanneer je je ruimte optisch wil vergroten, kies je beter voor een witter wit voor je plafond. Vind je je plafond te hoog? Dan schilder je het beter in een donkerder wit. Zo verlaag je optisch je plafond en doe je de muur ook breder lijken.”

De do’s & dont’s van kleurconsulente Evi

1. Te lichte kleuren in de slaapkamer

“Voor een slaapkamer kiezen mensen nog vaak een te lichte kleur. Een slaapkamer mag best gezellig zijn. Als je dan voor een te lichte kleur kiest, neem je een stuk van die gezelligheid weg. Vaak staan de mensen nadien terug in de winkel om mij gelijk te geven. Dan willen ze toch een iets donkerdere kleur.”

2. Tegels versus parket

“Parket en houten vloeren in het algemeen stralen warmte uit. Die mag je gerust met donkere en warmere kleuren combineren. Dat is iets dat je bij een donkerkleurige tegel beter niet doet. Vaak zijn de kleuren van tegels automatisch wat koeler dan die van hout. Bij tegels kies je vaak beter een kleur met koelere ondertoon.”

3. Niet doen: accentmuur achter de tv

“Vaak willen mensen een accentmuur achter de tv. Dat is iets dat je beter niet doet, zeker als je dagelijks tv kijkt. Op zo’n accentmuur geraak je sneller uitgekeken. En hij vloekt meestal met de ledverlichting die je op nieuwere tv-toestellen ziet.”

4. Geraak het noorden niet kwijt

“Hou rekening met de oriëntatie van de ruimte. Een noordgerichte kamer heeft een andere en meestal donkere lichtinval. Rustgevende kleuren zoals blauw kunnen dan hun effect verliezen en eerder een claustrofobisch gevoel geven.”

Wil jij ook graag meer (of juist minder) kleur in je huis? Praat met de kleurconsulent in de Thiry Paints vestiging in je buurt of vraag advies aan huis.