Een thuisbatterij houdt je energiekosten onder controle

Zelf elektriciteit opwekken en opslaan voor eigen gebruik worden steeds interessanter. Zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen. Een thuisbatterij helpt je door mogelijke black-outs en houdt je energiekosten binnen de perken.

Tal van merken bieden ondertussen thuisbatterijen aan: Tesla, Viessmann, Siemens, Huawei en zelfs Ikea, maar ook LG, Fronius en SMA. In Vlaanderen is het concept van de thuisbatterij pas onlangs interessant geworden. “Nu de terugdraaiende teller verdwijnt, zullen mensen de facto moeten betalen om de stroom van hun zonnepanelen op het net te zetten, in plaats van er geld voor te krijgen”, zegt Herwig Vanden Bossche van PowerBoozt, dat thuisbatterijsystemen verkoopt.

Piekverbruik

Ook de verwachte verandering in de elektriciteitsfactuur is een aanmoediging om een thuisbatterij te installeren. Herwig: “Het loont nu al de moeite om je overschotten op te slaan en ze later zelf te gebruiken. Bovendien zal je elektriciteitsfactuur binnenkort deels gebaseerd zijn op je piekverbruik. Met een thuisbatterij kun je de pieken makkelijker afvlakken, door op de duurste momenten je eigen elektriciteit te gebruiken in plaats van die van het net.”

Hoe werkt dat?

De installatie en het gebruik van zo’n batterij zijn vrij eenvoudig. Herwig: “De technicus plaatst het systeem in een viertal uren op je bestaande elektriciteitsinstallatie. Een bijkomende keuring is niet nodig omdat het thuisbatterijsysteem nooit elektriciteit injecteert op het net. Wanneer de batterij leeg is, schakelt het systeem automatisch over op het elektriciteitsnet. Daar merk je als gebruiker niets van. Wel zullen de klanten moeten leren om niet alle apparaten tegelijk aan te zetten, om hun verbruik af te vlakken.”

Zelfvoorzienend leven

PowerBoozt verkoopt voornamelijk huishoudsystemen van zo’n 5 à 10 kWh, aangepast aan het verbruik van een gemiddeld gezin. Er zijn ook kleine systemen van zo’n 2 à 3 kWh, voor bijvoorbeeld vakantiehuizen. “In Nederland installeren we die veel in tuinhuisjes van volkstuinen of in strandhuisjes, waar mensen vaak een langere periode verblijven en toch wat apparaten willen gebruiken.”

Wat kost dat?

Voor een thuisbatterij van zo’n 5 kWh betaal je een kleine 5.000 euro, inclusief installatie en btw. “De terugverdientijd is momenteel zo’n zes tot zeven jaar”, zegt Herwig Vanden Bossche. “Maar hoe duurder de elektriciteit wordt, hoe sneller het systeem zichzelf afbetaalt. Volgens de Eurobat-norm moet de levensduur van een batterij minimaal twaalf jaar zijn. Ze vervangen kost 1.700 euro.”

Schone toekomst

Hoe zit het met de milieukost? Vanden Bossche: “Er zijn twee technologieën, die wij allebei aanbieden. De meest recente is lithium, die helaas nog niet gemakkelijk te recycleren is. Maar daarnaast hebben we ook AGM-batterijen met carbon, verder ontwikkeld uit een technologie die al lang bestaat, en die zijn voor maar liefst 99,98 procent recycleerbaar. Ook aan de grondstoffen daarvoor is er geen gebrek. Ze passen dus helemaal in de Europese Green Deal-filosofie.”

En de toekomst?

Herwig Vanden Bossche ziet een mooie toekomst voor de thuisbatterij. “Huishoudens gaan minder afhankelijk worden van de grote elektriciteitsproducenten. En je gaat ook ‘minigrids’ zien ontstaan: het ene huis dat zijn overschotten aan een ander huis ter beschikking stelt. Studer-Innotec, onze partner in Zwitserland, doet dat nu al: woningen hoog in de bergen die niet op het net zijn aangesloten, leveren energie aan elkaar. Dat kun je ook bij ons doen. Zeker in nieuw ontworpen wijken. Die kunnen daar hetzelfde comfort hebben als nu, maar dan op een slimme, milieuvriendelijke manier.”