Zonnepanelen: zelfverbruik is beter voor jou én voor iedereen

Met je eigen pv-installatie ben je een deel van de oplossing door meer duurzame energie te produceren. Het is financieel het meest interessant om die zonnestroom zo veel mogelijk zelf te gebruiken. Met Niko Home Control kan dat. We vertellen je hier of het ook nu nog interessant is om zonnepanelen te laten leggen, hoe de subsidies evolueren en wat je moet weten over de digitale meter en het capaciteitstarief.

Zonnepanelen laten installeren is ook in 2022 nog heel interessant dankzij een subsidie van maximaal 1.500 euro, afhankelijk van de grootte van de installatie. Als eigenaar van een zonnestroominstallatie produceer je zelf groene stroom en word je dus deel van de duurzame oplossing, net als de eigenaars van bestaande pv-installaties. Let op, in de komende jaren daalt de maximale premie naar 750 euro in 2023 en 375 euro in 2024.

Hernieuwbare energie

De steun voor nieuwe particuliere pv-installaties past in een bredere visie. Europa en Vlaanderen zetten volop in op een transitie naar hernieuwbare energie. Meer hernieuwbare stroomproductie betekent minder CO2 in de atmosfeer, dus minder klimaatverandering. Daar wordt iedereen beter van. Om het verbruik van stroom in betere banen te leiden, voert de overheid de digitale meter in en bedacht ze het capaciteitstarief. Dat leggen we even uit.

Zonnepanelen: zelfverbruik is beter

De transitie naar een uitstootvrije maatschappij betekent dat er onder andere meer elektrische voertuigen komen en dat er dus nog meer stroom nodig is. Maar hernieuwbare energie vertoont een grilliger productiepatroon, want de zon schijnt niet altijd en het waait ook niet altijd. Dat betekent meer variatie in de stroomprijs (sinds vorig jaar ook voor particulieren) en kans op overbelaste netten. Maar ook wat dat betreft kan de particuliere producent een deel van de oplossing zijn.

Die oplossing zit hem voor een stuk in maximale zelfconsumptie van zonnestroom. Je gebruikt dan gratis zelfgeproduceerde stroom en het net wordt niet of minder overbelast. Gebruikers van pv-installaties zijn zich vaak niet bewust van hoeveel stroom ze op het net zetten. Gemiddeld zet je maar liefst 70% van je jaarproductie op het net. Wanneer de zon niet schijnt, betaal je om stroom van het net te nemen. Niet alleen de prijs van de stroom zelf, maar ook alle daarbij horende vergoedingen en taksen lopen aardig op.

Waarom de digitale meter?

De overheid bedacht een aantal mechanismen om zelfconsumptie van zonnestroom aan te moedigen en pieken in het stroomverbruik financieel af te straffen. De digitale meter maakt deel uit van die plannen. Voor eigenaars van zonnepanelen is zo’n digitale meter op het eerste gezicht minder interessant dan zijn voorganger. Die ‘domme’ meter draait immers gewoon terug als je stroom op het net zet, eender wanneer je dat doet.

Met een digitale meter word je aangemoedigd om zo weinig mogelijk stroom op het net te zetten, want je krijgt er slechts een kleine vergoeding voor. Door zelfconsumptie wordt het net minder overbelast als de zon schijnt. Dat doe je door op zulke momenten je wasmachine te laten draaien, elektrische toestellen te laden of je warmtepompboiler te laten werken.

Capaciteitstarief

Vanaf 1 juli 2022 treedt nog een extra mechanisme in werking. Dan verschijnt het capaciteitstarief op je stroomrekening. Kort gezegd komt het erop neer dat je wordt aangemoedigd om piekverbruik tegen te gaan. Dus liefst niet tegelijk én de wasmachine én de afwasmachine aanzetten én de auto laden, maar deze taken na mekaar uitvoeren.

Klik hier om meer lezen over de combinatie van zonnepanelen en Niko Home Control