Energetisch renoveren: van verouderd naar hypermodern

Simon en Kristin gingen voor een grondige energetische renovatie: van E-peil F naar E-peil A. Het resultaat is een moderne woning met alle nodige luxe die helemaal klaar is voor een duurzame toekomst. Met koeling en verwarming via warmtepompen, natuurlijk.

De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, maar renoveert ook graag oude woningen tot prachtige pareltjes. Maar hoe pak je dat aan? Waaraan moet je woning voldoen en hoe maximaliseer je het comfort en de waarde van een bestaande woning?

Van E-peil F naar A met warmtepomp

Simon en Kristin kochten een vrijstaande woning uit de jaren zeventig om ze grondig te renoveren en te vergroten. De gedateerde villa met veel aparte, donkere ruimtes werd een moderne woonst met grote glaspartijen, veel zonlicht, open ruimtes en alle comfort.
De buitenschil werd grondig geïsoleerd en de technieken werden volledig vernieuwd. De verbouwers installeerden een dubbele flux ventilatiesysteem en ze vervingen de oude mazoutketel en de elektrische boiler van 300 liter door een warmtepomp.

Hernieuwbare energie

Kiezen voor hernieuwbare energie bij een grondige renovatie is vanzelfsprekend geworden. De energieprestatieregelgeving (EPB) verplicht trouwens om een minimum aandeel van de nodige energie uit groene energiebronnen te voorzien, bijvoorbeeld door middel van een duurzame en performante warmtepomp. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je verwarmingsinstallatie voldoet aan de hedendaagse noden en dat op een energiezuinige en milieubewuste manier. Bovendien stijgt de waarde van je woning.

Verwarmen én koelen

Simon en Kristin beslisten om het oude verwarmingssysteem te vervangen door een energiezuinige Daikin-warmtepomp. “In onze vorige woning hadden we vloerverwarming in combinatie met airconditioning in de slaapkamers. We wilden dat comfort ook in ons nieuwe huis. Een warmtepomp zorgt voor onze vloerverwarming en -koeling, voor het koelen en verwarmen van de slaapkamers én de productie van sanitair warm water.”

Om zelf in hun energieverbruik te voorzien, plannen de bouwheren ook zonnepanelen op hun dak. Nog een stap verder naar een duurzame toekomst.

Maximaal rendement

Voor de vloerverwarming en het sanitair warm water lieten ze de Daikin Altherma 3-lagetemperatuurwarmtepomp installeren. Voor de airconditioning viel de keuze op de Daikin 5MXM, met een seizoensrendement tot A+++ in koelmodus en A++ in verwarmingsmodus. Zoals de naam laat vermoeden, kan je er tot vijf verschillende binnenunits op aansluiten. De keuze viel hier op de Daikin Stylish Black-wandmodellen. Compact, mooi en voorzien van geavanceerde technologie.

Afstandsbediening

Voor maximaal comfort en absolute gebruiksvriendelijkheid zijn de geïnstalleerde Daikin airconditioning- en verwarmingssystemen vanop afstand regelbaar met de Daikin Residential Controller. Heel gebruiksvriendelijk, klinkt het bij de bouwheren. “We regelen onze temperatuur van overal en op elk moment, kunnen tijdschema’s instellen en ook het energieverbruik opvolgen. En wat ook heel handig is: het systeem is compatibel met Niko Home Control. Voor ons is dit de kers op de taart.”

Meer weten?

Sta je ook voor een energetische renovatie? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Daikin of ga langs in het Daikin Experience Center in Gent en ontdek hoe jij ook jouw comfort kan doen stijgen en je energiefactuur doen dalen.

Lees meer over energetisch renoveren.