In één klap je woning mooier maken en de wereld verbeteren

 Stoopen-Meeûs, Crustal muurverf

Een nog mooiere woning, dat willen we allemaal. Voor veel mensen is ook duurzaamheid een groeiend aandachtspunt. Het goede nieuws is dat esthetiek en duurzaamheid tegenwoordig hand in hand gaan, ook in de wereld van vloer-, muur- en raamdecoratie.

Wat vind jij het belangrijkst wanneer je je woning verfraait? Van oudsher zijn prijs, kwaliteit en esthetische waarde belangrijke criteria. De laatste jaren is ook duurzaamheid doorslaggevend geworden. Bewuste consumenten kiezen liever voor producten die niet alleen mooi en degelijk zijn, maar ook een minimale of zelfs positieve impact op het milieu hebben. Je kan nog een stap verder gaan. Bijvoorbeeld door voor biologische materialen te kiezen of voor producten van lokale herkomst. Want ook transport heeft een impact.

Duurzame topproducten

Veel merken hebben de vraag van de consument naar meer duurzame producten gehoord, sommigen vervaardigen zelfs al tientallen jaren natuurlijke producten. Denk aan verf zonder vieze geurtjes, tapijten uit gerecycleerd materiaal en raamdecoratie die de oceanen van ‘plasticsoep’ verlost. Dankzij innovatieve technieken en doorgedreven research – zonder de esthetische aspecten uit het oog te verliezen.

Er zijn tal van mogelijkheden om niet alleen je woning, maar ook de hele wereld mooier en duurzamer te maken.

Vadain, Redefined Reef

Natuurlijke muur- en plafondverf

Nee, goede verf hoeft niet te stinken en je moet er geen hoofdpijn van krijgen. Meer nog, natuurlijke kwaliteitsverf dekt even goed en gaat even lang mee als synthetische.

Het Belgische Stoopen en Meeûs produceert al vele jaren lokale, minerale verf. De verven bestaan uit natuurlijke producten als zand, leem en krijt.

Bij onze noorderburen vervaardigt Ralston biogebaseerde verf voor muren en plafonds, vrij van vluchtige organische stoffen (VOC’s). Het hele plaatje klopt, want deze verven worden vervaardigd op basis van natuurlijke grondstoffen. Ze dekken perfect en kosten per m2 evenveel als synthetische producten

Duurzame en mooie vloerbekleding

Ook wat vloeren betreft, zetten heel wat bedrijven stevig in op duurzaamheid en circulaire economie.

In de collectie van Forbo Flooring vind je zowel duurzame vloertegels als vloerstroken (marmoleum). We zijn zeker dat je over marmoleum nog heel veel gaat horen, want het is super ecologisch, onderhoudsvriendelijk én mooi. Met name de Cocoa-lijn waarin schillen van cacaobonen voor een bijzondere uitstraling zorgen. Het design blijft echter wel tijdloos. Want ook dat is duurzaam.

Een wollen tapijt, kamerbreed of in karpet oogt altijd erg stijlvol. Een duurzame keuze maak je bij Creatuft. Zij werken enkel met natuurproducten met een lange levensduur. Het sleutelwoord hier is wol, een 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar, duurzaam en zacht materiaal.

Raamdecoratie gaat voor recyclage

Ook fabrikanten van raamdecoratie trekken radicaal de groene kaart.

De gordijnen in de Supernatural collectie van de Nederlandse fabrikant Vadain worden voor minstens 80% uit recyclagestoffen gefabriceerd. Duurzaamheid past hier in een breder plaatje, met veel aandacht voor werknemerswelzijn.


Een toppertje uit de collectie, Reclaim, is een transparante stof met een tweekleurig effect. Het product is voor 84% gemaakt uit gerecyclede PET-flessen en gerecyclede katoen. Doordat de stof kamerhoog is, krijg je een prachtig naadloos gordijn. Er zijn 16 verschillende kleuren verkrijgbaar. Reclaim bevat per meter stof 13 gerecyclede petflessen én een hoeveelheid katoen gelijk aan twee T-shirts. Hallo Pinterest-waardige raambekleding met een prachtig verhaal!

De Ploeg, Drift

Raamdecoratie maakt oceanen schoon

De GreenScreen® Sea-Tex®-zonwering van Luxaflex bestaat voor 50% uit plasticafval uit de oceaan. Het versterkt het bewustzijn rond de ‘plasticsoep’ én verwerkt afval tot nieuwe, prachtige rolgordijnen of verticale jaloezieën.

Ook de circulaire gordijnstof SEA van De Ploeg wordt gemaakt van uit zee aangespoeld plastic. Zo helpt het bedrijf wereldwijd stranden schoon te maken en bespaart het op grondstoffen.

Duurzaamheid houdt rekening met het hele plaatje

Luxaflex

Duurzaamheid houdt rekening met het hele plaatje

Duurzame producten hebben vaak ten onrechte de naam duur te zijn. De sleutel ligt erin om te kijken naar de kwaliteit en de totale levensduur van een product en niet enkel naar de aanschafprijs. Wanneer je een vloer of raamdecoratie aankoopt, is het vandaag ook belangrijk om stil te staan bij de verschillende eigenschappen van het product. Een extra isolerende (onder)vloer of een thermische gordijnstof doen je energiefactuur mee dalen. Bij kwaliteitsverf heb je vaak voldoende aan 1 of 2 lagen. Als je goedkopere verf koopt waarvan je drie of vier lagen moet aanbrengen, waarmee ben je dan het best af?

Nog meer duurzame oplossingen zoeken voor de inrichting van je woning? Bezoek een Thiry Paints-showroom in jouw buurt.