In vijf stappen naar jouw ideale keuken

keuken, kiezen

Ooit van de werkdriehoek gehoord? Kun je naast de U-vorm en het kookeiland nog andere keukenopstellingen opnoemen? Wil je het fornuis of de gootsteen op een centrale positie? Een nieuwe of grondig gerenoveerde keuken vraagt een doordachte voorbereiding. Met deze vijf stappen maak je de perfecte start richting jouw ideale keuken.

keuken, kiezen

Die ene perfecte keuken die aansluit op ieders voorkeur en past in elke woning … die bestaat niet. De ideale keuken voor jou, bij jou thuis, behoort gelukkig wel tot de mogelijkheden. Het budget speelt daarbij uiteraard een rol, maar of je nu groot of klein woont, zo veel mogelijk zelf wilt doen of liever een professional onder de arm neemt, wie aan het project Nieuwe Keuken begint, bereidt zich best voor met deze vijf stappen.

keuken, kiezen

Stap 1: Pas de keuken aan de ruimte aan (of omgekeerd)

Heb je plek te over of moet je creatief zijn met beperkte ruimte? Elke keukenopstelling heeft zijn uitdagingen. Een professional kan je daarin bijstaan, maar het kan geen kwaad om vooraf zicht op je opties te hebben. Vertrek van je ideaalbeeld, durf ambitieus te denken, maar ga niet overboord. Sloop misschien wel een muur, maar zet niet kost wat kost een kookeiland neer dat de volgende tien jaar vooral in de weg staat. Toonzalen bezoeken, foto’s kijken en tekenen op ruitjespapier kan redding bieden.

Stap 2: De werkdriehoek en het laatste woord

Het concept van de werkdriehoek bestaat sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw en is vandaag nog altijd relevant. Het staat voor een keukenopstelling met de drie voornaamste keukenonderdelen op een praktische en makkelijk bereikbare afstand van elkaar. Die onderdelen zijn het fornuis/oven, de koelkast en de gootsteen. Idealiter ligt die afstand tussen 1,30 en 2,70 meter. Het allerbelangrijkste is dat de persoon die effectief het meeste aantal uren in de keuken zal doorbrengen hier het laatste woord krijgt.

Stap 3: Over keukenkleuren valt wél te discussiëren

Goed, de opstelling van je keuken ligt vast. Je weet hoe ze zal werken. Nu moet je nog beslissen hoe ze er zal uitzien. Voor welke mix van materialen, kleuren en stijlen ga je? De betere keukenproducenten kunnen je met computerbeelden en zelfs Virtual Reality al een zekere indruk schetsen van het eindresultaat. Let er echter voor op dat je de nieuwe keuken niet als een geïsoleerd item ziet, maar als een passend onderdeel van je totaalinterieur. Onderschat daarbij het effect van de vloer én belichting niet.

Stap 4: Duurzame toestellen

Kies voor duurzame toestellen. Die gaan langer mee en wat ze doorgaans meer kosten bij de aankoop betalen ze tijdens die langere levensduur meer dan terug in een lager stroom- en/of waterverbruik. Wie in ruimte beperkt zit, doet mogelijk zijn voordeel met combi-ovens, kookplaten met ingebouwde dampkap, multifunctionele toestellen en de klassieke koel-vriescombinaties. En omdat het oog ook wat wil: vandaag heb je keukenrobots en koffiemachines die een sober strakke keuken een pittig kleuraccent bezorgen.

Stap 5: Denk lange termijn

Je zet niet elk jaar een nieuwe keuken. En liefst ook niet elke vijf jaar. Houd daar rekening mee bij elk van de voorgaande stappen. Staan je kinderen op het punt het nest te verlaten? Of schuiven je jongsten binnenkort aan rond je kookeiland? Ben je zeker dat je niet te snel op dat trendy werkblad uitgekeken zal zijn? Recycleer je je oude vaatwasser of oven nog een jaartje tot je het budget voor zo’n duurzaam high-end model bijeen gespaard hebt? Allemaal dingen waar je aan moet denken.