Met deze tips bouw je de boomhut van je dromen
Het maakt niet uit hoe oud je bent, een boomhut heeft altijd iets magisch. Met deze inspiratie en tips maak je die slimmer, veiliger én comfortabel voor kinderen van alle leeftijden.
Een boomhut is niet voor iedereen een optie, maar als dat voor jou nu toevallig wel het geval zou zijn, dan moet je zo’n hoog en bij voorkeur ook droog optrekje in eigen tuin op z’n minst overwegen. Ook al heb je geen jonge kinderen. Het is het perfecte plekje om er thuis toch even uit te zijn, op jezelf of met z’n tweetjes.
Inspiratie voor je boomhut
Google, Pinterest of die boomhut vanop vakantie die achteraf nog door je hoofd bleef spoken, inspiratie over boomhutten hoef je in nooit ver te zoeken. Belangrijker is om uit die overvloed aan types en modellen de exemplaren weg te wieden die te hoog gegrepen zijn voor wat jouw bomen en/of budget aankunnen. Tegelijkertijd loont een uitgebreide surf- en scrollsessie wel de moeite om verrassende en soms toch heel haalbare ideeën op te doen.
Men neme een boom …
… of twee, want afhankelijk van je ambities en hoe groot de boom voorhanden, opteer je soms liever voor meerdere bomen. Zeker als je boom niet voorziet in een quasi kant-en-klare basis met sympathiek breed uitwaaierende vertakkingen op precies de juiste plaats. Denk voor een boomhut van 2,5 x 2,5 meter aan een stamdiameter van 30 cm. Puristen zullen steigeren, maar een discrete steunpilaar parallel met de boomstam kan de last op de boom verlichten en je boomhutoppervlakte vergroten.
Hoe hoog?
De zogenaamde ‘sweet spot’ ligt ergens tussen 2 en 3 meter. Lager en je stoot je hoofd ertegen. Hoger wordt door kinderen en mensen met hoogtevrees als te eng ervaren. Rond de stam van een stevige boom groeit meestal weinig gras. Houd die grond daar zo zacht mogelijk, uiteraard zonder de wortels te beschadigen. In het uitzonderlijke geval dat er toch iemand naar beneden zou tuimelen, kan zo’n zachtere grond een heel verschil maken.
Levende basis
Check zeker vooraf even of de boom nog gezond is. Een gezonde boom betekent echter ook een boom die blijft groeien. Houd daar zo veel mogelijk rekening mee bij het bouwen van je boomhut. De beste ontwerpen laten ruimte rond de stam en takken met plaats voor groei en gewieg in de wind. Een minimum aan bouten of spijkers in de boom zelf is meestal onvermijdelijk. Maar wanneer je die later ooit weer verwijdert, vul de gaten dan op om insecten en rot te weren.
Zeker is zeker
De constructie van een boomhut begint niet bij de muren of reling. Zorg daarom dat je altijd gezekerd bent. Bij voorkeur met een touw dat stevig om een hogere tak zit en zich laat vasthaken aan een klimgordel. Een van je vrienden heeft er vast wel eentje te leen. Dat lijkt gedoe en het werkt niet altijd lekker, maar het is stukken aangenamer dan het alternatief: een harde smak maken. Besteed je het hele bouwkarwei uit? Dan zal je zien dat professionals het goede voorbeeld geven.
Ingenieur gezocht?
Tenzij je de expertise zelf hebt, leg je je plannen liever eerst even voor aan een bevriende ingenieur, architect of ervaren bouwer. Je wilt namelijk zeker zijn van een gelijkmatige gewichtsverdeling en stabiele constructie die op de basis van de boom steunt. Denk er ook aan dat bij felle wind een gesloten boomhut als een zeil werkt en een te fragiele boom gevaarlijk kan belasten. Soms is het makkelijker om de boomhut of delen ervan eerst op de grond te bouwen om ze later in de boom weer te monteren.
De geneugten van een trap
Een touwladder klinkt en oogt avontuurlijk, maar na een paar onpraktische beklimmingen is de pret er snel af. Ga voor een ladder of liever nog: een trap. Zo neem je ook makkelijker een drankje mee naar boven. Een kiertje hier en daar kan geen kwaad, maar met wat netjes weggewerkt afdekzeil maak je het dak van de meer ambitieuze boomhut waterdicht. Een oud tapijtje erin, een paar lampjes op zonne-energie, een Bluetooth-speaker en dan is al wat je nog nodig hebt een goed boek en/of leuk gezelschap.