Met deze tools wordt renoveren en minder verbruiken makkelijk

Wil jij ook graag minder betalen voor energie? Maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Met deze tools bereken je je besparingspotentieel en vind je de beste energieleverancier voor jouw behoeften.

1. Test je EnergiePrestatieCertificaat (EPC)

Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen het A-energielabel hebben. Vandaag is het gemiddelde energielabel D. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. Met een gunstiger energielabel geniet je niet alleen van meer comfort, je verbruikt ook minder energie én je huis wordt meer waard bij verkoop.

BEREKEN HIER JE EPC.

2. Ontvang een gratis BENOvatierapport

Er is renoveren, maar er is ook BENOveren: BEter reNOVeren, waarbij je vertrekt van de bestaande situatie en een logisch stappenplan volgt om jouw woning optimaal energetisch te renoveren. Vul de gegevens van je woning in en je krijgt je persoonlijke BENOvatierapport toegestuurd per mail (zonder verdere verplichtingen).

DOE HIER DE BENOVATIETEST.

3. Calculator voor dakisolatie

Tot dertig procent van de warmte in huis gaat verloren als je dak niet goed geïsoleerd is. Reden genoeg om te checken of je dak voldoende geïsoleerd is. Met deze test van Fluvius weet je waar je aan toe bent, en ontdek je welk materiaal voor jouw doelen het meest geschikt is. Je komt ook te weten voor welke premies je in aanmerking komt.

HIER VIND JE DE DAKISOLATIECALCULATOR.

4. Calculator voor muurisolatie

Je muren zijn goed voor tot 25 procent van de warmteverliezen van je woning. Je kunt dus tot een kwart minder energie gebruiken na vakkundige gevelisolatie. Bovendien voelen buitenmuren dan niet meer klam of koud aan.

CONTROLEER HIER DE KOST VAN MUURISOLATIE EN MOGELIJKE PREMIES.

5. Calculator voor buitenschrijnwerk

Wanneer je ramen en buitendeuren onvoldoende thermisch geïsoleerd zijn, sijpelt er tot gemiddeld vijftien procent van je warmteverlies door naar buiten. Dubbel glas is een must, hoogrendementsglas is nog beter. Vaak moeten ook de raamprofielen worden vervangen. Let op: doorgaans is het verstandig om eerst je gevel en dan pas je ramen aan te pakken.

HIER VIND JE DE RAAMCALCULATOR.

6. Calculator voor vloerisolatie

Ja, ook door je niet-geïsoleerde (kelder)vloer verlies je warmte en dus energie. De warmteverliezen door de vloer worden doorgaans op tien procent van het geheel geraamd. Vloerisolatie staat daarom wat minder hoog op de prioriteitenlijst van veel verbouwers. Maar wil je het helemaal picobello en heb je nog budget beschikbaar, isoleer dan ook je vloeren.

DE PRIJS VAN VLOERISOLATIE BEREKEN JE HIER.

7. Is je dak goed georiënteerd voor zonne-energie?

Zonne-energie zelf gebruiken, is dat nog wel interessant? Veel hangt af van de oriëntatie van je dak. In deze tool van de Vlaamse overheid geef je je adres in. Je krijgt dan met een klik een overzicht van hoe geschikt je dak of daken zijn voor zonneboilers en PV-panelen. Sterker nog, je ontdekt meteen ook hoeveel de installatie je zou kosten, hoeveel je bespaart op je energiefactuur en wat de terugverdientijd is.

ZONNE-ENERGIE IETS VOOR JOU? ONTDEK HET HIER.

8. Is het tijd om je eigen thuisbatterij te installeren?

Met het nieuwe capaciteitstarief wordt je elektriciteitsverbruik anders berekend. Kort gezegd is het de bedoeling dat je (wanneer je een digitale meter hebt) zo veel mogelijk piekverbruik vermijdt en (wanneer je bovendien PV-panelen hebt) zo veel mogelijk van je eigen energie zelf verbruikt. Een thuisbatterij kan daarbij helpen, maar is dat voor jou wel interessant?

CONTROLEER HIER WAT EEN THUISBATTERIJ JOU KAN OPLEVEREN.

9. De goedkoopste stroom en gas

Zeggen dat de energieprijzen aan de hoge kant waren de laatste tijd, is een open deur intrappen. Ja, gas en stroom zijn duur, maar je kunt mogelijk nog altijd heel wat geld besparen door de leveranciers te vergelijken. Met de V-test van de VREG weet je heel snel of veranderen van leverancier op dit moment de moeite is. Van leverancier veranderen, dat doe je heel simpel in een paar klikken.

DOE DE V-TEST VAN DE VREG HIER.

10. Wie gaat dat betalen?

Ook al bespaar je op termijn minder energie, wordt je woning meer waard en geniet je van meer comfort, we kunnen er niet omheen: renoveren kost geld. Sommige mensen renoveren met hun spaargeld, anderen hebben een rijke tante, maar de meesten gaan voor een lening. Je hebt de keuze tussen een renovatielening en een (heropname van je) hypothecaire lening. De eerste oplossing heeft over het algemeen een iets hogere rentevoet, aan de tweede zijn meer dossierkosten en administratie verbonden. Let op, geld lenen kost ook geld!

BEREKEN HIER JE WOONKREDIET.