Met wat handigheid en deze tips kun je zelf je terras aanleggen

Je tuin upgraden? Met deze klustips en wat handigheid kun je helemaal zelf je terras aanleggen. En als het weer meezit ben je deze lente al klaar voor ambitieuze barbecuefeesten… of geniet je in een bescheiden maar gezellig hoekje van de buitenlucht op wandelafstand van je koelkast.

Zelf je terras aanleggen? We vertellen je waar je rekening mee moet houden en lijsten de voor- en nadelen op van de verschillende materialen. Twijfel je nog over de omvang? Ga dan voor de grootste optie. Achteraf uitbreiden is moeilijk en duur. Reken voor vier personen plus een barbecue op 20 m². Bouw je terras niet te dicht tegen een boom aan. Zo vermijd je wortelschade en schimmel bij houten terrasvloertypes.

Klinkers, hardhout, tegels of beton?

Het materiaal voor je terrasvloer kies je in functie van je eigen smaak, of van wat het best bij je woning past. Elke optie heeft voor- en nadelen. Zo heeft hardhout, zoals bijvoorbeeld het populaire bankirai, een warmere uitstraling dan steen, terwijl het zelden te heet wordt in de zon. Het is echter kleurgevoelig en moeilijker schoon te maken. Wie de natuurlijke en onvermijdelijke vergrijzing van hout wil tegengaan (een keuze maar geen must), zal het jaarlijks een onderhoudsbeurt moeten geven.

Warme voeten

Natuursteen, tegels en klinkers zijn minder kwetsbaar en je maakt ze met minder moeite schoon. Klinkers laten ook makkelijker gebogen terrasranden toe. Natuursteen en tegels durven wanneer ze nat zijn wel gevaarlijk glad te worden. Weet ook dat hoe donkerder de kleur die je voor deze vloertypes kiest, hoe warmer ze worden in de zon. Vaak te heet voor blote voeten. Eenmaal de zon weg is blijft het wel lekker lang warm in je tuin.

Timing + planning = het halve werk

Afhankelijk van het gekozen materiaal zal je de grond onder je terras in meer of mindere mate moeten uitgraven. Dit om de terrasvloer van een stabiliserende ondergrond of onderbouw te voorzien. De bovenrand komt best boven de omringende tuinhoogte, maar onder de eventuele open voegen in je buitenmuur. Voor afwatering helt je terras best 2% of 1 cm per meter af, weg van je woning. Bij hardhouten terrassen kan het water soms langs de ruimte tussen de planken en dan via de onderbouw weg.

Check en dubbelcheck

Stel een materiaallijst op (leve Google!) en bespaar je op de dag in kwestie een tijdrovende trip naar de doe-het-zelf zaak. Voorzie ook alternatieve data, want buitenwerken als het weerbericht naar regen omslaat, daar wordt niemand gelukkig van. Bij een nieuwbouw wacht je best een jaar (of twee) tot de grond naast je woning helemaal gestabiliseerd is. Check vooraf of je geen vergunning nodig hebt voor bodemverharding.

Aan alles gedacht?

Omdat je mogelijk dichtbij je huismuur en/of tuinraam te werk gaat voorzie je veiligheidshalve iets om die te beschermen. Het kan ook nooit kwaad om voor je begint te graven na te gaan of op die plek geen nutsvoorzieningen zoals gas-, water- of elektriciteitsleidingen lopen. Zit je achteraf met een grondoverschot, weet dan dat je daarmee niet naar het containerpark mag. Zoek er vooraf in je eigen tuin een nieuwe bestemming voor of gooi je ‘gratis tuingrond’ te grabbel op je sociale media.

Doe niet alles zelf

Improviseren met kerstlichtjes heeft absoluut charme, maar wil je vaker na zonsondergang van je terras genieten, voorzie dan echte verlichting. Er bestaan heel wat opties en sommige integreer je liever gelijk in de onderbouw. Denk je ook aan een vaste dak- of afdakstructuur? Laat je daar dan wel door een professional bijstaan. Tegen een minder perfect gelegde vloerplank of klinker aantikken is vervelend, maar lang niet zo erg als die minder perfect bevestigde dakbalk op je hoofd krijgen.