“Wij verbruiken nog amper gas om ons huis te verwarmen”

De overstap naar een volledige duurzame verwarmingsinstallatie is niet voor elke woning mogelijk. Maar hoe kun je dan wel duurzaam verwarmen zonder ingrijpende verbouwingswerken of zware financiële investeringen te doen? Jan Vandenberghe (49) en Lisa Peeters (46) stelden zich dezelfde vraag bij de aankoop van hun woning. “Een compacte hybride warmtepomp die aangesloten kon worden op de huidige condensatieketel sprak ons het meeste aan en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad”, klinkt het.

Als nieuw samengesteld gezin waren Jan Vandenberghe en Lisa Peeters al een hele tijd op zoek naar een instapklare woning waar ook voor hun vier kinderen voldoende ruimte zou zijn. “Uiteindelijk hebben we een jaar geleden in Wetteren een vrijstaande woning uit 2002 kunnen kopen die niet alleen voldoende groot was, maar ook al aan heel wat isolatienormen voldeed”, vertelt Jan. “Zo had de woning als hoogrendementsglas, muur- en dakisolatie en was er zelfs recent nog een nieuwe, zuinige gascondensatieketel geplaatst. Zonnepanelen waren er nog niet, maar die hebben we meteen laten installeren.”

Grote verschillen in energieverbruik

“Die zonnepanelen bleken algauw hun investering waard te zijn”, vult Lisa aan. “Ik hou onze teller namelijk goed in de gaten en het viel op dat we heel wat periodes meer energie produceren dan we zelf verbruiken. Om de week zijn onze vier kinderen hier, waardoor we dus met grote verschillen in ons energieverbruik zitten. Niet alleen qua elektriciteit, maar ook qua gasverbruik. Door de stijgende energieprijzen zijn Jan en ik ons gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden om onze energiefactuur nog lager te krijgen. We vonden wel veel alternatieven, maar deze bleken doorgaans te duur te zijn, en vaak ook nog eens gepaard te gaan met ingrijpende verbouwingswerken. Dat wilden we absoluut niet, ons huis is goed voor ons zoals het is.”

Energieaudit

“Uiteindelijk hebben we een energieaudit voor onze woning laten doen”, gaat Jan verder. “Daaruit bleek dat een hybride warmtepomp, die aangesloten zou kunnen worden op onze huidige gascondentatieketel een aanzienlijke besparing zou opleveren. Een installateur heeft dan voor ons gezin berekent wat de beste hybride oplossing zou zijn. Omdat onze ketel redelijk recent en zuinig is, raadde hij ons een warmtepomp met een intelligente regelaar aan. Hierdoor moest er werkelijk niets aangepast worden aan onze vloerverwarming, radiatoren, gasleidingen en elektrische bedradingen. Het systeem zelf neemt ook al niet veel plaats in beslag: dat staat netjes naast de condensatieketel en de buitenunit is mee op het dak geplaats. Doordat het dak geïsoleerd is, hebben we ook geen last van eventueel lawaai van de warmtepomp.Ik denk dat we eerder lawaai horen van auto’s die al eens door de straat durven racen dan van onze warmtepomp.”

Amper nog gas

“We hebben nu de eerste winter achter de rug met onze hybride opstelling”, besluit Lisa. “Ongelooflijk hoe zo’n compacte warmtepomp zo efficiënt met energie omspringt. Pas als het buiten kouder dan 4° C was, schoot de gasketel in actie om ons huis te verwarmen. Voor warm water hebben we deze nog wat meer nodig, zeker in de weken dat alle kinderen thuis zijn. Ook qua elektriciteit hebben we nauwelijks meer nodig gehad, waardoor zelfs in deze tijden onze energiefactuur aanzienlijk verlaagd is. Eigenlijk gebruiken we nog amper gas in ons huis.”

Ontdek hier alle troeven van gas vandaag en in de toekomst.