Overal in huis én in de tuin een goed WiFi-signaal? Zo doe je dat

Een krachtig WiFi-signaal, overal in huis, maar ook op je terras en zelfs in de tuin. Je zou het wel graag willen, maar het lukt niet altijd vanzelf. Met deze tips wordt dat wel een realiteit. Zo stream je films en series op je terras, en je Spotify-lijst tot bij die barbecue in je tuin.

We streamen er lustig op los – films en muziek – en gamen dat het een lieve lust is. Dat vraagt om een snelle en stabiele internetverbinding van je provider naar de modem/router bij jou thuis, waar in theorie je eigen netwerk je overal in je woonst van een krachtig WiFi-signaal voorziet. Die theorie laat in de praktijk nog wel eens te wensen over, maar daar valt gelukkig makkelijk iets aan te doen.

Komt er genoeg binnen?

De eerste vraag die je moet stellen, is of je internetabonnement volstaat voor je verbruik. Want je thuisnetwerk kan maar zoveel bits en bytes op hetzelfde moment naar alle laptops, tv’s, tablets en smartphones doorsturen als er bij je router binnenkomen. Stream je vaak en gelijktijdig HD-video’s (tv-series, films, videocalls en videochats) en/of doe je regelmatig zware downloads, dan heb je misschien meer bandbreedte nodig.

Werkverdeling

Zelfs het snelste internetdebiet kan tijdelijk opgeslorpt worden door één enkele huisbewoner. Dit gebeurt meestal tijdens grote downloads naar een computer die met een kabel (en dus niet via WiFi) met je router verbonden is. Het kan zich echter net zo goed voordoen bij een lijvige game-update op een spelconsole of het ‘even snel’ binnenhalen van een seizoen van je favoriete serie naar een laptop. Afspraken rond wie, wanneer (is ’s nachts een optie?) welke grote downloads doet, kan veel frustraties voorkomen.

Uit het zicht, buiten bereik

Een router is zelden een fraai stukje elektronica en dan zijn er ook nog eens al die kabels. Niet verwonderlijk dat we dit toestel meestal ergens goed wegstoppen in een technische ruimte, kast of de garage of kelder.  Weet echter dat die router vaak de bron en dus het hart van het WiFi-signaal vormt. Elk obstakel tussen die router en je laptop, tablet, smartphone, … maakt dat signaal minder krachtig. Glas, het dikke hout van je hifimeubel, of nog erger: een betonnen muur of twee, verminderen de kracht en dus de snelheid en het bereik van je thuisnetwerk.  

Stoorzenders

Wanneer we die router verstoppen, doen we dat dikwijls op een plek die het apparaat met andere toestellen moet delen. Denk aan decoders, draadloze schijven of de televisie en luidsprekers die van het signaal gebruikmaken, maar dat signaal door hun nabijheid ook kunnen verstoren. Idealiter hou je liefst een meter afstand. Dat geldt overigens voor alle elektrische (huishoud)toestellen, ook wanneer die niet in je thuisnetwerk hangen. Denk bijvoorbeeld aan babyfoons, camera’s, gamecontrollers, …

Stroomsurfen

Staat je router op het gelijkvloers of in de berging, maar bevindt je nieuwe thuiskantoor zich op de tweede verdieping? Dan kun je eventueel een kabel leggen tussen de router en de plek waar je een krachtig signaal nodig hebt. Maar die oplossing is niet meer van deze draadloze tijd. Een elegantere optie is het WiFi-signaal te laten meesurfen op je stroomnetwerk. Dat kan met zogenoemde Powerline-adapters. Die kunnen, in het ideale geval, elk stopcontact tot een verlengstuk van je router maken.

Geef je WiFi-netwerk een boost

De meest gebruikelijke en effectiefste oplossing is gebruikmaken van WiFi-boosters, ook wel WiFi-repeaters of WiFi-extenders genoemd. Die kun je zien als tussenstations die het WiFi-signaal opvangen, versterken en weer uitsturen. Normaal volstaat één versterker op elke verdieping om je hele huis van een krachtig WiFi-signaal te voorzien. Plug zo’n booster in een verlengkabel halverwege je tuin en je geniet zelfs rond de barbecue helemaal achterin van bufferloos muziekstreamen of openluchtcinema.