Verwarm je op gas? Dit moet je weten

Nu de gasprijzen recordhoogtes bereiken, heb je misschien al eens afgunstig gekeken naar die buur met zijn gloednieuwe warmtepomp. Maar verwarmen met gas hoeft geen ramp te zijn, ook niet voor je portemonnee. Al zijn er wel een paar dingen die je moet weten… en doen.

De huidige hype rond warmtepompen is goed te begrijpen. Ze zijn in bepaalde omstandigheden de optimale keuze en ze verbruiken geen gas, enkel stroom. Maar zoals we eerder al schreven, is een warmtepomp niet voor elke woning de beste oplossing, zeker niet als die woning niet tiptop geïsoleerd is.
Er zijn drie stappen die je best onderneemt om optimaal te verwarmen op gas:

  1. Controleer of je een condenserende of niet-condenserende ketel hebt.
  2. Zorg voor een regelmatig onderhoud van de ketel.
  3. Bij twijfel, neem contact op met een onafhankelijk expert.

Condenserend of niet-condenserend?

Veel oude gasketels (ouder dan 15 jaar) zijn niet-condenserende ketels. Zij blazen samen met de rookgassen heel wat warmte de atmosfeer in. Niet erg energie-efficiënt dus. Nieuwere, condenserende ketels vangen de warmte uit rookgassen op. Die warme rookgassen condenseren en de warmte wordt via een warmtewisselaar teruggewonnen. Zo kan je méér verwarmen met minder gas. De nieuwste gascondensatieketels halen een rendement tot 109%.
Reden genoeg om te checken of je ketel recent én condenserend is. Indien niet: de terugverdientijd was nog nooit zo gunstig.

Wat zijn de voordelen van een condenserende ketel?

  • Het grootste voordeel is energiebesparing: je kan tot 30% besparen, afhankelijk van hoe inefficiënt je vorige ketel was.
  • Je stoot dan ook 30% minder uit: het milieu is je dankbaar.
  • Bij 70% van de woningen is een condensatieketel op gas het meest voordelige verwarmingssysteem.
  • Een condenserende ketel is veel betaalbaarder in aanschaf dan een warmtepomp.
  • Je kan je bestaande radiatoren gewoon behouden.
  • Je EPC-score stijgt in vergelijking met dezelfde woning met een niet-condenserende ketel.

Meer weten? Een offerte voor een nieuwe ketel bekom je in enkele klikken via onze online simulatietool

Laat je ketel regelmatig onderhouden

Om je ketel in topvorm te houden, moet je hem om de twee jaar laten nakijken door een erkend technicus. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, het helpt ook om defecten te voorkomen. Een goed onderhouden en perfect afgestelde ketel verbruikt minder energie en gaat langer mee. Een periodiek onderhoud nodig of een dringende herstelling? Dan kan je een beroep doen op Van Marckes eigen technische dienst. Hou er rekening mee dat Van Marcke enkel service biedt voor de merken die exclusief bij Van Marcke kunnen worden gekocht.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het ontluchten van de radiatoren en het controleren van de druk van de ketel. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Vraag onafhankelijk advies

Wil je overstappen naar een condenserende ketel of wil je laten bekijken of een warmtepomp op termijn toch de voordeligste oplossing is voor jouw woning? Wil je ook laten onderzoeken welke verwarmingsoplossingen mogelijk worden als je je huis beter laat isoleren? Dan doe je best een beroep op een onafhankelijk adviseur.

De experts van Big Blue by Van Marcke bekijken het totaalplaatje en luisteren naar je wensen en bezorgdheden. Zij stellen in alle onafhankelijkheid de ideale verwarmingsoplossing voor, op maat van jouw wensen, budget en woning.

Maak vandaag nog een afspraak voor energieadvies op maat.