Waarom kleidakpannen de beste keuze zijn voor je woning

In & Out Architecture, Piet Vermeulen, Gavere

Bouwen en verbouwen betekent voortdurend keuzes maken, ook op het gebied van materialen. Een dakpan is een dakpan, dacht je? Er zijn nochtans heel veel verschillen, zowel in formaat, kleur en oppervlaktebehandeling als op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Acht vragen over kleidakpannen, voor jou beantwoord.

Kleidakpannen horen bij de Belgische daken zoals bakstenen bij onze buitenmuren. Maar ze zijn veel meer dan traditie. En de juiste dakpan kiezen, is meer dan een kwestie van kleur en vorm. Afhankelijk van de omgeving (veel bomen of niet) en de hellingsgraad van het dak zijn sommige kleidakpannen beter geschikt dan andere. En wat als je ook een muur ermee zou bekleden? Welkom in de wondere wereld van de kleidakpan.

Acht en half architectuur, Pieter Uyttenhove, Evergem.

1. Waarom een hellend dak met kleidakpannen?

Voor elk dak bestaat er een passende kleidakpan. Omdat ze op hellende daken kunnen worden gelegd, hebben ze een aantal bijkomende troeven. Hellende daken zorgen in vergelijking met platte daken voor extra ruimte op het huis. Ook niet onbelangrijk: een hellend dak met dakpannen zorgt doorgaans voor een vlotte goedkeuring van het bouwdossier bij de stedenbouwkundige diensten.

2. Ga je voor goedkoop of de beste koop?

Als je naar het bredere financiële plaatje kijkt, zijn kleidakpannen vaak de verstandigste keuze. Kleidakpannen gaan tot 150 jaar mee en verhogen de waarde van je woning. Een hellend dak met kleidakpannen stelt je ook in staat om maximaal regenwater op te vangen en te recupereren. Goed voor het milieu en leuk voor je waterfactuur.

3. Hoe zit het met kwaliteit en garantie?

Let erop dat de dakpannen – net als de meeste andere bouwmaterialen – een CE-markering dragen. Nog beter is het wanneer ze in het bezit zijn van kwaliteitslabels als het Belgische BENOR, het Nederlandse KOMO of het Franse NF. Dit wil zeggen dat de pannen en hun productieproces ook door een onafhankelijk labo gecontroleerd worden.

Sommige dakpannen komen met een extra garantie. Dat is het geval bij de dakpannen van Koramic, die gegarandeerd 30 jaar bestand zijn tegen vorst. Doet er zich toch een probleem voor, dan worden de pannen vervangen en neemt de fabrikant ook de kosten voor de vervanging op zich.

J. Pattyn i.s.m. P&L Woningbouw, Wevelgem

4. Hoe zit het met onderhoud?

Wanneer ze correct geplaatst worden, hebben hellende daken met kleidakpannen nauwelijks onderhoud nodig. Voor een perfecte technische, regendichte en mooie dakafwerking zal de dakdekker gebruikmaken van de nodige hulpstukken, zoals ventilatiepannen en/of ventilerende ondervorsten (de afdekkingsstrook van de nok, onder de vorstpannen).

5. Staan er bomen rond je woning?

Misschien een vreemde vraag als het over dakpannen gaat, maar ze heeft te maken met mogelijke mosvorming. Als je woning grenst aan een groep bomen of een bos, kies je best voor geëngobeerde of geglazuurde pannen. Doe dat zeker als de bomen zich ten noorden van de woning bevinden waar de zon minder schijnt op het dak. De gladde en glasharde glazuurlaag biedt een betere bescherming tegen algen en mossen.

6. Heb je een dak met een kleine hellingsgraad?

Op daken met een beperkte hellingsgraad loopt de regen minder snel weg dan op schuinere daken. Maar ook daar bestaan oplossingen voor, in de vorm van kleidakpannen met dubbele of driedubbele sluiting, speciaal ontwikkelde onderdakfolie, duurzame waterdichting en bescherming.

Acht en half architectuur, Pieter Uyttenhove, Evergem

7. Kunnen ook gevels met kleidakpannen bekleed worden?

De toepassingen van kleidakpannen beperken zich niet tot dakbedekking. Je kunt ook je buitengevels met dakpannen bedekken om een mooi esthetisch effect te bereiken. Voor verbouwingen is een mantel in kleipannen extra interessant omdat je dan extra kunt isoleren, bestaande koudebruggen wegwerken en lelijke muren aan het oog onttrekken, zonder extra fundering te moeten voorzien.

8. Waar kun je meer te weten komen?

Het aantal mogelijke vormen, kleuren, formaten en afwerkingen lijkt eindeloos. In een Wienerberger-showroom kun je ze voelen, zien en matchen met andere ruwbouwmaterialen in de ‘combinators’.
Zit je met specifieke vragen, bezoek dan zeker een showroom van Wienerberger. De experts daar maken je in een handomdraai wegwijs in de wereld van de kleidakpan.

Op zoek naar nog meer info en inspiratie over kleidakpannen?