Zeven tips om je terras klaar te maken voor de zomer
Tijdens de warme maanden wordt het terras een extra buitenleefruimte waar we ontspannen, eten en vrienden ontvangen. Het maakt dus steeds meer deel uit van ons huis en moet er daarom piekfijn uitzien. Maar we willen ook niet te veel tijd besteden aan het onderhoud. Met deze tips hou je je terras in topconditie met een minimum aan moeite.
1. Wees voorzichtig met de hogedrukreiniger
Het is verleidelijk om je terras af en toe eens duchtig aan te pakken met de hogedrukreiniger. Maar een goed idee is dat niet altijd. Want zachte houtsoorten kun je beschadigen met een te harde waterstraal, waardoor ze kunnen splinteren. Ook op zachte natuursteen ga je het best niet al te wild te keer, en je kunt er voegen mee beschadigen. Wil je toch graag de hogedrukreiniger gebruiken, kies dan geen al te krachtig exemplaar, of een waarvan je de waterdruk kunt regelen. Ook de straal verder van het oppervlak houden vermindert de kracht.
2. Mijd al te agressieve reinigingsmiddelen
Nog een favoriet om je terras zomerklaar te maken: een flinke scheut bleekwater erover. En ook met andere agressieve chemische reinigers krijg je het in no time schoon. Alleen zijn die middelen vaak zeer schadelijk voor het milieu. De beplanting aan de randen van het terras kan er bijvoorbeeld onder te lijden hebben. Bovendien kan het hout ervan verkleuren, en ook bepaalde soorten (natuur)steen worden erdoor aangetast. Wil je toch met zulke producten aan de slag, test ze dan vooraf even uit op een klein, onopvallend stukje. Zo zie je welke uitwerking ze hebben.
3. Aan de slag met borstel en tuinslang
De goeie ouwe borstel en tuinslang zijn nog steeds het efficiëntste, goedkoopste en milieuvriendelijkste middel om vuil weg te krijgen. Heel wat groenaanslag, algen en mossen kun je op die manier al verwijderen. En er komen geen schadelijke producten aan te pas. Een goede methode, zeker als je het regelmatig doet. Borstelen kan altijd, winter en zomer. De tuinslang laat je in het koude seizoen beter op stal, zowel houten als stenen terrassen krijgen dan al genoeg nattigheid te verwerken. En hoe robuust ze ook zijn, beter worden ze daar niet van.
4. Voeg wat azijn toe …
Behalve borstel en tuinslang heb je meestal nog wat extra power nodig. Dan kan natuurazijn wonderen doen. Zorg er wel voor dat je terras droog is en de weerman nog minstens een etmaal lang geen nattigheid voorspelt. Meng de helft azijn met de helft water en ga flink schrobben. Panikeer niet als de groenaanslag niet meteen verdwijnt, dat kan een aantal dagen duren. De schrobbeurt herhalen kan geen kwaad, de groenaanslag zal minder snel terugkomen. Maar let goed op: heel wat soorten natuursteen verdragen absoluut geen azijn, wegens te zuur. Check dat zeker vooraf. Zorg ook dat het spoelwater niet op je planten komt, want azijn zorgt voor verzuring van de bodem.
5. … of bruine zeep
Bruine zeep heeft zijn degelijkheid al meer dan bewezen. Meng tien eetlepels bruine zeep en met tien liter water en schrob daarmee het oppervlak. Laat even inwerken en spoel daarna af met emmers water of de tuinslang.
6. Meer dan huis-tuin-en-keukenmiddeltjes
Natuurlijk kun je voor elke soort vloer wel een middel vinden dat nog beter werkt dan de bovenstaande. Begin niet zomaar te experimenteren, maar vraag even raad aan de leverancier van je vloer of aan een andere specialist. Zodat je niet met een al te agressief, ongezond of ronduit ongeschikt middel aan de slag gaat.
7. Doe (bijna) niets
Een goed aangelegd terras dat afwatert zoals het hoort en gemaakt is van robuuste of goed voorbehandelde materialen, behoeft eigenlijk weinig onderhoud. En voor sommige zaken hoef je helemaal niets te ondernemen. Zo zal een houten terras door de uv-stralen van de zon gemakkelijk vergrijzen. Je kunt een product gebruiken om de oorspronkelijke kleur te herstellen of langer te behouden, maar weet dat het hier niet om vuil gaat en dat de kwaliteit van je hout door de verkleuring niet wordt aangetast. En betontegels krijgen gemakkelijk last van witte vlekken: kalkuitbloei. Door de werking van regen, hagel en sneeuw verdwijnt dat vanzelf. Al kan dat wel enkele jaren duren.