Een terras in hout of een in steen? Zo maak je de juiste keuze

Oké, je wilt een nieuw of extra terras aanleggen aan je woning of in je tuin. Maar kies je voor hout of steen? We vergelijken de eigenschappen van beide materialen, de duurzaamheid, het onderhoud en de kostprijs, en helpen je de juiste keuze te maken.

Duurzaamheid: hout versus steen

Hoe lang moet je terras meegaan? Een goed aangelegd en correct onderhouden terras in steen gaat vele tientallen jaren mee. Een houten versie houdt het, afhankelijk van de houtsoort, vijftien tot vijftig jaar uit. Je moet de meeste houtsoorten wel regelmatig onderhouden (reinigen, afschuren, behandelen met een product) want anders riskeer je mosvorming, schimmel en houtrot.

Let ook op het ecologische aspect: hout uit duurzaam beheerde bossen is in principe een onuitputtelijke bron. Kies ook liever voor een natuursteen of kleiklinkers van dichtbij dan goedkope exotische varianten.

Kostprijs

We veronderstellen dat je niet zelf aan de slag gaat, maar dat je je terras laat aanleggen door een vakman. Alle vermelde prijzen zijn vanaf-prijzen voor standaardmateriaal plus plaatsing.

• Europees hardhout is het goedkoopst (vanaf 50 euro/m²).
• Voor die prijs kan je ook een terras in betontegels, kasseien of kleiklinkers laten uitvoeren.
• Een terras in beton heb je vanaf 75 euro/m².
• Keramische tegels: vanaf 80 euro/m².
• Blauwe hardsteen begint aan 100 euro/m².

Ga je toch liever zelf aan de slag? Lees dan eerst deze tips.

Onderhoud: steen wint

In een ander artikel leggen we uit hoe je terras het best schoonmaakt. Bij de meeste houten terrassen moet je naast de schoonmaak ook rekenen op een al dan niet jaarlijkse onderhoudsbeurt. Terwijl tropisch hardhout bijna onverwoestbaar is, zal je voor veel andere houtsoorten toch af en toe de schuur- en verfborstel moeten bovenhalen. Een goed aangelegd stenen terras (dat goed afwatert) heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Welk materiaal voor je terras in steen?

De meeste terrassen worden vervaardigd in klinkers, tegels of natuursteen. Kleiklinkers zijn een prachtig en stevig materiaal. Ze hebben bijna geen onderhoud nodig en kunnen in allerlei legverbanden worden geplaatst.

Met natuursteen kies je voor een uniek product. Populaire natuursteen voor terras is het oersterke graniet en de tijdloze Belgische blauwe hardsteen.

Bij terrastegels heb je de keuze tussen betonnen en keramieken tegels. Keramiektegels zijn over het algemeen makkelijker te onderhouden.

Welk materiaal voor je houten terras?

De belangrijkste houtsoorten voor terrassen zijn Europees hout en tropisch hardhout. Maar er is ook een best of both worlds. Europees hout is betaalbaar, moet geen lange reizen maken en is meestal afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De logische keuze voor de prijs- en milieubewuste consument. Je moet dit hout wel behandelen.

Tropisch hardhout is duurder en niet altijd even duurzaam gekapt, maar wel oersterk. Er is ook een derde soort: thermowood. Dat is speciaal behandeld Europees naaldboomhout dat door verhitting resistent gemaakt wordt tegen vocht en schimmels. Daardoor gaat het tot 25 jaar mee.