Zo bespaar je maximaal op je energiefactuur met je zwembad

Energie is duur, dat hoeven we niet te vertellen. Dat lijkt slecht nieuws voor zwembadbezitters die de temperatuur van hun zwemwater willen opkrikken met een warmtepomp. Maar een Belgisch bedrijf bedacht een systeem om je zwembad volledig te verwarmen met je eigen overtollige zonnestroom…. Het ei van Columbus?

Zwembadbouwer Leisure Pools Benelux werd zopas bekroond met de Batibouw 2022 Innovation Award. En dat voor hun slimme zwembadsturing. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. De slimme sturing laat de zwembadinstallatie communiceren met je digitale meter. Op zijn meest zuinige stand zorgt het systeem ervoor dat je zwembad alleen wordt verwarmd als je overcapaciteit hebt aan zonnestroom, dus als de door je eigen pv-panelen geproduceerde stroom nergens anders voor wordt gebruikt in huis en naar het net vloeit.

Eigen stroom eerst

De digitale meter is niet zo’n onding als sommige mensen geloven, maar je moet hem slim gebruiken. Je krijgt als consument een bescheiden vergoeding wanneer je een contract hebt met je leverancier, maar dat is maar een schijntje van wat je zelf betaalt voor stroom van het net als de zon niet (voldoende) schijnt. Alles is er dus op gericht om zo veel mogelijk eigen stroom te gebruiken. En daarbij helpen slimme warmtepompboilers, je elektrische auto, de droogkast en nu dus ook het slimme zwembad.

Wat is het principe achter dit systeem?

Steffert Vanneste, CEO van Leisure Pools, legt uit: “We vertrokken vanuit de vaststelling dat huishoudens met zonnepanelen gemiddeld slechts 37% van de door hun installatie opgewekte stroom zelf gebruiken. Dat komt omdat de meeste mensen buitenshuis werken en dus weinig energie verbruiken net op het moment dat de zonnepanelen het meeste stroom produceren. Dat gaf ons een opportuniteit om zwembaden op een energiebesparende manier te verwarmen: met de zonnestroom die je anders niet gebruikt. Met een kleine meerkost kan je met dit systeem trouwens ook andere slimme apparaten in huis maximaal zonnestroom laten gebruiken.”

Hoe werkt het systeem precies?

“Je kan als gebruiker kiezen voor drie verschillende manieren om je zwembad op te warmen: zo snel mogelijk, ecologisch of zero-energy. Dat laatste is natuurlijk het interessantst. Daarvoor communiceert onze module met de slimme meter. Het gaat zelfs zo ver dat het systeem het water nog een paar graden warmer kan verwarmen dan de gewenste temperatuur, zo lang er maar een teveel aan gratis eigen stroom beschikbaar is. Zo wordt het zwembad echt een thermische buffer.”

Hoeveel kun je besparen met dit systeem?

“Dat hangt af van allerlei factoren. Eén van onze klanten startte zijn zwembad eind maart op. Het zwembad meet 9 m op 3,30, en is mooi zuid georiënteerd. De kuip is goed geïsoleerd en beschikt over een solar lamellen-cover. Hij gebruikte uitsluitend de zero energy stand en warmde zijn zwembad op 4 weken op van 11 graden naar 31 °C. Mocht hij dat met netstroom hebben gedaan, dan had hem dat aan de huidige tarieven 1.250 euro gekost. En dat is gerekend zonder de stroomkost van de circulatiepomp, die ook aan de module gekoppeld is en dus ook van gratis stroom wordt voorzien.”

Werkt dit systeem ook op een bestaande installatie?

“Mensen zijn zich erg bewust van de gestegen energiekost en dit is dan ook een van de meest gestelde vragen die we momenteel krijgen. Er zijn een paar vereisten: je moet over pv-panelen en een digitale meter beschikken. En een warmtepomp van de nieuwste generatie die via de cloud aangestuurd kan worden. Het is bovendien ook altijd verstandig om een goed geïsoleerd zwembad te hebben en een degelijke cover, anders ben je bezig met de lucht op te warmen.”