Zo besparen Aisha en Robin uit Blind Gekocht op energiekosten

Blind Gekocht vond voor Aisha en Robin een woning in Gijzenzele, een deelgemeente van Oosterzele. Met de hulp van ENGIE werd het energieverbruik in de woning flink aangepakt.

Robin en Aisha zochten een huis, liefst een halfopen bebouwing, met een tuin en een garage in de rand rond Gent. De woning die Blind Gekocht voor hen vond, werd verbouwd tot een comfortabele en aangename gezinswoning.

Bij een renovatie is het een goed idee om ook het energieverbruik aan te pakken. Zeker met de hoge energieprijzen van tegenwoordig kun je daarmee veel besparen. Energiespecialist Paul van ENGIE ging daarom een kijkje nemen in Gijzenzele, een deelgemeente van Oosterzele.

De energieladder

Paul gebruikt een heel eenvoudig hulpmiddel om uit te leggen hoe je minder energie kunt verbruiken: de energieladder. De energieladder is een visuele voorstelling van mogelijke besparingen, en is opgebouwd als een ladder. Je begint op de onderste ’trede’ met ingrepen die direct effect hebben, en klimt zo trapje per trapje naar boven.

Minder verbruiken

De eerste stap is altijd bekijken hoe je je dagdagelijks gebruik kunt verminderen, zegt Paul. “Er zijn heel veel kleine ingrepen die je kunt doen, zoals geen onnodige lichten laten branden en toestellen volledig uitschakelen in plaats van ze in stand-by te laten staan. Het voordeel van deze stap is dat het helemaal niets kost. Je moet alleen je gedrag wat aanpassen.”

Beter isoleren

Voor een gemiddeld gezin gaat de helft van de uitgaven voor energie naar verwarming. Hier is dus veel winst te maken. De tweede trede op de energieladder is dan ook isoleren. In een goed geïsoleerde woning heb je minder energie nodig om een comfortabele binnentemperatuur te halen.

De woning van Robin en Aisha was al gedeeltelijk geïsoleerd, maar er was nog ruimte voor verbetering. Paul raadt verbouwers altijd aan om goed te isoleren, rekening houdend met het feit dat er ook voldoende ventilatie moet zijn. Een deel van het bijgebouw werd geïsoleerd, en de aanbouw aan de keuken kreeg een nieuw dak mét isolatie.

Zuiniger verwarmen

De derde trap op de energieladder is de verwarmingsinstallatie zelf. Hier hoefde Paul niet lang na te denken. De woning werd verwarmd met elektrische accumulatieverwarming, in combinatie met een elektrische boiler voor warm water. In de plaats daarvan kwamen een nieuwe condensatieketel en radiatoren. “Zo’n ketel is veel efficiënter: hij heeft veel minder gas nodig om evenveel warmte te leveren. Zo bespaar je makkelijk tot dertig procent op je verwarmingskosten”, legt Paul uit.

Zelf stroom opwekken

De laatste trede op de energieladder zijn zonnepanelen. Daarmee wek je een deel van je eigen stroom op en moet je minder stroom van het net afhalen. “Zonnepanelen zijn vandaag een heel goede investering”, zegt Paul. “In Vlaanderen heb je ze na vijf jaar terugverdiend. Ik heb Robin en Aisha dan ook aangeraden om zonnepanelen te laten leggen.”

Zoek je nog meer tips & tricks om energie te besparen? Klik hier en ontdek de Green & Smart Home-blog van ENGIE.