Zo kies je de juiste warmtepomp voor jouw woning

Je wilt een warmtepomp installeren maar weet niet meteen welke oplossing het best bij jouw noden en behoeften aansluit? We zetten de verschillende warmtepompoplossingen eventjes op een rij en helpen je in een handomdraai de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen.

Waarom een warmtepomp?

Warmtepompen bieden een pak voordelen tegenover verwarmingsmethodes. Ze pompen warmte (of kou) van buiten naar binnen (en omgekeerd). Ze halen gratis energie uit de buitenlucht en verwarmen of koelen de woning met behulp van (hernieuwbare) elektrische energie. Warmtepompen zijn dus goed voor het milieu en – wanneer je voor de juiste warmtepomp in de juiste situatie kiest – ook goed voor je energierekening en dus je portefeuille.

Vier types: zo kies je de juiste voor jouw project

We onderscheiden een viertal types warmtepompen, afhankelijk van waar ze hun warmte of koude vandaan halen en op welke manier ze deze warmte of koeling in huis afgeven. Via het onderstaande overzicht ontdek je meteen welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw doeleinden.

1. Lucht-luchtwarmtepomp: een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht via een buitenunit en blaast de warme lucht vervolgens de woning in via een binnenunit. In de zomer wordt dit proces omgedraaid en functioneert de installatie als airconditioning. Dit soort warmtepompen is vooral populair vanwege de eenvoudige installatie en het feit dat ze snel op temperatuurwijzigingen kunnen reageren. Ideaal dus voor ruimtes die niet constant verwarmd of gekoeld moeten worden, zoals een slaap- of studeerkamer.

2. Lucht-waterwarmtepomp: een lucht-waterwarmtepomp gebruikt ook de buitenlucht als warmtebron, maar voert de warmte af via een watercircuit om water voor radiatoren en sanitair gebruik te verwarmen.
Bij nieuwbouwwoningen en grote renovaties wordt meestal gebruik gemaakt van een lage- temperatuurwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming.
Bij renovatieprojecten zijn hoge-temperatuurwarmtepompen doorgaans meer geschikt. Het voordeel van die laatste is dat ze aangesloten kunnen worden op (bestaande) radiatoren.

3. Grond-waterwarmtepomp: een geothermische of grond-waterwarmtepomp haalt warmte uit de grond via een horizontaal of verticaal captatienet. De warmte wordt vervolgens gebruikt om het water van je centrale verwarming op te warmen. Met dit type warmtepomp geniet je van een aanzienlijk hoger rendement dan bij een lucht-luchtwarmtepomp of lucht-waterwarmtepomp. Maar het prijskaartje ligt ook iets hoger, afhankelijk van het captatienetwerk dat je verkiest.

4. Water-waterwarmtepomp: een water-waterwarmtepomp biedt een hoog rendement, maar is minder geschikt voor particulieren. Dat heeft vooral te maken met de speciale pomp- en retourput die deze installatie gebruikt om grondwater als warmtebron aan te wenden. De boringen die hiervoor nodig zijn, vallen niet alleen duur uit, maar gaan meestal ook gepaard met een bijzondere regelgeving. Een water-waterwarmtepomp is dan ook eerder geschikt voor industrieel gebruik.

Extra hulp nodig?

Je weet nu welke warmtepompen er bestaan en voor welke toepassingen ze het meest geschikt zijn. Kan je nog wat extra hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste warmtepomp? Vraag het Daikin-verwarmingsmagazine aan via de website. Het staat boordevol tips om de knoop door te hakken en de juiste warmtepomp te kiezen.

Beslis je liever online en interactief? Maak dan gebruik van de handige selectietool van Daikin.

Vind de warmtepomp die bij jouw project past.