Zo zorg je voor optimale ventilatie in alle seizoenen
Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd en de glaspartijen worden groter. Lekker warm in de winter, maar hoe zit het met de kwaliteit van de binnenlucht? En hoe voorkom je dat het in de zomer binnen ondraaglijk heet wordt? Met het juiste ventilatiesysteem los je al deze problemen in één klap op.
Bij Bijna-EnergieNeutraal bouwen – vandaag dé standaard voor nieuwbouw – focussen bouwheren en architecten vooral op een zeer goede luchtdichtheid in combinatie met isolatie. Essentieel om het vereiste E-peil te halen, maar zonder ventilatie riskeer je daarmee in een afgesloten thermos te wonen, waar de kwaliteit van de binnenlucht zienderogen achteruitgaat als die niet systematisch ververst wordt. En dat is zowel voor jezelf als voor je woning ronduit ongezond.
Kies voor vraaggestuurde ventilatie
Hoe zorg je er dan voor dat de lucht in je woning wél zo gezond mogelijk is? Vraaggestuurde ventilatie is de oplossing om zowel energie-efficiënt als gezond en comfortabel te kunnen wonen. In veel woningen is de binnenlucht ongezonder dan de buitenlucht, door een teveel aan vluchtige organische stoffen, vocht en CO2. De ramen voortdurend openzetten, is zeker in de winter geen optie. Gecontroleerd ventileren is dus de boodschap – ook ventilatie is trouwens een vereiste in een BEN-woning.
Om zo weinig mogelijk warmte te verliezen, kies je het best voor ventilatie op maat. In ventilatiejargon spreken we van “vraagsturing”, een ventilatiesysteem dat continu in de verschillende ruimtes de luchtkwaliteit monitort en volautomatisch ventileert, maar enkel daar en wanneer dat nodig is, terwijl het systeem in de rest van de woning op het basisdebiet blijft draaien. De Renson Healthbox 3.0 behoort tot de top in de ventilatiesystemen C+. Zo’n slim, vraaggestuurd ventilatiesysteem is wat duurder bij aankoop, maar verdient zichzelf snel terug.
Oververhitting in de zomer neemt toe
Een andere kwestie waar heel wat nieuwbouw- en grondig gerenoveerde woningen mee kampen, is oververhitting. We halen graag veel daglicht binnen via grote raampartijen. Daglicht is essentieel voor onze gezondheid en welbevinden. Maar de combinatie van grote raampartijen, luchtdicht bouwen en de klimaatverandering zorgt ervoor dat oververhitting in de zomer een probleem wordt.
De afgelopen zomers maken duidelijk dat er meer hittegolven en extreem warme periodes voorkomen en dat zal de komende jaren niet anders zijn. Terwijl we ons vroeger zorgen maakten dat de stookkosten in de winter te hoog opliepen, dreigt nu de kost voor koeling in de zomer de pan uit te swingen.
Een airco kan soelaas bieden op de allerheetste momenten, maar dat jaagt je energiefactuur wel snel de hoogte in. Verstandiger is het om de zon tegen te houden voor ze het raam bereikt.
Houd de zon buiten als het nodig is
Je kan de zonnestralen tegenhouden met een zonneluifel, maar de meest dynamische manier om de zon aan de buitenkant van het glas tegen te houden is doekzonwering of screens. Op warme dagen laat je de screens (desgewenst automatisch) van ’s morgens vroeg naar beneden, terwijl je nog altijd onbelemmerd naar buiten kunt kijken – een groot voordeel tegenover rolluiken.
’s Avonds kan je de screens optrekken of ze dicht laten als insectenwering. In de winter en in de tussenseizoenen geniet je met geopende screens volop van de gratis zonnewarmte die je huis opwarmt.
Nachtkoeling: natuurlijk en gratis koelen
De warmte buiten houden met screens is een belangrijke eerste stap voor een leefbare binnentemperatuur op hete zomerdagen. Met nachtkoeling doe je er een extra schepje verkoeling bij. Dit systeem is een hedendaagse update van ’s nachts een raam openzetten als het buiten afkoelt. De nachtkoelingsroosters bestaan uit een luik in het buitenschrijnwerk, voorzien van inbraakwerende lamellen en insectengaas.
Met nachtkoeling hou je niet alleen inbrekers maar ook vervelende insecten buiten. Met deze nachtroosters creëer je een stroom van frissere nachtlucht die wordt opgeslagen in de massa van je huis, waardoor het de volgende dag minder snel opwarmt. De combinatie van doekzonwering en nachtroosters kan zorgen voor een afkoeling van de binnentemperatuur in huis tot 10°C in vergelijking met buiten.