7 manieren om verfrissing te brengen in een hete tuin

Water in een kleine tuin: het kan. Zelfs op een terras dat geen vijftien vierkante meter groot is, kun je iets met water doen. Het is verfrissend, de vogeltjes zijn er dol op, het is mooi om naar te kijken en het is rustgevend om mee bezig te zijn. Wat zijn de opties, gerangschikt van klein naar al wat groter?

Vogelbad

Niet alleen mensen snakken naar verfrissing als het warm is, ook voor onze gevederde vrienden is water heel belangrijk om van te drinken én om een bad in te nemen. Er zijn heel wat vogelbaden op de markt die voor een vrolijk komen en gaan van vogeltjes zullen zorgen. Let erop dat het vogelbad niet te diep is. Plaats het op een beschaduwde plek, niet te dicht bij struiken of bomen waarin katten op de loer kunnen liggen. Ververs het water om de drie dagen en gebruik geen schoonmaakmiddelen bij de reiniging.

Waterschalen

Grote schalen met stilstaand of stromend water zijn populair in de tuin deze zomer. Met als uitschieter: schalen in cortenstaal. Ze zijn grijs als je ze koopt maar ontwikkelen snel een mooi roestpalet (in een tijdspanne van ongeveer negen maanden). Ben je niet zo voor roest, koop ze dan in gepoederlakt staal of in beton. In waterschalen kan je gewoon water laten staan – duh – maar je kan ze ook (deels) beplanten met waterplanten.

Buitendouche

Geen plaats voor een zwembad en toch nood aan verfrissing? Er bestaat geen wet die zegt dat niet-zwembadbezitters geen buitendouche mogen hebben. Je kan een heerlijk verfrissende regendouche installeren op een zonnig plekje, of je kan natuurlijk voor een los model kiezen dat je alleen op de heetste dagen in het gazon prikt en op je tuinslang aansluit. Als je voor een vast model kiest, vergeet dan niet de aanvoerleiding in de winter af te sluiten en te laten leeglopen.

Regenton

Van een mooie houten ton kan je een minivijvertje maken. Maar er zijn ook regentonnen die je helpen om regenwater af te leiden naar een reservoir. Best schaf je samen met je regenton een vulautomaat aan of een overloopset. Die systemen zorgen ervoor dat de regenton niet gaat overlopen. Je sluit de regenton gewoon aan op je regenpijp. Gebruik het water uit de regenton om je planten te besproeien. Ze zullen je dankbaar zijn!

Minifontein

Sommige mensen worden helemaal zen van het geluid van klaterend water in de tuin, anderen worden er gek van (of anders wel van het gezoem van de pomp). Aan dat laatste kan je iets doen: let op het aantal decibels dat een pomp produceert. Er zijn tegenwoordig zo goed als geruisloze pompen op de markt. Maakt je pomp toch nog geluid? Zorg ervoor dat er genoeg water in de fontein staat.

Minivisvijver

Nog meer zen wordt het wanneer er ook vissen in de minivijver zwemmen. Let wet dat je je visvijver niet in de volle zon plaatst, want dan warmt het water te veel op. Zorg voor een minimumdiepte van 40 cm. Je installeert best ook een vijverpomp om voor voldoende zuurstof te zorgen. Zet ook niet te veel vissen in het vijvertje, want meer vissen produceren meer afval en ook dat zal ten koste gaan van het zuurstofgehalte. Als er voldoende planten in het vijvertje groeien, zorgen die voor natuurlijk filtratie en heb je geen filter nodig.

Jacuzzi

Bij verfrissing in de tuin denk je misschien niet aan een jacuzzi, maar dat is onterecht. Een jacuzzi is er eigenlijk voor alle seizoenen. Op een hete zomerdag voelt een jacuzzi verfrissend aan op een temperatuur tussen de 30 en 37 graden. Dat klinkt misschien contra-intuïtief, maar een watertemperatuur die gelijk is aan of lager dan onze lichaamstemperatuur ervaren we als fris. In de winter kan je de jacuzzi dan opstoken tot maximum 40 graden. Voorzie zeker een goede afdekking om de energie niet nodeloos te verspillen.