Primeur: woningverzekering op basis van 3D-model

Je kent wellicht de Kilometerverzekering van Corona Direct: een autoverzekering waarbij je alleen betaalt voor de kilometers die je echt rijdt. Voor woningverzekeringen heeft Corona Direct een even innovatief concept: je betaalt per kubieke meter. Hoe werkt dat en waarom is dit interessanter dan de klassieke manier om je premie te berekenen?

Met een woningverzekering bescherm je je huis en je inboedel als er iets ergs gebeurt, zoals een brand, natuurramp, waterschade of inbraak. De manier waarop je verzekeringspremie berekend wordt, verschilt naargelang de verzekeraar. Het vertrekpunt is meestal het aantal kamers in je woning en hun functie, zoals woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer(s), … Daarnaast speelt meestal ook de afwerkingsgraad van je woning een rol. Als er veel waardevolle materialen gebruikt werden, zoals parket of natuursteen, zal je premie duurder zijn.

Plaatsenstelsel
Als de premie van jouw woningverzekering op basis van dit zogeheten ‘plaatsenstelsel’ berekend is, bestaat de kans dat je te veel of te weinig verzekerd bent. Als je bijvoorbeeld je zolder verbouwt tot twee extra slaap- of hobbykamers, moet je eraan denken om je premie te laten aanpassen. Doe je dat niet, dan kan je verzekeraar bij een schadegeval vaststellen dat je onderverzekerd bent. Je betaalt immers voor minder kamers dan er zijn. Je krijgt in dat geval maar een deel van de schade vergoed.

Woningvolume
Voor zijn woningverzekering gebruikt Corona Direct daarom een veel eenvoudiger systeem. De premie wordt berekend op basis van het volume van je woning (in kubieke meter). Je moet daarvoor niet eens je hele woning opmeten. Corona Direct gebruikt daarvoor een Belgische primeur: een 3D-visualisatie op basis van geografische gegevens van Belgische woningen. Hoe dat werkt, kun je zien in de tweede aflevering van Extreme Makeover Vlaanderen. Daarin wordt het huis van Dieter en Sarah in Putte op die manier verzekerd.

Berekenen met 3D-model
De premie voor jouw woning kun je heel eenvoudig berekenen op de website van Corona Direct. Je moet alleen je adres invullen en krijgt meteen een 3D-model van je woning te zien. Deze technologie werkt wel enkel voor huizen, niet voor appartementen. Bij die laatste blijft het aantal kamers de maatstaf voor eigenaars, en het aantal kamers of de huurprijs voor huurders.

Meer informatie
Op de website van Corona Direct vind je de infofiches over deze woningverzekering, en ook alle wettelijke bepalingen zoals de algemene voorwaarden, de uitsluitingen en beperkingen, en de klachtenprocedure. Houd er rekening mee dat je een woningverzekering meestal ten laatste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag moet opzeggen. Dat doe je per aangetekende brief, tenzij jouw verzekeraar ook een andere manier toelaat.

Verzeker je woning per kubieke meter. Zo ben je nooit te veel of te weinig verzekerd. Klik hier en bereken direct je premie. Tot 11 december 2022 krijg je bovendien 15% korting (de voorwaarden zijn online te raadplegen).