Moet je je woningverzekering aanpassen als je verbouwt?

Verbouwen en renoveren zit de Vlaming in het bloed. Moet je je woningverzekering laten aanpassen als je je dak isoleert, een nieuwe keuken installeert of zonnepanelen plaatst?

Een woningverzekering beschermt je bij onheil zoals brand, overstroming of natuurgeweld. Je verzekeraar zal dan een bedrag uitkeren dat je toelaat om de schade te herstellen. In het ergste geval – je woning brandt volledig af – moet dat bedrag volstaan om de woning opnieuw te laten bouwen.
Voor je woningverzekering betaal je een jaarlijkse of maandelijkse premie. Het bedrag van de premie hangt af van de heropbouwwaarde van je huis: dat is immers het maximale bedrag dat je verzekeraar ooit zou moeten uitbetalen.

Hoe wordt de premie berekend?
Om die heropbouwwaarde te schatten, gebruiken de meeste verzekeraars een schema dat rekening houdt met het aantal kamers en met de afwerking van de woning. Voor een woning met meer kamers en dure materialen betaal je dus een hogere premie. Er zijn ook andere systemen. Zoals je in aflevering 2 van Extreme Makeover Vlaanderen kon zien, berekende Corona Direct de premie voor Dieter en Sarah op basis van het volume van de woning (in kubieke meter). Corona Direct gebruikt daarvoor een 3D-model van de woning.

Wat bij verbouwingen?
Als door verbouwingen de heropbouwwaarde van jouw woning verandert, moet je bij de meeste verzekeraars ook je premie laten aanpassen. Het hangt dus af van het soort verbouwing. Een versleten vloer laten vervangen door een nieuwe gelijkaardige vloer wijzigt niets aan de waarde. Maar als je die vloer laat vervangen door waardevol parket, of een eenvoudige basiskeuken door een nieuwe keuken met dure materialen en toestellen, dan wijzigt de waarde van je woning en zal – afhankelijk van je contract – je premie aangepast worden. Ook als je het aantal kamers verandert, bijvoorbeeld door je zolder af te werken, moet je premie aangepast worden.

Alleen volume is bepalend
In het systeem van Corona Direct speelt alleen het volume een rol. Een extra kamer, een nieuw dak of een nieuwe keuken hoef je niet aan te geven. Pas als je het volume wijzigt, bijvoorbeeld door een veranda aan te bouwen, dan moet je dat wel doorgeven aan Corona Direct. In het geval van Dieter en Sarah moest de achterbouw volledig herbouwd worden omdat de dakbalken van het oude huis rot waren. Het volume van de woning verandert daardoor niet. De premie zou dus dezelfde gebleven zijn, als ze al bij Corona Direct verzekerd waren.

Bereken nu je premie
De premie voor jouw woning kun je heel eenvoudig berekenen op de website van Corona Direct. Op de website vind je de infofiches over deze woningverzekering, en ook alle wettelijke bepalingen zoals de algemene voorwaarden, de uitsluitingen en beperkingen, en de klachtenprocedure. Houd er rekening mee dat je een woningverzekering meestal ten laatste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag moet opzeggen. Dat doe je per aangetekende brief, tenzij jouw verzekeraar ook een andere manier toelaat.

Verzeker je woning per kubieke meter. Zo ben je nooit te veel of te weinig verzekerd. Klik hier en bereken direct je premie. Tot 11 december 2022 krijg je bovendien 15% korting (de voorwaarden zijn online te raadplegen).