Dure voeding? Dit kweek je gemakkelijk zelf

Voeding is de laatste tijd flink duurder geworden. Toch is er heel wat eten dat goedkoop tot zelfs gratis is, namelijk dat wat kan groeien in onze tuinen, op terrassen en balkons, en zelfs op de vensterbank of tegen een muur. Een greep uit al dat lekkers.

Als we het hebben over eten uit de tuin, denken we in de eerste plaats aan een moestuin. Maar zelfs in een gewone siertuin kan er heel wat eetbaars groeien. Veel planten, zelfs wat we doorgaans onkruid noemen, kunnen we gewoon eten. En het is ook nog eens erg lekker, zonder dat we het beseffen. Want wat we al of niet in onze mond steken, is heel erg bepaald door de tijd en cultuur waarin we leven. Om maar een voorbeeld te geven: voor onze grootouders was rucola of raketsla nog onkruid, wij vinden het heerlijk.

Leuke look

De lijst met eetbare planten in de tuin is lang. We lichten er een paar bijzondere uit. Een van de bekendste is wellicht daslook, die het goed doet in de schaduw en vaak als bodembedekker gebruikt wordt. Zijn blaadjes ruiken niet alleen naar look, maar smaken ook zo. Heerlijk om te versnipperen in een slaatje, maar je kunt er bijvoorbeeld ook verse pesto van maken. Vervang gewoon de basilicum door daslook, en knoflook hoeft er ook al niet in (of toch minder), omdat je tuinplantje die smaak eveneens voor zijn rekening neemt. Een aanrader.

Voer voor Romeinen

Een verrassend en minder bekend lekker plantje is zevenblad. Google het even, en je vindt vooral manieren om … het te bestrijden, want het kan nogal woekeren. De beste manier om ervan af te geraken is het gewoon op te eten, zo luidt ons advies. Daar was het oorspronkelijk ook voor bedoeld: het is meegebracht naar onze contreien door de Romeinen, als voedsel voor hun legioenen. Je kunt zevenblad bijvoorbeeld verwerken in sla of soep, maar je kunt het net zo goed klaarmaken als spinazie, de smaak is vergelijkbaar.

Prikkelend

Een van de minst populaire jongens in de tuin is wellicht de brandnetel, die het door het teveel aan stikstof in ons milieu nu erg goed doet. Hij heeft een nogal stekelige reputatie, maar is desondanks een geweldig veelzijdige plant. Zo kun je hem ook klaarmaken als spinazie, heerlijk met wat boter, knoflook en room. Of je kunt er soep van maken, hem in een pasta verwerken of er thee van trekken. Niet onbelangrijk: door hem op te warmen verliest hij zijn stekeligheid.

Fruit en bessen

Nog tal van planten die zomaar in je tuin groeien, zijn eetbaar én lekker. Denk maar aan weegbree en kleine veldkers, en ja zelfs madeliefjes of paardenbloemen. Zoek bij twijfel best wel even op hoe je ze herkent, want giftige varianten kunnen er sterk op lijken. Ook recepten vind je in overvloed online. Daarnaast zijn er vaste cultuurplanten waar je jarenlang van kunt smullen, zoals fruitbomen, frambozen, kruisbessen, braambessen … Fijn om vers te eten, of om er bijvoorbeeld confituur, siroop, sap of wijn van te maken.

Gaat (bijna) vanzelf

Er zijn zelfs doorlevende groenten die je in je tuin kunt planten, die jaar na jaar terugkomen, zoals aardpeer, oerprei, groene asperges of rabarber. Eigenlijk is het dus mogelijk om een volledig eetbare siertuin aan te leggen. Al zullen de meesten toch eerder kiezen voor een klassieke moestuin met eenjarige planten. Als beginner ga je dan het best voor gemakkelijk te kweken groenten als snijbonen (de platte) en sperziebonen (de ronde), courgette, komkommer, radijsjes, wortels, rucola, paprika, snijbiet, sla … Een heel assortiment waar je niet al te veel omkijken naar hebt.

Stapelgek

Veel van die groenten kun je bovendien kweken in potten of bakken. Handig, én mooi, als je geen tuin hebt maar wel een balkon of terras. Verbazend overigens hoeveel groenten je kunt kweken op een kleine ruimte. Er bestaan tal van hang-, stapel- en muursystemen, vaak niet eens zo moeilijk om zelf in elkaar te knutselen. Op die manier kun je bijvoorbeeld een saaie scheidingsmuur helemaal bekleden met eetbaar groen. Zo hoef je nauwelijks op te staan van je tuintafel om een maaltje bij elkaar te plukken.

Zet een plant aan je raam

Zelfs wie geen buitenruimte heeft, vindt altijd wel een plek om wat eetbaars te kweken. Zoals een vensterbank, of een rek op een plaats met veel licht. Tip: gooi een (bijna) kaalgeknipt basilicumplantje niet weg, maar zet het in een potje en het schiet weer op. Dat lukt overigens ook met veel andere tuinkruiden, en zelfs met sla uit de supermarkt waar nog een kluit aan zit. En zet je een bakje snijsla aan je keukenraam, of zelfs maar een glazen potje waarin je kiemen kweekt, dan heb je altijd wat lekkers bij de hand.