Je kot inrichten? Maak er meer van met een beperkt budget

Of je nu voor de eerste keer op kot gaat of al een paar jaar van het kotleven geniet, trek zeker wat tijd uit om je kot gezellig te maken. Het is tenslotte de plek waar je tien maanden lang slaapt, chillt, vrienden ontvangt en misschien wel af en toe studeert.

Een nieuw of bestaand kot inrichten, het is vaak schipperen met een klein budget en een kleine ruimte. Met deze tips haal je het maximum uit de vaak beperkte ruimte met een minimum aan moeite en middelen. Meer geld voor pintjes en smoothies dus!

Eerste les bij kotinrichting: pimp je meubels

Het is wel zo makkelijk om naar een niet nader vernoemde Zweedse meubelzaak te rijden en meubeltjes te kopen waar je een paar uur zoek- en schroefplezier aan hebt. Maar waarom zou je niet iets creatiever uit de hoek komen en meubels scoren in een kringloopwinkel of bij familie? Zelfs het lelijkste meubel kun je leuk doen lijken door het af te schuren en het een likje witte verf te geven. Met lichte meubels maak je je kot meteen een stuk frisser en vrolijker. Meer tips over ‘upcycling’ lees je hier.

Bespaar niet op de essentials

Oké, je hebt net een paar honderd euro uitgespaard, maar er zijn dingen waar je beter niet op bespaart. Denk bijvoorbeeld aan een goede bureaustoel en een degelijke leeslamp. Ook je bed verdient de nodige aandacht. Idealiter kies je voor een queensize model, want mogelijk moet je niet altijd alleen slapen. Investeer ook in een degelijk matras en beddengoed, en goede verduistering, want het zou wel eens kunnen dat het soms nog licht is als je wakker wordt (of gaat slapen).

Denk opvouwbaar en multifunctioneel

Staat je kot al bijna vol met een bed en tafel? Zorg ervoor dat je het maximum uit de ruimte haalt met slimme opbergmethodes. Denk bijvoorbeeld aan boxen die je onder je bed kunt schuiven, hangers aan de muur en klapstoelen die je ongebruikt gewoon aan de muur kunt hangen. Met een hoop gezellige kussens kan het bed ook als sofa dienstdoen als je bezoek hebt. Rekjes aan de muur zijn handig om boeken en andere spullen in kwijt te kunnen. En een grote spiegel doet wonderen om de ruimte groter te doen lijken.

Maak het gezellig

Ook heel belangrijk en het hoeft niet veel te kosten: gezelligheid. Denk aan oude lampen die je her en der neerpoot om voor sfeer te zorgen (kies voor warm licht en ledlampen van een laag wattage of met een dimmer). Kies een paar goedkope planten en verzorg ze goed. Zorg voor nog meer kussens en misschien een vloerkleedje. Print wat foto’s en bevestig ze met speldjes aan de muur (oude magazinecovers van bij de bomma op zolder zijn ook top). Ruikt het niet altijd even fris in je kamer? Naast schoonmaken en beddengoed verversen kan ook een spray met essentiële olie wonderen doen.