Je lenteschoonmaak wordt een makkie met deze tips
Daar is de lente met zijn geuren en kleuren. En met zijn grote lenteschoonmaak… Want ramen en deuren gaan weer open, een frisse wind blaast het winterstof op, en vuil dat op donkere dagen handig verborgen bleef, wordt in het heldere licht pijnlijk zichtbaar. Aan de slag dus. Met deze tips van een professional.
“Mijn lenteschoonmaak begint al in oktober.” Het is de verrassende opener van Liesbeth Verboven, die bij Het Poetsbureau huishoudhulpen opleidt en op de website van haar werkgever ook schoonmaaktips geeft in de rubriek ‘Vraag het aan Liesbeth’. “Het staat nergens geschreven dat je je lenteschoonmaak in een dag moet doen”, vervolgt ze. “Integendeel, het is heel demotiverend als je zo veel werk in een veel te korte periode propt. Neem dus niet te veel hooi op je vork en spreid de lenteschoonmaak over een periode van weken of zelfs maanden.”
Kamer per kamer
“Ik kies een kamer en maak die heel grondig schoon. Ook dat hoeft niet in een keer te gebeuren. Zo kan het zijn dat ik bijvoorbeeld over de keuken een of twee weken doe. De ene dag pak ik, als ik wat tijd heb, eens een paar kastjes aan, een andere dag weer wat anders. Zo wordt het nooit een enorme klus. Ik werk altijd van boven naar beneden, maar de volgorde van de kamers maakt eigenlijk niet uit. Zorg er wel altijd voor dat je een ruimte eerst afwerkt voor je aan de volgende begint, zodat je niet met verschillende half opgeruimde kamers zit.”
Alles goed bijhouden
“Eigenlijk moet je sowieso wekelijks schoonmaken”, zegt Liesbeth, “en liefst zelfs dagelijks een klein beetje. Vergelijk het met stofzuigen, of de afwas, was of strijk doen: die regelmatig bijhouden kost je niet zoveel moeite, maar als je alles laat opstapelen, wordt het al snel een werk van uren. En zeker de badkamer mag je niet laten versloffen, want die krijg je anders nooit nog zo schoon als ze was. Eenmaal je bijvoorbeeld kalkaanslag hebt, krijg je die nooit meer helemaal weg.”
Houd het simpel
Voor wie in de supermarkt al eens vertwijfeld voor de rekken vol poetsproducten staat, heeft Liesbeth een geruststellende boodschap, want echt veel heb je niet nodig: “Met detergent, bijvoorbeeld een gewoon afwasmiddel, kom je al een heel eind. Je kunt het ook perfect gebruiken om het vuur schoon te maken, voor de keukenkastjes en het keukenaanrecht, en de badkamer en zelfs de ramen. De meeste mensen gebruiken ook veel te veel poetsproduct, waardoor ze echt een film op alles leggen. Terwijl je veel gladde oppervlakken ook met gewoon water proper krijgt.”
Vermijd agressieve middelen
Voor ontkalkers is Liesbeth niet gewonnen. “Ze hebben volgens mij nauwelijks effect, ze stinken en ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Je kunt beter kalkvorming voorkomen door je badkamer regelmatig schoon te maken.” Ook bleekwater vindt ze veel te agressief. “Een natuurlijk product als bruine zeep werkt even goed tegen groenaanslag en is veel beter voor het milieu. Alleen om parket en natuursteen te behandelen, heb je echt speciale producten nodig, daar kun je niet buiten. En als je een vlek hebt, ga dan niet experimenteren, maar denk dan eerst goed na over hoe je ze gaat behandelen. Probeer niet product na product uit. Zo maak je het meestal erger.”
Cola in de wc, een goed idee?
Van een professional kun je altijd wat leren. En ook Liesbeth heeft een aantal trucs achter de hand. “Blinkende materialen, zoals een oven, moet je na het poetsen altijd nadrogen, want anders krijg je strepen. Een oude keukenhanddoek is daar perfect voor. Vuile aanslag in het toilet, niet te vermijden met al die kalk in het water, krijg je weg met … cola. Gewoon een flesje erin gieten. Een verstopping van een afvoer voorkom je met sodakristallen en heet water. Een natuurlijk en goedkoop middel uit grootmoeders tijd dat ontvet en geuren tegengaat. Je vindt het in elke supermarkt. Alleen moet je het wel preventief en regelmatig gebruiken, want als de afvoer al verstopt is, is het te laat.”
Houd het leuk
“Poetsen kan best leuk zijn”, besluit Liesbeth. “Zet als je kunt een muziekje op terwijl je bezig bent. Dat raad ik onze huishoudhulpen ook aan. Het maakt het alleen maar leuker. En als het mooi weer is, zet dan een raam of deur open, dat is ook aangenamer. En zoals ik al zei: begin op tijd, dan is je huis helemaal klaar tegen de zomer en kun je de tuin in wanneer het mooi weer wordt.” Al is poetsen voor Liesbeth nooit echt een straf. “Als ik moet kiezen tussen de ramenlappen of een rondje gaan lopen in het park, dan ga ik voor de ramen. Het is ook gezonde beweging en dan is dat toch alweer gedaan…”