Keramische kachel als (bij)verwarming: een goed idee?

Elektrische verwarming is – vergeef ons de flauwe woordspeling – hot. Want fossiele brandstoffen moeten eruit, en we moeten allemaal aan de (liefst hernieuwbare) elektriciteit. Maar uiteraard is die elektriciteit niet gratis, en moeten we dus op zoek naar apparaten die zo zuinig mogelijk zijn. Is een keramische kachel misschien zo’n zuinig alternatief?

De term ‘keramische kachel’ is misschien een beetje een misleidende benaming, omdat het een nogal groot en robuust toestel suggereert dat je als hoofdverwarming kunt gebruiken. Zoiets als een tegelkachel. Dat is het niet. Een keramische kachel ziet er immers meestal ongeveer zo uit als een gewoon elektrisch verwarmingstoestel. Een vrij klein apparaat bovendien. Het grote verschil is dat er binnenin geen ijzeren maar een keramisch verwarmingselement zit. Bovendien ga je een keramische kachel normaal gezien ook niet als hoofdverwarming gebruiken, want daarvoor is hij minder geschikt.

Brandveiliger

Toch heeft een keramische kachel wel degelijk voordelen. Zo wordt het keramische element minder warm dan een ijzeren exemplaar, waardoor de toestellen brandveiliger zijn en je je er ook minder gemakkelijk aan kunt verbranden. Daarnaast zijn keramische kachels beter voor de kwaliteit van de binnenlucht. Wie al ooit een wat bestofte gewone elektrische kachel heeft aangeschakeld, weet dat verbrand stof een onaangename geur verspreidt en gevoelige luchtwegen kan irriteren. Bij een keramische kachel heb je dat niet omdat het element minder heet wordt.

Wat zuiniger

Daarnaast zouden keramische kachels vaak ook zuiniger zijn dan de gewone exemplaren, al worden claims op dat gebied best met een korrel zout genomen. Echt significant zuiniger zijn de toestellen immers niet. Wel heb je apparaten met een tijdschakelaar, die je zo gemakkelijk op het juiste moment kunt laten warmen, of met een thermostaat, zodat de kachel uitgaat wanneer de ruimte op de gewenste temperatuur is. Handig om energiezuiniger te verwarmen, dat wel, maar ook andere elektrische verwarmingstoestellen kunnen die functies hebben.

Compact en handig

Omdat een keramische kachel vaak een klein toestel is dat toch verbazend veel warmte kan afgeven, is het dus vooral geschikt als bijverwarming. Of als verwarming in een kleine ruimte waar er maar beperkte tijd verwarming nodig is, zoals een badkamer, slaap- of werkkamer. Je hebt apparaten die je vast aan de muur kunt bevestigen, maar door hun beperkte omvang kun je sommige van die toestellen ook van de ene naar de andere kamer meenemen.

Geen installatiekosten

Elektrisch verwarmen mag dan misschien wel duurder zijn, in sporadisch verwarmde ruimten kun je er toch je voordeel mee doen omdat je ook installatiekosten uitspaart: je hebt enkel een stopcontact nodig, er moeten geen leidingen worden getrokken, enz. Zeker in een goed geïsoleerde woning zal bijvoorbeeld in de badkamer een kleine elektrische verwarming al snel volstaan.

Zuiniger alternatief

Is een keramische kachel in zulke gevallen een goed idee? Jazeker, al zijn er elektrische alternatieven die wellicht zuiniger zijn. Dan denken we bijvoorbeeld aan infraroodverwarming. Die werkt met straling, die in de eerste plaats niet de ruimte, maar de mensen en objecten erin verwarmt. Het is dus mogelijk dat je thermometer nog een vrij lage temperatuur aangeeft, terwijl je je toch behaaglijk warm voelt. Zo’n infraroodverwarming is wel een stuk zuiniger dan de gemiddelde elektrische verwarming.

Geen hoofdverwarming

En wie zijn hele woning elektrisch wil verwarmen, kijkt beter naar superefficiënte warmtepompen. Voor wie dacht dat je woning daarvoor perfect geïsoleerd moet zijn, is er goed nieuws: uit een onderzoek van Daikin bleek onlangs dat ongeveer één op de twee Belgische woningen geschikt is om te verwarmen met een warmtepomp. Al kan het natuurlijk nooit kwaad om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Want hoe beter de isolatie, hoe bescheidener (en dus minder duur) je de verwarmingsinstallatie kunt houden.