Renovatiedag: ontdek zelf het verhaal achter de verbouwing

Het is weer bijna zo ver: op 15 mei gaan tientallen recente renovaties open voor bezoek. Laat je inspireren en informeren door de bouwheer en de architect, en ontdek hoe je van jouw (toekomstige) woning een toekomstgerichte thuis kunt maken.

Het is een mooie traditie. Al bijna een kwarteeuw kun je rond deze tijd van het jaar gratis binnenkijken in recente, toekomstgerichte verbouwprojecten. De 24ste editie van de Renovatiedag vindt plaats op 15 mei 2022 van 13u tot 18u.

Vooraf inschrijven kan via deze website voor de projecten in Vlaanderen en Brussel. Je kiest er de projecten van je keuze en een beschikbaar tijdslot. Zo zijn de architect en bouwheer op de hoogte van je komst. Ook in Franstalig Brussel en in Wallonië zijn er een aantal projecten te bezoeken. Boeken kan via https://www.journeedelarenovation.be/architectes.

Meer dan 2.500 bezoekers voor Renovatiedag

Vorig jaar trok de Renovatiedag meer dan 2.500 bezoekers. Begrijpelijk, want de beste manier om een renovatie te appreciëren, is door er in rond te lopen en een praatje te slaan met de trotse bouwheer en architect.

Dat is meteen ook het unieke aan de Renovatiedag: voor alle projecten is samengewerkt met een architect. En dat zijn per definitie mensen die met originele oplossingen komen, vooruitdenken, futureproof bouwen én het budget onder controle kunnen houden.

Redenen voor verbouwen

De Renovatiedag is er voor elk type verbouwer. Heb je net je eerste (kleine) woning of appartement gekocht en wil je er het maximum uithalen? Ben je van plan om je bestaande woning eindelijk aan de energienormen van vandaag te laten beantwoorden? Wordt het huis te klein door de opgroeiende kinderen, of is het juist te groot doordat de jonkies zijn uitgevlogen? Wil je eens rondlopen in een school die een cohousing wordt? Of ben je net gefascineerd door het verhaal van een oude loods die een rijhuis werd? Het kan allemaal tijdens deze openhuizendag.

Over heel het land

Je kunt over het hele Vlaamse land in huizen binnenkijken, maar de nadruk ligt wel op Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel. In Franstalig België zijn vooral Brussel en de provincie Luik vertegenwoordigd. Je kunt trouwens niet alleen op regio zoeken, maar ook op type gebouw en bepaalde eigenschappen (zoals bio-ecologisch wonen, verbouwen van erfgoed, plaatsen van een warmtepompboiler, zorgwonen, …). Zo vind je meteen de panden die het meest bij jouw behoeften en interesses aansluiten.

Praktisch

• De openhuizendag vindt plaats op zondag 15 mei 2022, van 13u tot 18u in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Netwerk Architecten Vlaanderen organiseert de Renovatiedag in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Op dezelfde dag is er ook een Franstalige editie, georganiseerd door Advanced Fair.

• Deelnemende projecten? Een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je op www.renovatiedag.be. Inschrijven doe je via de website. Alle bezoeken zijn gratis.