Waar moet je op letten als je een nieuw energiecontract kiest?

De energiemarkt beleeft stormachtige tijden. Energieleveranciers gaan failliet, prijzen swingen de pan uit, voorschotten lopen op. Is het een goed moment om van energieleverancier te veranderen? Of om een nieuw energiecontract af te sluiten bij dezelfde leverancier? Kies je best voor een vast of een variabel contract? En waar vind je betrouwbare informatie?

In de laatste maanden van 2021 begonnen de gas- en elektriciteitsprijzen aan een dolle rit. Dat is niet voor iedereen een probleem. Als je voor de zomer van 2021 een vast energiecontract hebt afgesloten, zit je goed zo lang je contract niet afloopt. Als je voor een variabel contract koos of wanneer je vast energiecontract is afgelopen, ziet het er minder goed uit. De Vlaamse regulator CREG raamt dat je dan op jaarbasis voor stroom gemiddeld 116 euro zal moeten bijbetalen en voor gas net geen 600 euro. Maar het zou ook meer kunnen zijn.

Logische prijsstijgingen

Energiebedrijven voelden de bui al hangen en verhoogden hun voorschotten voor klanten met een variabel contract. Of ze vroegen hun klanten om zelf hun voorschot te verhogen. Als je een variabel contract hebt, is het logisch dat de prijs voor de eindgebruiker stijgt als de marktprijs stijgt. Een troost: je zal ook minder betalen als de prijzen zakken.
Is er toch een manier om nu een betere deal te vinden bij dezelfde of een andere energieleverancier? Dat is helaas een verhaal met een paar alsen en maren.

Ander energiecontract is niet altijd beter

De Vlaamse energiewaakhond VREG lanceerde begin januari een nieuwe versie van de V-test waarmee je online het goedkoopste energiecontract kunt vinden. In de nieuwe V-test worden nu ook de kortingen meegerekend die leveranciers aanbieden aan nieuwe klanten. De nieuwe V-test kan ook gegevens van de digitale teller meenemen en rekening houden met het effect van zelf geproduceerde zonnestroom. Maar toch is het uitkijken bij de resultaten van de V-test.

Het grootste probleem: de V-test kijkt enkel naar het verleden en heeft het dus moeilijk om toekomstige energieprijzen te voorspellen. Energiespecialist Kris Voorspools besloot dat het beter kan en bouwde een eigen – behoorlijk basic – prijsvergelijker die rekening houdt met de prijzen op de termijnmarkt (de markt waar energieleveranciers hun energie inkopen voor de toekomst). De tarieven worden een keer per maand berekend voor drie scenario’s per energiebron en zijn als PDF-bestand beschikbaar op de website 70gigawatt.com.

Variabel of vast energiecontract?

Je sluit beter geen vast energiecontract af op het moment dat de prijzen hoog staan. Je zit dan voor langere tijd vast aan een hoge energieprijs. Het voordeel van een variabel energiecontract is dat je minder zal betalen als de prijzen dalen. Maar je neemt ook het risico dat je nog meer zal betalen wanneer de prijzen verder stijgen. Het zijn wel dingen waar je best rekening mee houdt als je in de toekomst een energiecontract afsluit – bij een eventueel nieuwe energieleverancier.

Er zijn gelukkig nog veel andere manieren om op je energiefactuur te besparen, bijvoorbeeld door minder energie te verbruiken, je woning te isoleren of maximaal in te zetten op zelfverbruik van zonne-energie. Vaak zijn deze maatregelen te combineren met niet te versmaden subsidies. Een overzicht van tien nuttige online tools voor renovatie en energiebesparing vind je hier.