Water besparen zonder comfortverlies? Dat kan perfect

Heel wat mensen proberen bewuster en dus zuiniger met water om te springen. Een goede zaak, zowel voor het huishoudbudget als voor het milieu. Maar zoals met vele goede zaken offeren we daar liefst zo weinig mogelijk comfort voor op. Goed nieuws: dat hoeft niet.

Voor we beginnen aan de tips om op water te besparen zonder comfortverlies, moet je dit weten over ons waterverbruik. Voor een Belgisch huishouden ligt dat gemiddeld rond 50.000 liter water per persoon per jaar. Dat komt neer op pakweg 100 liter per dag. Het meeste daarvan gaat naar de douche en toilet (respectievelijk 44 l en 32 l), wasmachine (13 l), wastafels (5 l) en afwasmachine (2 l). Gevolgd door in bad gaan, drinken en keukengebruik. Niet meegerekend in die 100 liter: de tuin bewateren en auto wassen.

Stop verloren water

Ook al heb je niet echt last van die lichtjes lekkende leiding aan je achtergevel of die druppende kraan in je garage, het is en blijft een zinloze verspilling. En daarmee ook meteen een ideale opportuniteit om water te besparen zonder comfortverlies. Druppel ook eens een keer wat voedselkleurstof in de watertank van je toilet en kijk of het water in je toilet zelf kleurt. Als cijfers je meer zeggen: weet dat één druppende kraan, leiding of toilettank je dagelijks 50 liter water kan kosten.

Slechte gewoontes

Poets jij je tanden of scheer je nog steeds met de kraan open? Laat je de badkraan continu bijvullen, ook al gutst het door de overloop? Worden je planten elke nacht automatisch besproeid ook al regent het al een hele week? Het inruilen van een – soms levenslange – gewoonte voor een nieuwe zou je kunnen beschouwen als een tijdelijk comfortverlies. Anderzijds moet je toegeven dat het moeilijk wordt om in deze gevallen van opoffering of compromis te spreken.

De ene straal is de andere niet

Check of al je kranen van een straalregelaar voorzien zijn. Dat metalen gaasje in de kraanmond zorgt voor een volle, luchtige waterstraal, maar laat uiteindelijk minder water door. De meeste moderne kranen zijn er mee uitgerust. Hoe zit dat bij jou thuis? Voor de altijd dorstige douche bestaan er koppen die gevoelig waterbesparend werken, zonder dat je daarvoor aan efficiëntie of comfort moet inboeten. Bij een tuinlang gebruik je om dezelfde reden een sproeikop.

Technologie helpt

Net zoals een oven of stofzuiger vandaag heel wat meer kan met minder stroom, zet een nieuwe was- en afwasmachine dezelfde en zelfs betere prestaties neer dan een ouder exemplaar, maar dan met een lager waterverbruik. Een eco-, korte- of lichtewassetting is dan ook een must wanneer je nieuwe huishoudelektro aankoopt. Er bestaan zelfs al was- en afwasmachines die hun watergebruik precies afstellen op hoe veel ze moeten wassen en hoe vuil de inhoud van hun trommel of bordenrekken is.

Gezond verstand en de juiste reflex

Nog geen setting op je wasmachine voor een halve lading? Wacht dan tot je een volle wastrommel hebt. Laat het water niet lopen terwijl je een langer-dan-voorzien telefoongesprek voert. Spoel groenten in een teil in plaats van onder stromend water. Natuurlijk is het makkelijker om het terras met de tuinslang schoon te maken in plaats van met een borstel, maar doe het niet elke keer.

Hier wordt het lastiger

In de badkamer wordt het voor sommigen al wat moeilijker om comfort op te offeren. Zeker voor wie een bad boven een douche verkiest. Ga dan sowieso dat bad in nog voor het vol is en voorkom overloopverspilling. Douchers kunnen bij het inzepen of shampooën misschien een minuut met de kraan dichtdraaien. Of gewoon een enkele minuut korter douchen. Dat is wellicht minder storend dan je denkt én je spaart er gemiddeld 42 liter per week mee uit. Scheren onder de douche? Een winnende combo!

En wist je dat …

• Gras dat je tot tien centimeter hoogte laat groeien beduidend minder water vraagt en diepere, gezondere wortels krijgt.
• Er bestaan meer en minder waterzuinige tuinplanten.
• Moderne toiletten hebben kleinere, minder verkwistende spoeltanks. Plaats een of twee gevulde anderhalve liter waterflessen in de tank van oudere modellen en bespaar bij elke spoelbeurt.
• En heb je al eens aan het opvangen van regenwater gedacht om je planten mee te besproeien of je auto te wassen?