Deze schoonmaakmiddelen zijn onmisbaar in huis

Een grote lenteschoonmaak is ideaal om het nieuwe seizoen lentefris in te duiken. Van ramen lappen tot de badkamer opblinken. Schoonmaken hoeft trouwens helemaal niet vervelend te zijn. Zet je favoriete podcast of playlist op en go! Met de juiste schoonmaakmiddelen is de klus zo geklaard.

Allesreiniger reinigt alles

Het woord zegt het al: allesreiniger. Die mag zeker niet ontbreken. Allesreiniger is een multifunctioneel schoonmaakmiddel dat vuil en vet oplost. Gebruik een scheutje allesreiniger in warm water of kies een allesreinigende spray om de keukentafel en het aanrecht proper te maken, de badkamer te poetsen of de vloer schoon te maken. Maak een praktische schoonmaakkit waar alles inzit: allesreiniger, microvezeldoekjes en sponzen. Hiermee kom je al een heel eind zonder steeds over en weer naar je schoonmaakkast te lopen.

Een sopje voor vlekkeloze ruiten

Glanzende ramen zijn het summum van elke grote schoonmaak. Voor je ramen, spiegels of andere glazen oppervlakken gebruik je beter geen allesreiniger. Vooral strepen vermijden lijkt een grote uitdaging. Maak een sopje met heet water en een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Te veel schoonmaakmiddel veroorzaakt strepen, dus wees zuinig met detergent. Neem, na het wassen van je ramen, de laatste waterdruppels weg met een prop krantenpapier of een schone, droge handdoek. Strepen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Antikalk

In de keuken en badkamer is kalkaanslag nooit veraf. Met natuurazijn verwijder je de meeste kalkvlekken zonder problemen. Je kunt tegels in de douche, het doucheraam en kranen ook ontkalken en extra glans geven met een kalkreiniger. Een tip: zorg ervoor dat er altijd een raamwisser in je douche ligt. Na elke douchebeurt maak je de douchewand of -cabine gemakkelijk schoon en dat bespaart jou veel werk nadien.

Wc-gel voor een lentefris toilet

Vlekken, kalk en vieze geurtjes in het toilet verwijder je het best door wc-gel onder de rand te spuiten en een tiental minuten te laten inwerken. Ben je eerder fan van natuurlijke schoonmaakmiddelen? Ga dan aan de slag met citroen, azijn of baking soda (oftewel zuiveringszout). Meng bijvoorbeeld een half kopje baking soda met citroensap en gebruik dit als toiletreiniger. Even schrobben, doorspoelen en klaar. Voordeel: je toilet gaat er ook heerlijk fris van ruiken.

Een rondje met de stofborstel

Stofwolkjes achter de zetel, onder de tafel, in de gang en overal op de trap: het lijkt wel alsof ze je overal achtervolgen. Neem een plumeau of stofborstel in de hand en doe een rondje in elke kamer. Stof niet alleen kasten en tafels af, maar ga ook een keertje grondig over de vensterbank, plinten, lampen en elektrische apparaten. Een tip: stof dwarrelt van boven naar beneden. Begin dus met de oppervlakten die het hoogst liggen en werk omlaag. Heb je moeite om je hoge boekenkast af te stoffen of vuil uit je radiatoren te verwijderen? Met een haardroger blaas je in no time alle stof weg.

Stofzuigen

Om stof te lijf te gaan, is naast een stofborstel uiteraard ook een stofzuiger essentieel. Stofzuigen maakt idealiter deel uit van de wekelijkse schoonmaakbeurt. Ga regelmatig ook eens nauwkeuriger in de hoekjes, onder de zetel en achter de verwarming. Heb je een tapijt in je slaapkamer liggen? Een klein tapijtje kun je buiten uitkloppen met een mattenklopper of tegen de muur. Grote tapijten kun je gemakkelijk stofzuigen. Gebruik de stofzuigerzak niet te lang en maak de filters van je stofzuiger regelmatig schoon of vervang ze door nieuwe filters.

Dweilen

Tijd om te dweilen? Kies het juiste schoonmaakmiddel voor jouw type vloer: (gladde) tegelvloeren en natuursteen krijg je perfect schoon met een zachte allesreiniger. Voor een vloer uit parket of hout werk je beter met een parketreiniger. Ligt er bij jou laminaat? Dan gebruik je het best een specifiek schoonmaakmiddel voor laminaat. Last but not least: dweil in vaste ‘banen’ en werk naar de deur toe, zodat je nadien niet over de natte vloer hoeft te lopen.