Vermijd deze valkuilen bij het kopen van een woning

Een nieuwe woning kopen is een spannende beslissing. Het moet vaak snel gaan en het gaat over veel geld. Soms kun je zelfs jezelf niet meer vertrouwen omdat je woondroom een heldere kijk op de realiteit belemmert. Voor welke psychologische valkuilen moet je zeker opletten?

De mens hecht erg veel belang aan de eerste indruk, een oerinstinct dat ons helpt om gevaar te herkennen. We vormen al na enkele seconden een (oppervlakkig) oordeel om voor onszelf een referentiekader te creëren. Dit fenomeen speelt niet alleen bij mensen die je voor het eerst ontmoet, maar ook wanneer je een woning ontdekt. Toch moet je opletten met eerste indrukken.

Woning kopen: objectief advies helpt

De eerste indruk is niet altijd de juiste. Laat je tijdens een bezoek aan een woning niet verblinden door de dure meubels of het zonnige weer. Al werkt het ook in de andere richting: negeer de gemakkelijk te verhelpen foutjes, drukke inrichting of ouderwetse meubels. Structurele kwaliteiten en (verborgen) potentieel zijn belangrijker. Hou vooral voor ogen wat je er zelf van kunt maken. Omdat eerste indrukken soms misleidend zijn, is een tweede bezichtiging (bij voorkeur met een objectieve adviseur) altijd een goed idee.

Overhaaste beslissingen door schaarste

Schaarste is een van de voornaamste drijfveren om het beslissingsproces te versnellen, schreef Robert Cialdini, een expert op het vlak van beïnvloeding. Al heet het tegenwoordig FOMO – fear of missing out. Snel beslissen, want anders is de woning weg, dat gevoel. Makelaars spelen hier soms bewust op in door kopers op dezelfde kijkdag uit te nodigen (zodat je ziet dat er nog gegadigden zijn) of te vermelden dat ze al meerdere biedingen kregen. Laat je niet verleiden om meer te betalen dan je aankunt: er zijn altijd nog andere woningen.

De makelaar, uw vriend

Een goede vastgoedmakelaar geeft je een positief gevoel. En daar is niets mis mee. Sympathie (je zegt sneller ‘ja’ als je iemand aangenaam vindt) en wederkerigheid (ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij) zijn nog twee beïnvloedingsprincipes die meespelen als je een woning koopt. Uiteraard kunnen we alleen maar toejuichen dat de meeste makelaars heel vriendelijk zijn, maar blijf altijd zakelijk en verlies je prioriteiten niet uit het oog. Jij bent de koper en jij zult er wonen, dus jij beslist.

Spijt na de aankoop…

Je kent het gevoel ongetwijfeld: nadat je iets gekocht hebt, twijfel je of je wel de juiste keuze gemaakt hebt. Zeker bij een dure en belangrijke aankoop zoals een nieuwe auto of woning. Is het niet te duur? Had ik dit echt wel nodig? Heb ik niets over het hoofd gezien? Dit fenomeen heeft een naam: buyer’s remorse. Het is een vorm van cognitieve dissonantie: een onaangename mentale toestand van tegenstrijdige gedachten. Laat je hierdoor niet van de kaart brengen, deze gedachtegang is zeker niet uitzonderlijk.

… en hoe ermee om te gaan

De beste remedie? Denk vooral aan de positieve aspecten van de aankoop en de redenen waarom je voor deze woning gekozen hebt. Hoe blij je dochter zal zijn met haar nieuwe kamer, hoe gezellig het wordt in de nieuwe tuin of wat je zult doen met de vrijgekomen tijd nu je dichter bij het werk woont. En als je aankoop weloverwogen is, binnen je budget en wenslijst en met gunstig advies van een objectief persoon, heb je voldoende argumenten om jezelf te feliciteren met je aankoop.